| | | Geliştirdikleri karmaşık matematiksel araçlarla ırkların soyağaçlarını çıkarabileceklerini iddia eden biyologlar, genetik soyağacı ile dilsel soyağacı arasında çok fark bulunmadığı savından hareket ediyor. MSNBCde yer alan bir habere göre, Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Dr. Russel D. Gray, Hint-Avrupa dil ailesinin soyağacının çıkarılması durumunda dillerin gelişimi üzerindeki sır perdesinin aralanacağına inanıyor.
Türkiye topraklarında konuşulan Hitit dili araştırılacak
Gray, Farsça ve Hintçenin yanı sıra bu dil ailesinden olan ve bir zamanlar bugünkü Türkiye topraklarında konuşulan Hitit dili ile Orta Asyada konuşulan Tokharyan dili üzerinde yapılması gereken araştırmaların önemine dikkat çekti.
Grayin hesaplamaları, bütün dillerin atası sayılan proto-Hint-Avrupa dilinin bundan yaklaşık 8700 yıl önce var olduğunu gösteriyor. Bu tarihin de dilbilimcilerin ön gördüğü tarihten çok daha eski olduğu kaydediliyor. Söz konusu dilin sadece 6000 yıl önce konuşulmakta olduğunu ileri süren dilbilimciler, bu dilin Orta Asya steplerindeki savaşçıların Karadenizin ve Hazar Denizinin kuzeyinden geçmesi esnasında Avrupaya yayıldığını ifade ediyor.
İlk olarak çiftçiler kullandı
Cambridge Üniversitesinden Dr. Colin Renfrew ise karşı bir teori ileri sürerek Hint-Avrupa dilinin ilk olarak bugünkü Türkiye topraklarında yaşayan ve çiftçilik yapabilen kavimler tarafından kullanıldığını ve bu dilin tarım aracılığıyla 10 bin ya da 8 bin yıl önce yayılmaya başladığını iddia ediyor.
| |