Home page
Haber Menüsü


 
Yönetmen Suha Arın toprağa verildi
Tedavi gördüğü Haseki Hastanesi’nde vefat eden yönetmen Suha Arın, İstanbul’da toprağa verildi.
İstanbul
AA
 
    4 Şubat 2004 —  Türk belgesel sinemasının ünlü yönetmeni Suha Arın için Bebek Camii’nde kılınan cenaze namazından önce annesi Bedia Arın, kardeşleri Reha ve Sema Arın taziyeleri kabul etti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


Suha Arın
        Cenaze törenine, Hakan Aytekin, İsmet Arasan, Bilgin Adalı, Yalçın Yelence, Kemal Sevimli ve Nadir Göktürk’ün de aralarında bulunduğu yönetmenler, sinemacılar, iletişim fakültelerinden öğretim üyeleri, Arın’ın öğrencileri ve vatandaşlar katıldılar.
       Törene çelenk gönderenler arasında, Suha Arın’ın 1976 yılında yaptığı ‘Safranbolu’da Zaman’ belgeseliyle tanıtımına büyük katkıda bulunduğu Safranbolu Kaymakamlığı ve Belediyesi de yer aldı.
       Arın’ın cenazesi, Bebek Camii’nde kılınan namazın ardından götürüldüğü Aşiyan Mezarlığı’nda defnedildi.
       
‘TÜRKİYE ‘BELGESEL BABA’YI KAYBETTİ’
       Bu arada, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Genel Başkanı Atilla Dorsay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Türkiye, belgesel alanında babasını kaybetti. Türkiye’de belgesel yapmak isteyenlere şevkini, tadını, tuzunu veren, seyircilere bu zevki aşılayan kişi Suha Arın’dı. Arın, 1960-70’li yıllarda ‘Safranbolu’da Zaman’, ‘Urartu’nun İki Mevsimi’, ‘Kula’da Üç Gün’ gibi filmlerini yaptığında biz şaşkına döndük.
       Mütevazı bir insandı, hep gölgede yaşadı. Türkiye, birçok değerini olduğu gibi onu da yeterince topluma tanıtamadı. Çok üzgünüm” diye konuştu.
       Yönetmen Yalçın Yelence de Arın hakkındaki duygu ve görüşlerini, cami avlusunda dağıtılan metin aracılığıyla aktarırken, “Aydın, aydınlık bir insandın her şeyden önce. Duygu yüklü, duygusal, bilim yüklü, bilimsel doğrulardan yana bir insandın. Geride bıraktığın 40’dan fazla belgesel bunun net kanıtlarıdır. Hakkari yaylalarının buzlu soğuk sularını paylaştık seninle. Safranbolu’nun kırılmak üzere yosun tutmuş kiremitlerini ve kaderini, her tuttuğu altın olacak diye bilinen Frigya Kralı Midas’ın ölüme binlerce senenin ardından direnen düşsel gerçekliğini, Urartu’nun Van Gölü’nde kanlı kılıçlar yıkanarak kutsanan kaderini, Tahtacı Fatma’nın doğaya ve toplumsal gerçeklere direnen yaşamını paylaştık. Likya kadınlarının doğaya direnen mitolojik cesaretini... Sonrasında bize gösterdiğin her şeyi... Yolumuzu aydınlat ve hep sınıflarda öğrencilerinin karşısında ol. Seni çok seviyoruz” cümlelerini kullandı.
       
BELGESEL SİNEMA / BİLGİSEL SİNEMA
       “Belgesel sinema evrensel bir mesaj taşımalıdır. Aslanların hayatı gibi yapımlar belgesel değil, bilgiseldir. Evrensel mesajı yoktur. Ama eğer, “Aslan, karnını doyuracak kadar avlanır” derse, işte bu belgeseldir. Çünkü insanoğluna bir mesaj veriyor. Belgesel sinema, bilimle sanatın kesişme noktasındadır.” (Suha Arın)
       
