Home page
Haber Menüsü


Vergi rekortmenine özel pasaport
Pasaport Yasası’nda değişiklik öngören, vergi rekortmenleri ile en az 30 milyon dolarlık ihracat yapanlara hususi damgalı pasaport verilmesini öngören yasa tasarısı TBMM’ye sunuldu.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
19 Ocak 2004— Pasaport Yasası’nda yapılacak değişiklikle, diplomatik ve hususi damgalı pasaport alabileceklerin kapsamı genişletilirken, vergi rekortmenleri ile başarılı ihracatçılara da hususi damgalı yeşil pasaport alabilmeleri olanağı getirildi. Hükümet, Pasaport Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısını TBMM Başkanlığı’na sundu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hava yoluyla Türkiye’den, Türk hava limanından ayrılmaya lüzum kalmayacak şekilde transit geçecek yabancılar için vize mecburiyeti olmamasını, ancak gerek görüldüğünde bunlara hava limanı transit vizesi uygulanabileceğini öngören tasarıda, Türkiye’ye yasa dışı giriş ve çıkışlarların önlenmesi konusunda gerekli önlemlerin alınması, bu suçu işleyenlere caydırıcı cezaların getirilmesi ve bu cezaların etkinliğini korumasını amaçlıyor.
       Buna göre, sınırları pasaportsuz veya pasaport yerine geçecek bir belge bulundurmadan terkeden veya buna teşebbüs edenler hakkında 3 milyar liraya kadar ağır para veya 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini veya her iki cezanın birlikte uygulanabileceğini öngörüyor.
       Tasarı ile, 4 yıl olan diplomatik pasaportun süresi 5 yıla çıkırtılırken, diplomatik pasaport verilecek kişilerin kapsamı da genişletiliyor. Buna göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına verilen diplomatik pasaportu bundan sonra, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcıları, uluslararası kuruluşlarda üst düzeyde görev alan kişiler ile uluslararası mahkemelerde seçimle görevlendirilen hakimler ile Başbakanlık ve bakanlıklara bağlı müsteşarlıkların müsteşarları da alabilecek
       . Ayrıca, diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan kişilerin yanında yaşayıp reşit olmayan kız ve erkek çocukları da bu tür pasaport taşıyabilecek. Tasarıyla, diplomatik pasaportta yer alacak resmin cepheden çekilmiş olması ve gözlük takılması halinde camların beyaz olması şartı da getirildi.
       
İHRACATÇI DA FAYDALANACAK
       Tasarı ile kamuoyunda “yeşil pasaport” olarak adlandırılan “Hususi Damgalı Pasaport” alabileceklerin kapsamı da genişletildi.
       Buna göre, TBMM eski üyeleri, eski bakanlar, birinci derece kadroya iktisap etmiş en az daire başkanı veya aşiti görev ünvanına sahip olan devlet memurları ile birinci derece kadroya iktisap etmiş en az albay rütbesindeki subaylara, birinci derece kadroya iktisap etmiş hakimler ile cumhuriyet savcıları, Yüksek Öğretim Personel yasası kapsamında profesör olarak en az 2 yıl görev yapmış profesörlere, diplomatik pasaport verilmesi gerektiren görevlerden başka herhangi bir resmi görev ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman Hususi Damgalı Pasaport verilecek.
       Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları, özel yasalarla kamu tüzel kişiliğine haiz olarak kurulan kurum, kurul ve üst kurul başkanlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının birliklerinin başkanlarına, TİM Başkanı ile işçi, memur ve işveren sendikaları konfederasyonları genel başkanlarına da görev süresince Hususi Damgalı Pasaport verilmesi öngörülüyor.
       Bir önceki yıl gelirleri itibariyla, tahakkuk eden yıllık Kurumlar Vergisi yönünden illerinde birinci olan kurumlar ile Türkiye genelinde ilk 50 arasına giren kurumların yönetim kurulu başkanlarına, tahakkuk eden yıllık Kurumlar Vergisi yönünden illerinde birinci olan mükellefler ile Türkiye genelinde ilk 50 arasına giren mükelleflere tahakkuk eden verginin en az birinci taksitini ödemeleri şartıyla, bir önceki takvim yılında en az 30 milyon dolar veya karşılıağı döviz tutarı ihracat yapan firmaların yönetim kurulu başkanları ve genel müdürlerine de bir yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları