Home page
Haber Menüsü


Unakıtan: Önce bütçede denge, sonra vergi indirimi
Maliye Bakanı Unakıtan, özelleştirmelerin hızla süreceğini belirtirken, elektiriğe de zam yapılmayacağını söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    25 Şubat 2004—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, finansman maliyetlerini artırıcı etkileri nedeniyle Kaynak Kullanımı Destekleme Fon’unda (KKDF) indirim isteyen sanayicilere bütçede denge sağlanmadan bunun mümkün olmadığını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News BDDK: Özelleştirme güç görünüyor
MSNBC News DB, özelleştirme görüşmesine geliyor
MSNBC News Özelleştirme hızlanacak, büyük zam yok
MSNBC News Özelleştirme, 15 bin işsiz yarattı
MSNBC News Kilci: Özelleştirmeye hazır değildik
MSNBC News THY ve Erdemir'de halka arz gündemde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Sanayi Odası (İSO) meclis toplantısında konuşan Unakıtan, İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi ve diğer bazı sanayicilerin yatırımların artırılması ve finansman maliyetlerinin düşürülmesi için KKDF’nin kaldırılması ya da düşürülmesi gerektiğini belirttikleri konuşmalarına, şöyle yanıt verdi: “KKDF ile ilgili bir şey düşünmüyoruz. Ben göreve gelir gelmez bu KKDF’yi kaldırın dedim, onlar da (bürokratlar) hesabı getirdiler, baktım ki olacak gibi değil çünkü bunu bankalar da ödüyor o yüzden kaldırmamız da mümkün olmuyor. Ama biz temmuzda bankacılık maliyetlerini düşürücü tedbirler alacağız. KKDF de benim gündemimin başında yer alıyor, eğer bütçe müsait olursa kaldırırım olmazsa hiç ümitlenmeyin.”
       
ELEKTRİĞE ZAM YAPILMAYACAK
       Bir sanayicinin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın akaryakıt ve doğalgazda zam yapılabileceğine ilişkin sözlerini kaygı verici bulduklarını söylemesi üzerine, Unakıtan, “Madem ki bir müjde deniliyor, müjde vereyim, elektriğe zam yok” dedi.
       Gazetecilerin hangi ürünlere ne kadar zam olacağı yolundaki sorulara ise Unakıtan, “Biraz bekleyin” yanıtını verdi. Unakıtan, ihracatçı sanayicilerin döviz kurlarındaki gerilemeye ilişkin yakınmalarına karşılık da, “Kur politikasında böyle dalgalı sistem devam edecek. Bunu asla değiştirmeyeceğiz, bu işin sigortası” dedi.
       Unakıtan, “Dolar düşüyor, millet dolarize olmuş ne yapalım” diye konuştu. Bir sanayicinin grevler konusundaki sözlerine de Unakıtan, “Biz grevler konusunda hükümet olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama yargıda bazı problemleri halletmek gerekiyor” dedi ve sanayicilere yargıda kendilerini daha iyi ifade etmeleri, avukatlarının daha etkin çalışmaları yolunda tavsiyede bulundu.
       Unakıtan, “Sizin endişelerinizi paylaşıyoruz” diyerek, cam sanayindeki grevin üretim ve ihracatı olumsuz etkileyeceğini söyledi ve toplu sözleşme görüşmelerinin sürdüğü lastik sanayinde çıkacak bir grevin de aynı olumsuz etkiyi yaratacağı uyarısında bulundu.
       
HARCAMA REFORMU GEREKLİ
       Aynı toplantıda konuşan İSO Başkanı Tanıl Küçük, uygulanan ekonomik programa karşın borçlarda azalma sağlanamadığına dikkat çekerek, bunun sağlanabilmesi için kamuda harcama reformunun da devreye sokulması gereğini vurguladı.
       Küçük, “Sayın bakanım, kamudaki savurganlığın sona erdiğini bir an evvel görmek istiyoruz” çağrısında bulunarak, “Uygulanan ekonomik programa rağmen, geçen dönem içinde hem vergi yükü artmış hem açıklar artmış. Bu tablo, bize devletin vergi reformu kadar bir de harcama reformuna ihtiyaç duyduğunu göstermektedir” dedi.
       Geçen yıl iç borç stoku cari fiyatlarla yüzde 29.7, sabit fiyatlarla da yüzde 3.3 artarak 194.4 katrilyon liraya ulaştı.
       Küçük, kamudaki yeniden yapılandırmanın önemli bir ayağının da özelleştirme olduğuna dikkat çekerek 2003 yılında 4 milyar dolarlık uygulama hedefine karşılık Eylül sonu itibariyle 116 milyon dolarda kalındığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:
       “Şimdiye kadar ki yöntemler başarılı olmadıysa artık daha yaratıcı ve Türkiye koşullarına daha uygun özelleştirme metodlarının gündeme getirilmesi düşünülmelidir ve hukuksal altyapıdaki eksikler giderilmelidir. Sosyal koşullar da yerine getirildiği taktirde özelleştirme sürecinde ortaya çıkan fiyatlar beklenen seviyede olmasa bile özelleştirme ile ekonominin orta ve uzun vadede elde edeceği kazanımlar konusunda kamuoyunu ikna etmek daha kolay olacaktır.”
       Küçük , sanayide kullanılan elektriğe zam geleceği, yeni vergilerin getirileceği yönünde söylentiler bulunduğunu belirterek, “Umarız aslı yoktur” dedi. Enflasyonla mücadelede büyük mesafe alındığını, büyümenin gerçekleştiğini, ihracatın arttığını, faizlerin gerilediğini vurgulayan Küçük, “Ancak, son iki yıldaki bu olumlu gelişmelere rağmen, ekonomideki iyileşmenin kalıcı olduğuna tam anlamıyla ikna olmakta hala zorlanıyoruz” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları