Home page
Haber Menüsü


İsrail’e tüm dünyadan tepki yağdı
İsrail’in, Filistinli Hamas örgütünün ruhani lideri Şeyh Yasin’i öldürmesi dünya kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
AA
22 Mart 2004— BM, AB, ABD ve Rusya temsilcilerinin, İsrail’in Hamas lideri Şeyh Yasin’i öldürmesinin doğuracağı sonuçları ele almak üzere bu akşam Mısır’da bir araya geldi. ABD, Şeyh Yasin’in öldürülmesinde herhangi bir payı olmadığını açıklarken, Avrupa ülkeleri de Hamas liderinin öldürülmesini kınadı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İsrail’in HAMAS lideri Şeyh Yasin’in öldürmesini çok tehlikeli bir gelişme olarak niteledi. Gül gelişmelerden kaygı duyduğunu açıkladı. Gül devletlerin bu tür suikastler ve saldırılar yapmasının çok yanlış olduğunu belirterek “Herkesin daha sakin olması gereken bir ortamda, daha da düşmanlığı körükleyecek noktaya geldi. Büyük bir tedirginlikle takip ediyoruz” dedi.
Erdoğan: Barış sürecine bomba atıldı
ABD’nin ulusal güvenlik danışmanı Condolezza Rice, bu saldırı hakkında kendilerine bilgi verilmediğini söyledi ve taraflara sakin olmaları çağrısında bulundu. Rice, “Hamas bir terör örgütüdür ve muhtemelen Şeyh Yasin de birçok terör faaliyetine katılmıştır ama bölgede sükunet korunmalıdır” dedi.
       İngiltere Başbakanı Tony Blair, saldırıyı kınadı ve “İsrail’in terör karşısında savunma hakkını tanıyoruz, ama alınan önlemler uluslararası kurallara uygun olmalı, aşırıya kaçmamalı” diye konuştu.
       İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise, Yasin’in öldürülmesinin “’kabul edilemez” olduğunu belirterek, İsrail’in eyleminin terörizmle mücadeleye yardım edemeyeceğini söyledi.
İsrail, Hamas liderini öldürdü

       Fransa Dışişleri Bakanlığı da, İsrail’in Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin’i öldürmesini sert biçimde kınadı. Bunun, “Ortadoğu’da şiddeti körükleyecek bir uluslararası hukuk ihlali” olduğunu bildirdi.
       
DÖRTLER BİR ARAYA GELDİ
       ABD, Rusya, AB ve BM’nin oluşturduğu Dörtler’in temsilcileri, Mısır’ın başkenti Kahire’de Hamas örgütünün ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in İsrail tarafından öldürülmesinden sonra Ortadoğu’daki durumu ele almak üzere bir araya geldi.
       Kahire’de adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat, Kahire’deki Amerikan Büyükelçiliği’nde yerel saatle 17.30’da başlayan ve yaklaşık bir saat süren toplantıya, ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi William Burns, BM’nin Ortadoğu özel koordinatörü Terje Roed-Larsen, Rusya’nın Ortadoğu özel temsilcisi Aleksandır Kalugin ve AB’nin Ortadoğu özel temsilcisi Marc Otte’nin katıldığını belirtti.
       Toplantıdan sonra hiçbir açıklama yapılmazken, basının toplantıyı izlemesine izin verilmedi.
       
AP: İSRAİL CELLAT GİBİ DAVRANDI
       Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Peter Schieder, İsrail’in Hamas liderine yönelik saldırısını “cellatlık” olarak niteleyerek, sert üsluplu bir bildiriyle kınadı. AB Komisyonu da, Yasin’in öldürülmesinin bölgede şiddetin artmasına yolaçacağını belirtti ve durumdan “ciddi endişe duyduğunu” açıkladı. AB Dış Politika ve Ortak Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İsrail saldırısını, “Bu tip eylemler, bölge barışına ve diyalog çabalarına katkıda bulunmuyor” diyerek, kınadı.
       İtalya, Polonya, Lüksemburg ve Danimarka dışişleri bakanları da benzer açıklamalarda bulunarak, Hamas yandaşları tarafından yapılacak misillemelerin Avrupa’ya sıçrayabileceği endişelerini dile getirdiler.
       Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandır Yakovenko, İsrail saldırısının, Ortadoğu’daki uluslararası barış çabalarının önüne geçebileceğini söyledi.
       Uluslararası Af Örgütü de, İsrail ordusunun Yasin’i öldürmesini yargısız infaz olarak niteledi. Saldırı sonucunda diğer 7 Filistinlinin de kanun dışı öldürüldüğünü kaydetti.
       
‘ŞİDDETİ TIRMANDIRABİLİR’
       Japonya, Yasin’in öldürülmesinin bölgede terörü tırmandırmasından endişe ettiğini bildirdi. Kuveyt, Ürdün, İran, Lübnan da saldırıyı kınadı. Mısır, Yasin’in öldürülmesi nedeniyle Camp David barış antlaşmasının 25. yıldönümü dolayısıyla İsrail’de yapılacak kutlama törenlerine katılmayacağını açıkladı.
       Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail saldırısını, “en iğrenç devlet terörü” olarak nitelendirdi. Musa, bu saldırının, barış umutlarını dinamitlediğini kaydetti.
       Iraklı Şii lider Ayetullah Ali Sistani de, Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in öldürülmesini kınadı. Sistani’nin Necef’teki bürosundan yayımlanan açıklamada, “işgalci Siyonist varlığın, Filistin halkının kahramanlarından biri olan Ahmed Yasin’i öldürerek çirkin bir suç işlediği” belirtildi.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları