Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
 
‘El konan şirketlerde idari karar TMSF’nin’
 
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yönetim ve denetimlerine el konulan Uzan Grubu şirketleri ile ilgili bütün idari kararların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından alınacağını söyledi.
 
Ankara
AA
 
16 Şubat 2004—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Uzan Grubu şirketlerine el konulması konusunda, “kanunları uygulamak için çıkarttıklarını” söyledi.Gelirler Kontrolörlüğü’nde düzenlenen Enflasyon Muhasebesi Paneli’nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Unakıtan, Cem Uzan’ın, el konulma sonrası “Motorola’nın borcunu da devlet ödesin” şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, operasyonun TMSF’ca yapıldığını belirtti ve “bütün operasyon, idaresi, bundan sonraki işlemler hepsi ona ait” diyerek konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunmadı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Unakıtan, söz konusu operasyonun yeni çıkarılan Bankalar Kanunu’na göre yapıldığına işaret etti ve “Daha önce Fon’a geçen diğer bankaların sahip olduğu şirketler için de bu tür operasyonlar olabilir mi” sorusuna da “Kanunları biz, uygulamak için çıkarıyoruz. Spor olsun diye kanun çıkarmıyoruz. Kanun ne icap ettiriyorsa onu uygularız” şeklinde yanıtladı.
        Maliye Bakanı, kaynak paketi ile ilgili bir soru üzerine de, paket çalışması diye bir şeyin söz konusu olmadığını, sadece IMF ile 7. Gözden Geçirme’ye dönük çalışmalar yapıldığını vurguladı. Unakıtan, IMF heyetinin yakında geleceğini ve 2. aşama çalışmalarının da o zaman başlayacağını sözlerine ekledi.
       
TMSF şirketler için strateji belirleyecek

       
ENFLASYONDA TEK RAKAMLAR YAKLAŞTI
       Unakıtan, vergi sisteminin, ekonomideki gelişimelerin dışında kaldığını belirterek, “Vergi, sadece (Nereden buldunsa, oradan al, nerede varsa oradan al) şekline getirilmiş” dedi. Bakan Unakıtan, enflasyon rakamlarındaki düşüşe değinerek, TEFE’de, önümüzdeki aylarda tek rakama inileceğini de belirtti.
       Batılı ülkelerde enflasyonun yüzde 4’e çıktığında, herkesin buna üzüldüğünü, oysa (Türkiye’de yüzde 10’un altına düşülüyor) diye sevinildiğine dikkati çeken Unakıtan, hedefin AB’deki enflasyon rakamlarına ulaşmak olduğunu ifade etti. Enflasyonla sağlıklı ekonominin birarada olamayacağını ifade eden Unakıtan, yabancı yatırımcıların da yıllarca bundan şikayetçi olduğunu vurguladı. Unakıtan “Adam dolar, yen getiriyor, yatırım yapıyor. Kendi para birimine göre hesap tutuyor. Bakıyor, kazanmadığı halde vergi vermiş, enflasyon muhasebesini bu yüzden getirdik” açıklamasında bulundu.
       Maliye Bakanı Unakıtan, Türk Vergi Sistemi’ne ilişkin değerlendirmelerde de bulunduğu konuşmasında, mevcut sistemin kendinden beklenen fonksiyonları yerine getiremediğini kaydetti. Bunları bir çırpıda düzeltmenin imkanı olmadığını ifade eden Unakıtan, sorunların çözümünün sabırlı ve bilimsel çalışmaya ihtiyaç gösterdiğini söyledi. Vergi Konseyini, bu amaçla devreye soktuklarını kaydeden Bakan, şöyle devam etti:
       “Vergi Konseyi, reformcu bir takım. Mevcudu beğenmeyen bir takım. Zaten mevcudu beğenirsen, oradan birşey gelmez, bu yüzden vergi dairesi ile zaman zaman çatışıyorlar. Ancak, bu iyi tatlı bir şey.. Sistem nasıl değişecek? Mevcutta değişmesi gerekenler, öncelikle değişecek. Vergi sisteminin adil basit ve mükellefin memnuniyetini sağlaması lazım. Adam iş yapacak, Maliye ve Vergi Dairesi önüne çıkıyor. Bu altın yumurtlayan tavuğu kesmek dekmektir. Aynı zamanda, kayıtdışılığı da beraberinde getirir. Vatandaş (Nasıl kurtulayım) diyor. Adam, aynen gösterdiği sermayeyi, iki günde tüketince ne yapıyor? Başlangıçtaki sermayeyi kredi gibi gösteriyor. Bu tür davranışlar, kendi vatandaşına zulüm demektir.”
       
MÜKELLEFE PERFORMANS DEĞERLEMESİ
       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirterek, “mükelleflerimizin performans değerlendirmesini yapacağız” dedi. Mükelleflerin önce vergi öncesi karlarına bakacaklarını, sektörde karlı olması gerekenlerle karşılaştıracaklarını ve ona göre değerlendireceklerini kaydeden Unakıtan, A,B,C,D şeklinde kredi notu verileceğini kaydetti. Çizginin altında kalan mükellefi hemen inceleyeceklerini anlatan Unakıtan şöyle devam etti:
       “Mükellef, takip edildiğini bundan sonra bilecek. Vergisini ödüyorsa başımızın üzerinde yeri var. Vergi daireleri danışman gibi çalışacak. Kamu doğru yolu gösterendir. Biz ikaz ediyoruz, biz mükellef üzülmesin isteriz. Ama illa yapıyorum derse o zaman bizde birşeyler yaparız. Çünkü bu devletin, milletin saçı bitmemiş yetimin hakkı. Yanında çalıştırdığı kadar vergi vermeyen var.”
       Maliye Bakanı olarak, daha çok yatırım ve istihdam için vergileri düşürmek istediklerini, ancak bütçenin açık verdiğini söyleyen Unakıtan, tek çarenin kayıt dışını kayıt altına almak olduğunu belirtti.
       
‘GELİR İDARESİNDE EKSİKLER GİDERİLECEK’
       Panelde konuşan Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu da, 2004 sonu ve 2005 başından itibaren gözü daha iyi gören, kulağı daha iyi işiten bir gelir idaresi oluşacağını belirtti.
       Gelir idaresinin özellikle teknoloji alanında önemli adımlar atmış olmasına rağmen, hale eksik yönleri bulunduğunu belirten Gelirler Genel Müdür Vekili, Vergi Daireleri Otomasyon Projesinin (VEDOP) 2. aşamasının tamamlanmasıyla birlikte bu eksikliğin de ortadan kalkacağını anlattı. Arıoğlu, “Bu şekilde 2004 sonu, 2005 başında gözü daha iyi gören, kulağı daha iyi işiten bir gelir idaresi oluşacak” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları