| | | UÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Petek, yetişkin bir insanın fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için günde 35-40 gram hayvansal protein alması gerektiğini, ancak buna karşın dünya genelinde kişi başına düşen protein üretiminin 27 gram olduğunu kaydetti. Türkiyede ve dünyada hayvansal protein açığını kapatmak için bir yandan bilinen kaynakların verimliliğin artırılmaya çalışıldığını anlatan Petek, diğer yandan da alternatif protein kaynaklarının tüketime sunulduğuna dikkati çekti.
Petek, 40-45 günlük sürede olgunlaşan ve yumurtlamaya başlayan bıldırcınların da, son dönemlerde önemli alternatif protein kaynaklarından biri olduğunu ifade ederek , yıl boyu yumurtlayabilen bıldırcınları üniversite bünyesinde de yetiştirdiklerini bildirdi. Üniversitede ürettikleri Pharaoh cinsi bıldırcınların yumurtlama özelliklerinin diğer cinslere oranla daha fazla olduğunu dile getiren Petek, üniversite çiftliğinde bulunan 2 bin 500 bıldırcınüretim kapasiteli entegre tesiste, talep doğrultusunda ayda 500 bıldırcının tüketime hazır hale getirildiğini, ayrıca haftada 250-300 koli yumurta üretildiğini dile getirdi.
Petek, Bıldırcın, son zamanlarda büyük talep görüyor. Önemli bir protein kaynağı olan bıldırcın eti ve yumurtasının kolesterol oranı da tavuğa göre daha düşüktür dedi
Petek, bıldırcın yumurtasının, halk tarafından astım ve solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği için adeta ilaç gibi kullanıldığınaişaret etti.
ÇİĞ TÜKETMEKTEN KAÇINMALI
Yumurtanın genellikle çiğ tüketildiğini, ancak bunun bazı sakıncaları olduğuna değinen Petek Yumurtayı çiğ tüketmekten kaçınılmadır. Çünkü, sağlıklı olmayan hayvanlardan elde edilen yumurtalarla bazı hastalıklar geçebiliyor diye konuştu.
Petek, bıldırcın yetiştiriciliğinin ekonomik bakımdan diğer hayvancılık alanlarına göre daha karlı olduğunu ifade ederek, damızlık hayvandan, kesime ve pazarlamaya kadar tam entegre çalışılması durumunda yüzde 150lere varan karlılığa ulaşılabildiğini sözlerine ekledi.
| |