Home page
Haber Menüsü


Sanayici 2004’ten yana umutlu
İSO tarafından hazırlanan ‘Türkiye Ekonomisi 2004’ raporunda, yapısal reformların yatırıma uygun ortam yarattığı belirtilerek, iç piyasada canlanma yaşanacağı öngörüldü.
İstanbul
AA
18 Mart 2004— Sanayiciler, 2004 yılını Türkiye için son yılların en olumlu yıllarından biri olmaya aday görüyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ‘Türkiye Ekonomisi 2004’ raporu, açıklandı. Raporun genel değerlendirme bölümünde, 2002 ve 2003’te ekonomideki kayıpların bir ölçüde telafi edildiği, ekonomide nispi iyileşmenin yaşandığı son iki yılda sürdürülebilir büyümeye yönelik ümitlerin canlanmaya başladığı belirtildi.

   
 
       
   
MSNBC News 'Kurdaki risklerden korunmalıyız'
MSNBC News Satıcı: CEO'lar kayıtdışından dertli
MSNBC News Büyüme beklentisi hedefin üstünde
MSNBC News Reel sektör iyimser beklentiye sahip
MSNBC News 'Cari açık GSMH'nin yüzde 3'ü olacak'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, 2002’deki yüzde 7.8 ve geçen yıl yüzde 5 olarak gerçekleşen büyümelerin, geçmiş dönem kayıplarını tümüyle telafi etmekten uzak olduğuna dikkat çekilerek, “Tek parti iktidarı, iyimser beklentilerimizi güçlendirdi” denildi.
       2004’de üretimi artırıp, ihracatı sürdürmek için kullanılacak atıl kapasite kalmayınca, hızla yeni yatırımlara ihtiyaç duyulacağı belirtilen raporda, “Yapılmadığı takdirde imalat sanayi sektöründe öngörülen büyümenin 2004 için gerçekleşmesi oldukça zor gözükmektedir” denildi.
       İki yılda ekonomideki iyiye gidişe rağmen, hâlâ borcun borçla ödendiği vurgulanan raporda, ekonomiyi düzlüğe çıkarabilmek için, büyümedeki performansı artırarak sürdürmek gerektiği vurgulandı.
       
YENİ DÖNEM
       Rapora göre, 2004’te GSMH’dehedeflenen yüzde 5 büyümenin gerçekleşebilmesi için tarımın katma değerinin yüzde 5, sanayinin yüzde 4.9 ve hizmetler sektörünün de yüzde 5 büyümesi gerekiyor. Raporun sunumunu yapan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, 2004 yılının Türkiye açısından, yeni bir dönemin başlangıcı olarak anımsanacak dönüm noktası olmaya aday bir yıl olduğunu ifade etti.
       Başkan Küçük, İSO’nun, değerlendirmesinde, ekonomideki olumlu gelişmelerin getirdiği iyimserlik havasının artarak devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
       “Ancak bu, eksiklerimizi görmemize engel olmamalıdır. Son iki yılda olumlu gelişmeler yaşanmıştır, ancak göstergelere daha geniş bir zaman aralığından baktığımızda kayıplarımızı henüz telafi etmediğimiz ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda kişi başına nihai mal ve hizmet üretimi büyüyemezken, iç talep de küçülmüştür. Sabit sermaye teşekkülünde ise daha karanlık tablo önümüzde durmaktadır.”
       
ÖZVERİYE DEVAM GEREKİYOR
        Raporda, son 2 yılda ekonomik göstergelerdeki iyiye gidişe rağmen, Türkiye’nin, hala borcu borçla ödemeye devam ettiği, ekonomiyi tam anlamıyla düzlüğe çıkarabilmek için, büyümedeki performansı daha da artırarak sürdürmek gerektiği vurgulandı.
       Rapora göre, 2004’de GSMH’de hedeflenen yüzde 5 büyümenin gerçekleşebilmesi için tarım sektörü katma değerinin yüzde 5, sanayi sektörünün yüzde 4.9 ve hizmetler sektörünün de yüzde 5 büyümesi bekleniyor. Bu yıl fiyat artış hızının TEFE’de yüzde 12 hedef alındığı ve uluslararası karşılaştırmalarda, Türkiye’deki fiyat artışlarının hala yüksek olduğuna işaret edilen raporda, “Fiyat artış hızında son 2 yılda elde edilen başarılı inişe devam edebilmek için gösterilen özveriye bir süre daha devam edilmesi gerekmektedir” denildi.
        2004’ün dış konjonktür açısından son yılların en olumlu yıllarından biri olarak göründüğünü, dünya üretimi ve dış ticaretinin büyük oranda büyümesinin beklendiği kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
        “İç piyasada ise, Irak ekonomisindeki çarkların dönmeye başlamasından kayıtlı ihracat ve bavul ticareti müspet olarak etkilenecektir. Mevcut durum itibariyle, 2004, Türkiye için son yılların en olumlu yıllarından birisi olarak görünmektedir. Bu uygun ortam, gereksiz gerginlikler ile yıpratılmazsa, ekonominin sürdürülebilir büyüme noktasına ulaşmasında çok büyük katkısı olacaktır. Bunun en önemli şartı, Türkiye’nin yeniden yatırım yapan bir ülke haline gelmesidir. Ayrıca, başta vergi reformu ve sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması olmak üzere yapısal reformların ve özelleştirmelerin tamamlanması gerekmektedir.”
        2004 yılında enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edilmesi ve mali disiplinin en etkili şekilde korunması istenen raporda, şunlar kaydedildi:
        “Kurların mevcut haliyle, 2004’te de ihracatta aynı başarıyı elde etmenin zor olacağı unutulmamalıdır. Bu yıl bir önceki yıldan devrolunan eksikliklerin ortaya konarak, yapılması gerekenlerin planlanması ve hızla yaşama geçirilmesinde başta hükümetimiz olmak üzere toplumun her kesimine çok büyük görevler düşmektedir. Aksi takdirde son çeyrek yüzyılda olduğu gibi Türkiye, uluslararası yarışta biraz daha geri kalma sürecine devam edecektir.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları