Home page
Haber Menüsü


 
‘Yüzüklerin Efendisi’ Oscarları topladı
76. Amerikan Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. Sürpriz yaşanmayan gecede ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’, beklendiği gibi, aday gösterildiği tüm dallarda ödülleri aldı ve 11’ler kulübüne adım attı.
Los Angeles / ABD
NTV-MSNBC
 
    1 Mart 2004 —  ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ aday gösterildiği dallarda 11’de 11 yaptı. Peter Jackson’ın filmi, daha önce ‘Ben Hur’ ve ‘Titanic’in ulaştığı bu sayıya ‘fire’ vermeden gelen ilk film olarak Oscar tarihini yeniledi.  

   
 
       
    MSNBC News Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü
MSNBC News 'Yeni Michael Moore' belli oldu
MSNBC News 76. Oscar Aday Tam Listesi
MSNBC News 'Yüzüklerin Efendisi' rekora doğru!
MSNBC News 'Kralın Dönüşü'ne 11 Oscar adaylığı
MSNBC News BAFTA, 'Yüzüklerin Efendisi'ni onurlandırdı
MSNBC News En İyi Yönetmen Peter Jackson
MSNBC News ABD'li Yapımcılar 'Yüzükler' dedi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       
‘YÜZÜKLERİN EFENDİSİ’NİN ÖDÜLLERİ
* En İyi Film
* En İyi Yönetmen
* En İyi Uyarlama Senaryo
* En İyi Kurgu
* En İyi Sanat Yönetimi
* En İyi Kostüm Tasarımı
* En İyi Makyaj
* En İyi Görsel Efekt
* En İyi Ses Miksajı
* En İyi Film Müziği
* En İyi Film Şarkısı
       
       ‘Yüzüklerin Efendisi’nin, aday gösterilmediği oyunculuk dallarındaki ödüller, aday filmler arasında paylaştırıldı.
       
OYUNCULARI ‘NEHİR’DEN ALTIN ÇIKARDI
       ‘Mystic River - Gizemli Nehir’ iki oyunculuk ödülüne, güçlü kadrosu nedeniyle sahip çıkarken, ‘Bush ve savaş’ aleyhtarı iki ünlü aktör Sean Penn ve Tim Robbins, ödüllerini alma esnasında, ‘beklenen’ konuşmaları yapmayarak dikkat çektiler. Bu tavırları, seyredenlerde, Akademi ile anlaştıkları hissini uyandırdı.
       
YENİ ZELANDA, AVUSTRALYA’YI PES ETTİRDİ
       Geceye 10 adaylıkla giren Avustralyalı Peter Weir’ın yönettiği (gemi) ‘Master and Commander: The Far Side of the World - Dünyanın Uzak Ucu’ ise doğrudan gecenin ‘başarısızları’ arasına yazıldı. En İyi Görüntü Yönetimi ve En İyi Ses Kurgusu dallarında verilen 2 Oscar, filmin yapımcılarına ve sevenlerine teselli vermekten çok uzaktı.
       
‘SEABISCUIT’ NAL TOPLADI
       7’şer adaylıkla yarışa başlayan iki filmden ‘Cold Mountain - Soğuk Dağ’, oyuncusu Renée Zellweger’in (3.Oscar adaylığı sonucunda) aldığı En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ile bir ölçüde teselli bulurken, ‘Seabiscuit’ tam anlamıyla nal topladı ve “0” çekti.
'Seabiscuit - Zafer Yolu'

       
       
YENİ MICHAEL MOORE
       En İyi Uzun Metraj Belgesel Film dalında Oscar kazanan ‘The Fog of War’ filminin yönetmeni Errol Morris, geleneği bozmayarak, hükümet politikalarını eleştirdi, ve eğer dikkat edilmez ise Irak’ın ‘yeni Vietnam’ (bataklığı) olacağı konusunda yetkilileri uyardı.
Yönetmen Errol Morris (sağdaki) ve yapımcı Michael Williams

        Morris, “40 yıl önce bu ülke kendisini Vietnam’da bir ‘tavşan deliği’ne soktu ve milyonlar öldü. Korkum o ki biz tekrardan bir tavşan deliğine girmekteyiz, ve eğer insanlar bu filmde aktarılan fikirler ve konular üzerine bir durup düşünür ve davranışlarında ona göre değişiklik yaparlarsa, o zaman ‘iyi birşeyler’ yapmışım diyeceğim” sözleriyle, uyarısını kendisini ‘çılgın gibi’ alkışlayan kalabalığa aktardı.
       Morris sözlerini bitirdikten sonra sahneye gelen sunucu Billy Crystal espri yaparak, “Onun vergi denetim sonuçlarını görmek için sabırsızlanıyorum” dedi.
       Errol Morris, kuliste konuşmasına devam ederek, “Dış politikamızı çok zalimce buluyorum; çok tehlikeli zamanlar geçirmekteyiz. Bu yıl seçim yılı ve hepimiz ne yapıyoruz iyice bir düşünmeliyiz.”
       Morris’in sözleri, geçen yıl belgeselci Michael Moore’un ödül alırken yaptığı ‘muhalif’ konuşmadan sonra, aynı türden değerlendirilecek, ikinci önemli konuşma olma özelliğini taşıyor.
       
‘CANİ’ VURDU, ALDI
       ‘Monster - Cani’ ise ‘tek’ adaylığını Oscar’a çevirmeyi, oyuncusu Charlize Theron çevresinde yaratılan ‘efsane’ sayesinde başararak, Ödül Töreni’nden başı dik çıkmayı başardı.
       
ÖDÜL TÖRENİ DEĞİL ‘CRYSTAL GECESİ’
       Los Angeles’taki Kodak Theatre’da ünlü aktör Sean Connery’nin konuşmasıyla başlayan tören, sunucu Billy Crystal’ın ‘yıla damgasını vuran filmlerde öne çıkan karakterler’ tiplemesiyle renklendi.
       Sunum öncesinde gösterilen klipte, Oscar törenini 8. kez sunan Crystal tarafından canlandırılan tiplemeler arasında yer alan ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesindeki ‘Smeagel’ karakterine kazandırdığı yeni uyarlama beğeniyle izlendi.


Tim Robbins
       
EN İYİ Y. ERKEK OYUNCU: ROBBINS
       Crystal’ın müzikal sunumuna, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adaylarının film fragmanları takdimiyle devam edildi ve ödül ‘Gizemli Nehir’ filmindeki rolüyle Tim Robbins’e verildi.
       Ödül dağıtımına En İyi Sanat Yönetimi dalıyla devam edildi ve ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ bu dalda ödüle layık görüldü.
       En İyi Animasyon Film dalında ise ödül, ‘Nemo’ adındaki oğlunu arayan bir balığın maceralarını ve Nemo’nun babasından ayrı geçirdiği zor anları konu alan ‘Nemo: Kayıp Balık’a verildi. Daha sonra En İyi Kostüm Ödülü’ne geçildi ve ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ ikinci ödülünü aldı.


Renée Zellweger
       
EN İYİ Y. KADIN OYUNCU: ZELLWEGER
       En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, ‘Soğuk Dağ’ filmindeki rolüyle Renée Zellweger’e oldu. Zellweger, ABD’de Kuzey-Güney Savaşı’nda sevdiği erkeği savaşa gönderen ve babasının ölümünün ardından savaş boyunca zor günler geçiren bir kadının en büyük destekçisi rolüyle ödüle layık görüldü.
       Ödülün verilmesinin ardından sahneye Tom Hanks davet edildi ve töreni 21 kez sunan Bob Hope’un anısına, eski görüntülerinden oluşan bir klip gösterildi. Daha sonra En İyi Kısa Metraj Film dalında adaylar gösterildi ve ödül ‘İki Asker’ filmine verildi.
       Ödül anonslarına, En İyi Film Şarkısı dalında aday gösterilen şarkıların seslendirilmesiyle ara verildi. Kuzey-Güney savaşını anlatan ‘Soğuk Dağ’da kullanılan iki aday şarkıdan ilkine, Kodak Theatre’daki törene katılan ünlüler arasında yer alan şarkıcı Sting eşlik etti. Annie Lennox da ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’nde yer alan aday şarkıyı seslendirerek güçlü sesiyle davetlileri büyüledi.


Blake Edwards
        Billy Crystal’ın, salondaki ünlüleri iğneleyici esprilerinin ardından ‘en iyi görsel efekt’ dalında adaylar tanıtıldı ve ödül, 11 dalda aday gösterilen ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ne verildi.
       
BLAKE (PANTER) EDWARDS’A ONUR ÖDÜLÜ
       76. Oscar töreninde Onur Ödülü’ne layık görülen Blake Edwards’ın ‘Pembe Panter’ film serilerinden bölümler gösterildi ve ödül alkışlarla takdim edildi. Blake Edwards’ı ilk kutlayanlardan biri de, eşi, ünlü aktris Julie Andrews oldu.


Sean Penn
       
’ASİ’ PENN, AKADEMİNİN GÖZDESİ
       Clint Eastwood’un yönettiği ‘Mystic River - Gizemli Nehir’ filminde başrol oynayan Sean Penn, tahminleri haklı çıkardı ve güçlü rakipleri arasından sıyrılarak En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne uzandı.Sean Penn’den ‘Bush-karşıtı’ bir konuşma bekleyenler ise hayal kırıklığına uğradılar. Sinemanın asi çocuğu uslanmış gözüktü. Ve bu ‘uslanma’nın karşılığını da ‘Oscar’la taçlandırdı.
       
‘CANİ’ THERON DA OSCAR ALDI


Charlize Theron
       Öte yandan rolü için geçirdiği metamorfozun karşılığını En İyi Kadın Oyuncu dalında aldığı ‘Oscar’la fazla fazla alan Charlize Theron gecenin kazançlı çıkan santaçılarındandı. Theron’un, rolüne çok derinlik getirmediğini söyleyenler, söyledikleriyle kaldılar.
       
‘YÜZÜKLER’ OSCAR’DA TARİH YAZDI
       ‘Yüzüklerin Efendisi’, tören ilerledikçe, ödüllerine aday gösterildiği kalan 8 daldan, 8 Oscar daha alınca, toplam 11 ödülle geceyi inanılmaz bir zaferle kapadı. Aldığı ödüllere En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dahil olan film, Oscar tarihinin ‘en başarılı’ filmi oldu. Oscar töreninde 11 ve üzerinde adaylık alan hiçbir film şimdiye kadar tüm adaylıklarını ödüle dönüştürememişti.

       
* OSCAR KAZANANLAR
       
EN İYİ FİLM
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King - Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ (New Line)


Peter Jackson
       
       
EN İYİ YÖNETMEN
* Peter Jackson - ‘The Lord of the Rings: The Return of the King - Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’
       
       
EN İYİ ERKEK OYUNCU
* Sean Penn - ‘Mystic River’
       
       
EN İYİ KADIN OYUNCU
* Charlize Theron - ‘Monster - Cani’
       
       
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
* Tim Robbins - ‘Mystic River - Gizemli Nehir’
       
       
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
* Renée Zellweger - ‘Cold Mountain - Soğuk Dağ’


Sofia Coppola
       
       
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
* ‘Lost in Translation’ - Sofia Coppola
       
       
EN İYİ UYARLAMA SENARYO
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King - Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ - Fran Walsh, Philippa Boyens & Peter Jackson
       


Russell Boyd - 'Master and Commander'
       
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
* ‘Master and Commander: The Far Side of the World - Dünyanın Uzak Ucu’ - Russell Boyd
       
       
EN İYİ KURGU
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King - Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ - Jamie Selkirk
       
       
EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King - Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ - Grant Major
       
       
EN İYİ KOSTÜM TASARIMI
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King -Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ - Ngila Dickson ve Richard Taylor
       
       
EN İYİ MAKYAJ
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King -Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ - Richard Taylor ve Peter King
       

       
EN İYİ GÖRSEL EFEKT
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King -Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ - Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook ve Alex Funke
       
       
EN İYİ SES MİKSAJI
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King - Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ - Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges ve Hammond Peek
       
       
EN İYİ SES KURGUSU
* ‘Master and Commander: The Far Side of the World - Dünyanın Uzak Ucu’ - Richard King
       
       
EN İYİ FİLM MÜZİĞİ
* ‘The Lord of the Rings: The Return of the King - Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ - Howard Shore


En İyi Film Şarkısı 'Annie Lennox'tan
       
       
EN İYİ FİLM ŞARKISI
* ‘Into the West’ - ‘The Lord of the Rings: The Return of the King - Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ Söz ve müzik: Fran Walsh - Howard Shore ve Annie Lennox
       
       
YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM
* ‘The Barbarian Invasions - Barbarların İstilası’
       (Kanada)
       
       
EN İYİ UZUN METRAJ ANİMASYON FİLM
* ‘Finding Nemo - Nemo: Kayıp Balık’ (Buena Vista)


'Two Soldiers'
       
       
EN İYİ UZUN METRAJ BELGESEL FİLM
* ‘The Fog of War’ (Sony Pictures Classics)
       Globe Department Store Yapımı
       
       
EN İYİ KISA METRAJ FİLM
* ‘Two Soldiers - İki Asker’
       Shoe Clerk Picture Company Yapımı


'Harvie Krumpet' (Adam Elliot)
       
       
EN İYİ KISA METRAJ ANİMASYON FİLM
* ‘Harvie Krumpet’
       Melodrama Pictures Yapımı
       
       
EN İYİ KISA METRAJ BELGESEL FİLM
* ‘Chernobyl Heart’
       Downtown TV Documentaries Yapımı
       
       
ONUR ÖDÜLÜ
* Yönetmen Blake Edwards
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları