Home page
Haber Menüsü


 
‘Telekom, rekabetten fazla etkilenmeyecek’
Türk Telekom Genel Müdürü Ekinalan, uzak mesafe telefon gelirlerinde rekabet nedeniyle azalma olacağını, bunun dışındaki kalemlerde rekabetin etkisinin olmayacağını söyledi. SPK Başkanı Cansızlar ise, Telekom için tahvil çözümü önerdi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    2 Mart 2004—  Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, serbestleşmenin başlaması nedeniyle oluşacak rekabetten, uzak mesafe telefon gelirleri dışındaki gelir kalemlerinin ciddi olarak etkilenmesini beklemediklerini söyledi. 4. Telekomünikasyon Arenası’nda konuşan Ekinalan, Türk Telekom’un bugünkü büyüklüğüne bakıldığında sadece Türkiye’de değil, bölgesinde de göz önüne alınması gereken önemli rakamlara sahip bulunduğunu söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Akdemir: Telekom satışa hazır
MSNBC News Yargıtay Telekom'dan yana çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özelleştirmeye de değinen Ekinalan, “Özelleştirmenin başarılarak rakipleriyle eşit şartlarda rekabet edecek Türk Telekom, bugünkünden çok daha karlı ve verimli olacaktır” dedi.
       Ekinalan, Türk Telekom’un 19 milyon sabit telefon, 1 milyon kablolu TV, 300 bin internet abonesi, 70 bin ADSL kullanıcısı, 76 bin ankesörlü telefon, 3 uydusu ve 4 milyonluk mobil operatörde yüzde 40’lık payı bulunduğunu belirterek, “Bütün bunlarla oluşan finansal büyüklüğe baktığımızda 2003 rakamlarıyla 9.4 katrilyon lira ciro, 2.8 katrilyon lira da brüt kar gözükmekte” dedi.
        Cironun yaklaşık yüzde 85’lik kısmının sabit ses hizmetlerinden oluştuğunu bildiren Ekinalan, “Bunun da yaklaşık yüzde 8’lik kısmını uzak mesafe telefon gelirleri oluşturuyor. Piyasaya yeni girecek operatörlere pazar büyüklüğü hakkında fikir verebilecek rakam 600 trilyon lira mertebesidir” diye konuştu.
       Data gelirlerinin toplam cironun yüzde 7.5’lik kısmını oluşturduğunu ifade eden Ekinalan, 2004 hedeflerine ilişkin olarak şunları kaydetti:
       “Serbestleşmenin başlamış olması nedeniyle bütün dünyada olduğu gibi özellikle uzak mesafe telefon gelirlerimizde oluşacak rekabetten dolayı azalma beklerken, diğer gelir kalemlerimizin bu rekabetten dolayı ciddi olarak etkilenmesini beklememekteyiz. Sabit telefon hizmetlerimizdeki çeşitliliği ve gelirlerimizi artırmayı hedeflemekteyiz. Bunun yanı sıra verimlilikteki artış çok önemlidir. 2003 yılında gerçekleşen 2 bin personel azalması, 2004’de de devam ettirilecek. Verimlilik artışını sağlayacak IT yatırımları da önceliklerimiz arasındadır. Bunların dışında bu yılın yoğunluğu data hizmetlerinde olacak.”
       
ADSL’DE 1 MİLYON ABONE HEDEFİ
       Mehmet Ekinalan, bu yıl yapmayı planladıkları 800 trilyon liralık yatırımların önemli bir kısmının hızlı internet erişimine olanak sağlayan ADSL ve diğer ilgili altyapı alanlarına yönelik olacağını belirterek, bu yıl ADSL’de 1 milyon aboneye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. Ekinalan, “1 milyon ADSL hedefine ulaşabilmek için sadece fiyatlarla oynayıp, müşteri artışı beklemek yerine, pazarı büyütüp, en büyük payı almayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.
       
TELEKOM İÇİN TAHVİL ÇÖZÜMÜ ÖNERİSİ
       Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar da, Türk Telekom’un özelleştirmesinde hisse senedine çevrilebilir tahvil de dahil birçok seçenek üzerinde durulduğunu söyledi.
       Cansızlar, Türkiye’nin kapısını aralamaya çalıştığı Avrupa Birliği’nde (AB) Türk Telekom’da tekelin eleştiri konusu edildiğine işaret etti.
       Türk Telekom özelleştirmesinde uygulanacak yöntemin belirlenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Cansızlar, “SPK, Hazine ve ÖİB’in katılımıyla yürütülen yöntem belirleme çalışmalarında özelleştirme ile ilgili olarak hisse senedi ile değiştirilebilir tahvil de olmak üzere çeşitli alternatifler üzerinde durulmaktadır” dedi.
       Türkiye’de hem AB adaylığının gereklerini yerine getirmek, hem de rekabetçi bir ekonomiye sahip olmak amacıyla telekomünikasyon sektörünün geliştirilmesi konusundaki çalışmalara hız verildiğini vurgulayan Cansızlar, şunları kaydetti:
       “Türk Telekom’un özelleştirilmesi konusu özellikle son birkaç yıllık zaman diliminde giderek artan sıklıkta gündeme gelmekte ve konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Başta Türk Telekom üzere, tüm özelleştirmelerde sermaye piyasasından daha fazla yararlanılması gerektiğine inanıyorum. Böylece hem özelleştirme işlemi daha sağlıklı gerçekleşecek, hem de sermayenin tabana yayılmasına ve halkın sermaye piyasasına olan ilgisinin artmasına katkı sağlanacaktır.”
       
YÖNTEM ARAYIŞI SÜRÜYOR
       SPK Başkanı, Türk Telekom’un özelleştirilmesiyle ilgili olarak değer tespiti çalışmalarıyla hisselerin yurtiçi ve yurtdışında pazarlanmasına ilişkin çalışmaların, bir yandan da özelleştirmede uygulanacak yöntemin tespitine ilişkin çalışmaların yapıldığını kaydetti.
       Cansızlar konuşmasında, sermaye piyasalarında elektronik sistemle “kamuyu aydınlatma” çalışmalarına da değinerek, bu çerçevede hisse senedi borsada işlem gören şirketlere ait mali tablo, dipnot ve özel durum açıklamalarının internet üzerinden toplanıp kamuoyuna iletilmesine gelecek ay içinde başlayacaklarını duyurdu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları