Home page
Haber Menüsü


Aycell-Aria’da birleşme yasası çıktı
GSM operatörleri Aycell ve Aria birleşmesi için hukuki altyapı oluşturan yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
21 Ocak 2004— Hükümetin özelleştirme programı kapsamında öncelik verdiği Türk Telekom’un hisselerine sahip olduğu cep telefonu işletmecisi Aycell Haberleşme ve Pazarlama A.Ş.nin, İş Bankası ile Telecom Italia Mobile’ın cep telefonu ortaklığı olan İŞ-TİM’in Aria markasıyla birleşmesi için hukuki altyapıyı oluşturan teklif TBMM Genel Kurul’unda kabul edildi. Hükümetin, yasa tasarısı yerine AKP’li milletvekilleri Ahmet Koca, İbrahim Yılmaz ve Mahmut Göksu aracılığıyla hazırlattığı toplam 5 maddelik teklif ayrıca, Türk Telekom’un üst yönetiminde Hazine’nin oy, yönetim, temsil ve denetim yetkilerinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından kullanılmasını öngörüyor.

   
 
       
   
MSNBC News Aycell-Aria birleşmesinin önü açıldı
MSNBC News İş Bankası GSM'de % 20 pay alacak
MSNBC News Telekom satışı Mayıs öncesi olabilir
MSNBC News Telekomda tekel sona erdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YENİ ŞİRKETİN ADI TTI OLACAK
       Aycell ile Aria’nın birleşmesine geçen yıl karar verilmiş ve birleşme Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanmıştı. Türk Telekom ve Telecom Italia’nın baş harflerinden oluşan TTI adıyla kurulan ortak şirketin yüzde 40’ı Türk Telekom’a, yüzde 40’ı Telecom Italia Mobile’a, yüzde 20’si de İş Bankası’na ait bulunuyor.
       Yasaya göre, Telgraf ve Telefon Kanunu’na yapılacak eklemelerle, Aycell’in borçtan arındırılarak birleşmeyle ortaya çıkacak ödenmiş toplam lisans ücretinin en fazla yüzde 10’unu da ödemek suretiyle Türk Telekom, bünyesinde birleşilen şirketin yüzde 40’ına sahip olacak.
       Telekom yetkilileri, ödenecek tutarın 300 milyon dolar olduğunu söylemişlerdi. Birleşme, Türk Ticaret Kanunu’nun birleşme süreci ve birleşme usulü hakkındaki kanun hükümleri uygulanmaksızın, birleşme sözleşmesinin birleşen şirketlerin genel kurulları tarafından kabulünü takiben, birleşme kararının ticaret siciline tescil ve ilanıyla tamamlanmış olacak. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usuli işlemler de Ulaştırma Bakanlığı’nca yürütülecek.
       
YILDIRIM: REKABET KOŞULLARI YARATILDI
       Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, teklifin Genel Kurul’da kabul edilmesi üzerine yaptığı teşekkür konuşmasında, bu yasanın çıkmasıyla birlikte, artık GSM piyasasında gerekli rekabet şartlarına sahip 3 şirketin faaliyet göstereceğini söyledi.
       Yıldırım, “Yabancı sermayenin ülkemize daha fazla gelmesinde ve gerekli güvenin sağlanmasında bu birleşme çok önemlidir” diye konuştu.
       Yıldırım, geçen hafta teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında, bu düzenleme ile birleşmenin hukuki altyapısındaki eksiklerin giderilmiş olacağını ve birleşme ile Aycell’in özelleştirilmiş olacağını söylemişti. Aycell-Aria birleşmesinin gerekçelerini açıklayan Yıldırım, Aria’nın Türkiye’de yaşadığı sorunlardan dolayı Türkiye’den çekilme kararı aldığını ve tahkime başvurduğunu, Aycell’in ise geçmiş iki yılda faaliyetlerinin iyi gitmediğini şirkete yaklaşık 2 katrilyon liralık sermaye desteği verildiğini kaydetmişti.
       
KARAR SÜRECİ HIZLANDIRILDI
       Yıldırım Genel Kurul’daki konuşmasında, yasa ile Telekom’un Hazine’ye ait yetkilerinin Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmiş olduğuna da işaret ederek, “Karar sürecinin hızlanması, hızla gelişen bu sektörde yatırımların yapılması ve sektörle ilgili kararların tek otoritede verilmesi sağlanmıştır” dedi.
       Yıldırım, geçen hafta komisyondaki açıklamalarında da, Telekom’da üst yönetimin Ulaştırma Bakanlığı tarafından atanması konusunda Hazine ile hiçbir anlaşmazlık ve ihtilafları olmadığını ve Telekom KİT statüsünde olmadığı için pratikte yaşanan sıkıntıları düzeltmeyi amaçladıklarını belirtmişti.
       Mevcut durumda Telekom Yönetim Kurulu üyeleri Ulaştırma Bakanlığı ile Hazine’nin bağlı olduğu bakanlık tarafından öneriliyor ve atamalar için Hazine’nin onay vermesi gerekiyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları