Home page
Haber Menüsü


Şeyh Yasin’i onbinler uğurladı
İsrail ordusuna bağlı helikopterlerin Gazze kentinde aracına düzenledikleri füze saldırısı sonucu öldürülen Hamas örgütünün ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin onbinlerce Filistinli’nin katıldığı cenaze töreninin ardından defnedildi.
Gazze
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    22 Mart 2004—  Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayı, yayımladığı bildiride, “Şeyh Ahmed Yasin’in öldürülmesinin öcü alışılageldik bir şekilde olmayacaktır, İsrail’de deprem yaratacaktır” denildi. Saldırının ardından Hamas, Gazze Şeridi ile İsrail sınırındaki Erez geçiş noktasına Kassam füzesi fırlattı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hamas örgütünün dini lideri Şeyh Ahmed Yasin, İsrail helikopterleri, sabah namazını kıldığı camiden ayrıldığı sırada, Şeyh Yasin’i tekerlekli sandalyesinde füzeyle vurdu.
Şeyh Ahmet Yasin kimdir?

       Saldırıda Yasin’in dışında 9 kişi daha hayatını kaybetti. Yaralı 12 kişinin içinde Şeyh Yasin’in iki oğlu da bulunuyordu.
       
CENAZEYE BİNLERCE FİLİSTİNLİ KATILDI
       Şeyh Yasin’in Gazze’deki cenaze törenine onbinlerce Filistinli akın etti. El Şifa Hastanesi’nden alınan cenaze, Şeyh Yasin’in evine doğru götürüldü.
Şeyh Yasin'in Gazze'de düzenlenen cenazesine yaklaşık 200 bin kişi katıldığı ifade ediliyor.

       Hamas’ın askeri kanadının silahlı adamları tarafından taşınan cenaze, buradan da Gazze’nin merkezindeki camiye götürüldü ve cenaze namazı kılındı. Şeyh Yasin daha sonra “Şehitler Mezarlığı”nda toprağa verildi.
       
KUREY: DELİCE BİR EYLEM
       Filistin Devleti, Şeyh Ahmed Yasin’in İsrail saldırısı sonucu öldürülmesini kınadı. Filistin Devleti adına açıklamada bulunan Başbakan Ahmed Kurey, “Bu delice bir eylem. Büyük çaplı bir kaosa kapı açıyor.
İkinci İntifada’da meydana gelen olaylar

       Yasin, ılımlığı ile bilinen bir liderdi ve Hamas’ı kontrol ediyordu. Bu yüzden bu tehlikeli ve korkakça bir eylemdir” diye konuştu.


       Filistin lideri Yaser Arafat, Şeyh Yasin’in ölümü nedeniyle üç günlük yas ilan etti. Filistinli Bakan Saib Erakat da, Şeyh Yasin’in öldürülmesini “alçakça bir suç” olarak niteledi ve Filistin halkı için “uluslararası koruma” talep etti.
İsrail tarafından öldürülen Filistin liderleri

       
ŞARON: DEVAM EDECEĞİZ
       Operasyonu bizzat yönettiği söylenen İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Şeyh Yasin’in öldürülmesinden sonra yaptığı ilk açıklamada, “Terörle savaş devam ediyor” dedi.
İsrail’e dünyadan tepki yağıyor

       Şaron, İsrail hava saldırısında öldürülen Yasin’in, “yüzlerce İsrailliye düzenlenen saldırılardan sorumlu bir terörist başı” olduğunu söyledi. “İsrail, Filistinli terörist katillerin ilk ve önde gelenini vurdu” diyen Şaron, daha fazla saldırı düzenlenebileceğini ima ederek, “Terörle savaş sona ermedi ve her yerde devam ediyor” dedi.


       
       
‘SALDIRILARDAN VAZGEÇMELERİNİ UMUYORUZ’
       ABD’nin başkenti Washington’da İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmesinden sonra basına yaptığı açıklamada, “Şeyh Yasin’in öldürülmesinin, terörist liderlerin İsrail karşıtı eylemlerinden vazgeçmeye teşvik edeceğini umduklarını” belirtti.
       Dışişleri Bakanı Şalom, Hamas örgütünün ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’e yönelik operasyonun ABD ile koordine edilmediğini söyledi.
       
‘ARAFAT HEDEFTE DEĞİL’
       Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçte, kendisine “Arafat’ın öldürülmesinin öngörülüp öngörülmediğinin” sorulması üzerine, “Hiç de değil. Biz, İsrail’e yönelik saldırıların arkasında bulunan ve yüzlerce masum sivilin ölümüne yol açan Hamas ve İslami Cihad’ın aşırı dinci liderlerine karşı operasyon düzenliyoruz” dedi. İsrail’in 11 Eylül 2003’te Yaser Arafat’ın öldürülmesi için ilke kararı aldığı biliniyor.
       
‘HAMAS’A KARŞI SAVAŞ SÜRECEK’
       İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz da, Yasin’in öldürülmesinden sonra da örgüte yönelik ‘savaşın’ süreceğini söyledi. Mofaz, yaptığı açıklamada, “Ahmet Yasin bir terör lideriydi, Filistinli Bin Ladin’di” dedi. Bu arada, İsrail ordusu, Filistinlilerin İsrail’e girişini engellemek için güvenlik önlemlerini artırarak Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yı kapattı.
       
HAMAS’TAN İNTİKAM YEMİNİ
       Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayı yayımladığı bildiride, “Şeyh Ahmed Yasin’in öldürülmesinin öcü alışılageldik bir şekilde olmayacaktır, İsrail’de deprem yaratacaktır” denildi. Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Abdülaziz El Rantissi de, “Bu katiller, bu suçlular ve bu teröristlerle artık savaş açıktır” ifadelerini kullandı.
       Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal, ruhani lider Şeyh Ahmed Yasin’in İsrail tarafından öldürülmesinin öcünü almak için direniş ateşini körükleyeceklerini söyledi. Lübnan’dan telefonla AP’ye açıklama yapan Meşal, Şeyh Yasin’in öldürülmesinin tarihi ve insani bir suç olduğunu söyleyerek, “Eğer İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Şeyh Yasin’in öldürülmesinin Hamas ve Filistinlilerin iradesini kıracağını düşünüyorsa yanılıyor” dedi.
       El Aksa Şehitleri Tugayı, İsrail’e savaş ilan ederek, misilleme yapacağı tehdidinde bulundu. Filistinli grubun açıklamasında, “Allah’ın izniyle, birkaç saat içinde cevabımız olacak” dedi.
       Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah örgütünün lideri Şeyh Hasan Nasrallah da, Hamas lideri Şeyh öldüren İsrail’in “en büyük bedeli” ödeceyeğini söyledi.
       Dini bir internet sitesi, Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin’in öldürülmesi nedeniyle El Kaide’ye bağlı bir örgütün, ABD ve müttefiklerinden intikam almaya yemin ettiğini duyurdu.
       “El Ensar Forum” internet sitesinde, El Kaide’ye bağlı “Ebu Hafs El Masri Tugayları” örgütünden geldiği iddia edilen bir açıklama yayımladı.
       Açıklamada, “Filistinlilere Şeyh Yasin’in kanının boş yere dökülmediğini ve Amerika ile müttefiklerinden intikam alınacağını bildiriyoruz” denildi. Aynı örgüt, İspanya’daki bombalı saldırıların sorumluluğunu üstlendiğini bildirmişti.
       
HAMAS’TAN İSRAİL’E İLK YANIT
       Hamas, Gazze Şeridi ile İsrail sınırındaki Erez geçiş noktasına füze fırlattığını bildirdi. Hamas kaynakları, geçiş noktasına 4 adet Kassam füzesi fırlatıldığını söylediler.


       Ramallah’ta saldırıya tepki gösteren binlerce kişi, Filistin lideri Arafat’ın karargahına girmeye çalıştı. El Halil’de, İsrail askerleri, Filistinlilerle yaşanan çatışmanın ardından kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti. Nablus ve Han Yunus’taki çatışmalarda üç Filistinli öldü. Ölenler arasında Filistinli bir gazeteci de bulunuyor.
       Bu arada, Batı Şeria’da genel grev ilan edildi. Genel grev çağrısı camilerden hoparlörlerle duyurulurken, Gazze’deki görgü tanıkları da okul ve işyerlerinin kendiliğinden kapandığını aktardı.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları