Home page
Haber Menüsü


TİM: İhracatçı yatırımdan kaçıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, ihracatçının yatırımdan kaçmaya başladığını belirterek, “Girdi maliyetlerinde indirim gerekli” dedi. Bu arada, TİM Eğilim Anketi’ne katılanlar Mart 2004 kurunun bir milyon 400 bini aşmayacağını öngördü.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
23 Şubat 2004— Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği anket sonuçlarına göre, liradaki değerlenme ile karları azalan ihracatçıların yarısı kapasite kullanım oranlarının çok yüksek düzeylere çıkmasına rağmen yatırıma yönelmiyor. TİM’in üyeleri arasında yapmaya başladığı ‘Eğilim Anketi’nin birincisinin sonuçları düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. TİM Genel Sekreteri Emre Alkin yaptığı sunumda, katılımcıların yüzde 50’sinin Ocak ayında üretimlerinin azaldığına ve yüzde 44’ünün de Mart ayında üretimde düşüş beklendiğine dikkat çekti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Alkin, ihracatçıların yüzde 56’sının Ocak ayında karlarının azaldığını bildirdiğini ve Mart ayında karlarının azalacağını bildirenlerin katılımcıların yüzde 43’ü düzeyinde olduğunu ve ihracatçıların dörtte birinin de karlarında bir değişme beklemediğini ifade etti. Buna karşılık kapasite kullanım oranlarının yüzde 76-100 arasında olduğunu bildirenlerin ihracatçıların katılımcıların yüzde 50’sini oluşturduğunu, yüzde 25’inin de yüzde 50-75 arasında kapasite kullanım düzeyinde bulunduğunu vurgulayan Alkin, “Bununla birlikte katılımcıların yalnızca yüzde 50’si yatırım planladığını belirtirken, yüzde 50’si yakın dönemde yatırım planlamadığını belirtmiştir ki, bu da karlılıklardaki azalma nedeniyle yatırımlar için yeterli birikim olmadığının göstergesidir” dedi.
       
KUR 1.4 MİLYONU AŞMAYACAK
        Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 50’si Mart ayında dolar kurunun 1.35-1.4 milyon lira arasında olmasını beklerken, kalan bölümünün yarısının 1.35 milyon liranın altında, diğer yarısının da 1.4 milyon liranın üzerinde dolar kuru öngördüğü anlaşıldı.
       Buna karşılık yıl sonu dolar kuru için de katılımcıların yüzde 29’u 1.4-1.5 milyon lira arasında, diğer yüzde 29’u 1.5-1.6 milyon lira arasında kur öngörürken, yüzde 14’ü 1.6-1.7 milyon lira, yüzde 14’ü de 1.7 milyon liranın üzerinde bir kur öngördü. Katılımcıların yüzde 81’i Ocak ayında maliyetlerinin arttığını, yüzde 13’ü aynı kaldığını belirtirken, Mart ayı için firmaların yüzde 56’sı maliyetlerinin artacağını, yüzde 25’i ise aynı düzeyde kalmasını beklediklerini söyledi.
       Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Oğuz Satıcı da, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dünkü bir açıklamasında elektrik ve doğalgaz fiyatlarında artış sinyali verdiğine dikkat çekerek, “Bu bizi son derece rahatsız ediyor. Bizim ihtiyacımız olan girdi fiyatlarında indirimdir” dedi.
       Satıcı, liradaki değerlenmeye bağlı olarak enerji başta olmak üzere kamu kaynaklı girdi maliyetlerinde indirim talebinde bulundu.
       Ekonomik program çerçevesinde 7. gözden geçirme için 26 Şubat’ta Türkiye’ye gelecek olan IMF heyeti, daha önceki açıklamalarında gelirlerin artması ve toplam kamuda yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla hedefinin tutturulması için kamu fiyatlarına zam yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Liradaki değerlenmenin ortaya çıkardığı bir diğer çarpıcı sonuç da ihracatçı sanayicilerin de girdileri içinde ithal girdi kullanıma yönelmesi oldu.
       
GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSELDİ
       Anket sonuçlarına göre, Ocak ayında firmaların yüzde 17’sinin ithal girdi oranları artarken, Mart ayında da firmaların yüzde 18’i aynı yönde artış bekliyor. Konuşmasında bu konuya da dikkat çeken Satıcı, yerli girdi üreten şirketlerin artan maliyetler nedeniyle ithal ürünlerle rekabet edemez geldiğini söyledi.
        Satıcı konuşmasında, ayrıca genel KDV oranları konusunda hükümete indirim talebinde bulunduklarını ifade ederek, buna göre ilk adımda tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe KDV’nin yüzde 8’e çekilmesini istediklerini ve burada alınacak başarılı sonuçlara bağlı olarak bu oranın diğer sektörlerde de uygulaması yanlısı olduklarını söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları