| | | Hamas örgütünün ruhani lideri ve kurucusu Şeyh Ahmed Yasin, 1938’de İngiliz mandası altındaki Filistin’de dünyaya geldi. 1948’de İsrail’in kurulmasıyla patlak veren isyanın içinde, Gazze Şeridi’ndeki Filistin mülteci kamplarında büyüdü. 12 yaşında spor yaparken geçirdiği kaza nedeniyle felç oldu. Gençliğinde islami bilimlere yönelen Şeyh Ahmed Yasin, Kahire’de El Ezher Üniversitesi’nde okudu.
İsrail Hamas liderini öldürdü

1987’de başlangıçta Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütünün bir kolu olarak ortaya çıkan ve kısaltması Hamas olan İslami Direniş Hareketi’ni kurdu. Hamas, laik-solcu Filistin örgütlerinin direnişini kırmak için İsrail’in en azından teşvikiyle kurulmuş bir örgüttü. Nitekim, kısa sürede Filistin lideri Yaser Arafat’ın El Fetih Örgütü’nün en güçlü rakibi haline geldi.
Hamas’ın ilk bildirisi 15 Aralık 1987’de yayınlandı. Askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayı’nın 1991’de ortaya çıkmasıyla örgüt yeni bir evreye girdi ve 1992’den itibaren eylemlerini artırdı. Şeyh Yasin, 1989’da örgütün çok sayıda üyesiyle birlikte İsrail tarafından tutuklandı. İsrail askerlerini ve İsrail’le işbirliği yapan Filistinlilere saldırılar düzenlemekle suçlanan Yasin, müebbet hapse mahkum edildi.
ARAFAT’LA ARASI AÇILDI
1997’de 2 İsrail ajanının salıverilmesi karşılığında Ahmed Yasin serbest bırakıldı ve birkaç gün sonra Gazze’ye döndü. Bölünmüş liderliğin Filistin çıkarlarına ters düşeceğine inanan Şeyh Yasin, Filistin yönetimiyle ve diğer Arap liderlerle ilişkilerini iyi tutmaya çalıştı.
1998’de İsrail ile Filistin arasında yapılan barış görüşmelerini protesto etmek için Hamas’ın giriştiği bombalama eylemi, Arafat ve Yasin’in arasının açılmasına neden oldu. 2000’de ikinci intifadanın başlamasıyla Hamas İsraillilere karşı çok sayıda intihar saldırısı düzenledi. 22 Mart 2004 sabahı, namazdan çıktığı sırada İsrail füzesiyle öldürülen Şeyh Ahmet Yasin, geçen Eylül’de İsrail’in düzenlediği bir başka suikast girişiminden hafif sıyrıklarla kurtulmuştu.
| |