BOL ÖDÜLLÜ YÖNETMEN ...
       Balıkesir’de 1942 yılında doğan Suha Arın, ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1965’te ABD’ye giderek Washington D.C. Howard University’de Sinema Televizyon Yapımcılığı ve Yönetmenliği’nde lisans ve The American University’de Kitle Haberleşmesi-Hükümet ve Kamu Enformasyonu dalında yüksek lisans eğitimi aldı.
       Ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen 40’ı aşkın belgesel filmi bulunan Arın, 1973-1983 yılları arasında Ankara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi olarak da çalıştı.
       Arın, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, International American University, Liverpool John Moores University, Beykent Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde de ders verdi.
       Suha Arın’ın bazı belgesel filmleri şöyle:
       ‘Trafik Emniyeti’ (1964), ‘Başkent Ankara’ (1964), ‘Pride - Gurur’ (1968), ‘Hattiler’den Hititler’e’ (1974), ‘Sessiz Emekçiler’ (1974), ‘Affın Ardından’ (1974), ‘Kaygı Kuyuları’ (1975), ‘Bir Yuva Dağılıyor’ (1975), ‘Midas’ın Dünyası’ (1975), ‘Safranbolu’da Zaman’ (1976), ‘Urartu’nun İki Mevsimi’ (1977), ‘İstanbul’un Çağırdığı Su’ (1977), ‘Likya’nın Sönmeyen Ateşi’ (1977), ‘Yörük Elif’ (1978), ‘Tahtacı Fatma’ (1979), ‘Kapalıçarşı’da 40 Bin Adım’ (1980), ‘Aşık Ali İzzet Özkan’ (1980), ‘Cemal Reşit Rey’ (1980), ‘Dolmabahçe ve Atatürk’ (1981), ‘Anadolu’nun Petrol Yolu’, ‘Kula’da Üç Gün’ (1983), ‘Kariye’ (1984), ‘Anadolu’da Konutun Öyküsü’ (1984), ‘Camın Teri’ (1985), ‘Fırat Göl Olurken’ (1985-Hasan Özgen’le ortak), ‘Eski Evler Eski Ustalar’ (1986-1988), ‘Dünya Durdukça-Mimar Sinan’ (1988), ‘Mimar Sinan’ın Anıları’ (1989), ‘Hüseyin Anka ile Sinan’ı Yeniden Yorumlamak’ (1990), ‘Topkapı Sarayı’ (1991), ‘Ayasofya’ (1991), ‘Altın Kent İstanbul’ (1996- Hakan Aytekin’le ortak çalışma), ‘Kıbrıs’ta Bir Özgürlük Anıtı’ (1997), ‘Denktaş’ın Fotoğrafları’ (1997), ‘Küçük Asya’nın On Rengi- Türkiye Film Yapım Kılavuzu’ (2000).
       
       Suha Arın’ın eserleri ve aldığı ödüller:
       ‘Safranbolu’da Zaman, Antalya Film Festivali Altın Portakal Ödülü (1977).
       ‘Urartu’nun İki Mevsimi’, Sedat Simavi Vakfı Kitle Haberleşmesi Büyük Ödülü (1978).
       ‘Tahtacı Fatma’, III. Uluslararası Balkan Film Festivali birincilik ödülü, Şam Uluslararası Film Festivali Gümüş Kılıç ödülü, Antalya Film Festivali Altın Portakal Ödülü (1979).
       ‘Kula’da Üç Gün’, Antalya Film Festivali Altın Portakal Ödülü (1983).
       ‘Kapalıçarşı’da 40 Bin Adım’, Viyana Turizm Filmleri Yarışması Jüri Şeref Ödülü (1985).
       ‘Dünya Durdukça-Mimar Sinan’, Bordeaux Uluslararası Şehir Planlaması ve Mimari Filmler Yarışması Avrupa Konseyi Özel Ödülü, UNESCO Uluslararası Sanat Filmleri Yarışması Mimarlık Ödülü (1990).
       İFSAK Yılın Sinema Ödülü (1998).
       TÜRSAK ve Tarih vakıfları Emek Ödülü (1998).
       Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Aziz Nesin Emek Ödülü (2000).
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları