Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 14:16 TS 23 Ağu., 2000
Ankara’da 4.3’lük deprem korkuttu
Ankara’da 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre can ve mal kaybına yol açmayan deprem paniğe neden oldu. Uruş’ta 50 binada hasar oluştu.
İstanbul
NTV
22 Ağustos — Ankara saat 14. 42’de meydana gelen hafif şiddetteki bir depremle sarsıldı. Kandilli Rasathanesinden yapılan açıklamada, depremin merkez üssü Beypazarı ile Ayaş ilçeleri arasında olduğu belirtildi. Kızılay Genel Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Uruş beldesinde kullanılmak üzere Kaymakamlık emrine, 50 çadır ve 100 battaniye gönderildi.

   
 
       
    MSNBC News Ankara valisinin deprem telaşı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankara’da başta Çankaya’nın olduğu yer olmak üzere altının sağlam olduğu ve kentleşme açısından yer seçiminin genelde iyi olduğu bildirildi. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremde, ilçenin Uruş beldesinde 50’ye yakın binada hasar oluştuğu bildirildi. Depremin merkez üssü Beypazarı’na bağlı Uruş beldesindeki Uruşlular Yapı Kooperatifi’ne ait 12 bloğun tamamında hasar meydana geldi. Bir kısmı inşaat halinde olan, bir kısmı da yerleşime açılan binalarda derin çatlakların oluştuğu görüldü. Uruş Merkez Çarşı Camisi’nin şerefesi de sarsıntı sırasında yıkıldı. Depremden kısa süre sonra Uruş’a gelen Beypazarı Kaymakamı Mustafa Yaman, yaptığı açıklamada, beldede 50’ye yakın binada hasar belirlendiğini bildirdi. Bazı kamu binalarında ve okullarda da çatlaklar ve küçük çaplı hasar oluştuğunu kaydeden Kaymakam Yaman, gerekli incelemenin devam ettiğini, her türlü önlemin alındığını kaydetti.
       Depremin süreye göre aletsel büyüklüğünün 4.3, yerel ve yüzey dalgasına göre aletsel büyüklüklerinin ise 4.7 olduğu belirlendi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Laboratuvarı’ndan yapılan yazılı açıklamada, merkez üssü Ankara’nın kuzeyi Beypazarı civarında saat 14.40’ta hafif şiddete bir deprem meydana geldiği hatırlatıldı. Depremin süreye göre magnitüdünün (depremin aletsel büyüklüğü) 4.3, lokal (yerel) magnitüdünün ve yüzey dalgasına göre magnitüdünün ise 4.7 olduğu bildirildi. Bu arada, A.A muhabirinin görüştüğü rasathane yetkilileri, her ülkenin kendine göre magnitüd denklemler ürettiğini belirterek, Türkiye’de bir depremin yüzeye, lokal, cisim dalgalarına, moment ve süreye göre olmak üzere 5 ayrı büyüklüğünün hesaplandığını kaydettiler. Yetkililer, 17 Ağustos depreminin de moment büyüklüğünün 7.4, süreye bağlı büyüklüğünün 6.7, cisim dalgalarına göre büyüklüğünün 6.3, yüzey dalgalarına göre büyüklüğünün ise 7.8 olarak hesaplandığını hatırlattılar. Yetkililer, depremin merkez üssü Beypazarı’nın 3. derece deprem bölgesinde yer aldığını bildirdiler.
       Bu arada, deprem sırasında paniğe kapılan vatandaşlardan bazılarının şok geçirdiği ve bayıldıkları, tedavilerinin beldedeki sağlık kuruluşlarında yapıldığı bildirildi.
       
BÜYÜK DEPREM OLMAZ
       Jeofizik mühendisleri, “Ankara civarında milattan sonra 11. yüzyıldan bu yana toplanan veriler Ankara içinde büyük deprem olmadığını gösteriyor” diyor. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, yaptığı açıklamada, Ankara’daki depremi değerlendirdi. Ankara’da yüzyılda olan deprem sayısının yaklaşık 120 tane olduğunu belirten Ercan, “Son yüzyılda Ankara’da 4.2 büyüklüğünde 11 tane, 4.5 büyüklüğünde 33 tane, 4.8 büyüklüğünde 25 tane, 5.1 büyüklüğünde 28 tane, 5’ten büyük ise toplam 22 tane deprem oldu” dedi. Bu depremlerin en büyüklerinin 6.3, 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde olduğunu söyleyen Ercan, büyük depremlerin Ankara’nın kuzeyinde Kırıkkale dolaylarında yer aldığını bildirdi. Ankara’nın içinde büyük deprem olmayacağını daha çok kent dışında büyük depremler olabileceğini dile getiren Ercan, “Ayaş’ta bu büyüklükteki deprem süprizdir” dedi. Ercan, Ankara’da yüzyıl içinde 6 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığının yüzde 95, 7 büyüklüğünde bir deprem olmasılığının ise yüzde 58 olarak görüldüğünü vurguladı.
       
ÇANKAYA’NIN ALTI SAĞLAM
       Ankara’nın yer seçiminin genelde iyi olduğuna dikkat çeken Ercan, “Ankara civarında tarihlere bakınca büyük depremlerin olmadığını görüyoruz. Milattan sonra 11. yüzyıldan beri toplanan veriler Ankara içinde büyük deprem olmadığını gösteriyor” diye konuştu. Ercan, buna karşılık Ankara’nın Amasya’dan gelen Kuzey Anadolu kırığının bir kolu ile Tuz Gölü’nün kuzeyinden, Kırşehir’in güneyinden gelen bir bindirme zonunun aşağı yukarı kesim yerlerinde yer aldığına dikkat çekti. Ercan, buradaki oynamaların Ankara’yı etkilediğini belirterek, şöyle devam etti: “Ama Ankara’da korkulacak düzeyde bir deprem hiçbir zaman yaratmamış. 1. derece deprem bölgesidir diyemeyiz. Kuzey Anadolu kırığı boyunca Çankırı dolayları oldukça etkin deprem bölgesi. Bu bölgelerde oluşacak depremler Ankara’yı haliyle etkileyecek. Dolayısıyla Ankara’da meydana gelecek büyük bir deprem beklentimiz yok. Ankara’da belirlenmiş bir kırık etkinlik şu an. Özellikle kayalar üzerinde bulunan Çankaya’nın olduğu yer oldukça sağlam. Fakat Ankara’da tortul birimler de bulunuyor. Bu tortul birimlerin salınımları büyük ve içlerinde su olması nedeniyle deprem dalgalarını büyütererek üst yapıya yansıtırlar. Ankara’da bu tortulların kalın olduğu yerler araştırılmalıdır. Deprem açısından mikro bölgelendirme çalışmasının yapılması gerekiyor.”
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları