Home page

Haber Menüsü


Mail atmak için lütfen resmin üzerine tıklayın...
 
2003 rüzgar sörfü şampiyonu Çağla Kubat
 
2003 Windsurf Şampiyonu Çağla Kubat’ ın sörf tahtaları üzerindeki rüzgarla dansı, podyum ışıklarının yüzüne vurmasından çok daha önce başlamış.
 
Beyzah Alabay
NTV-MSNBC
 
18 Ocak 2004—  2002 Türkiye Güzeli, bir haber spikeri adayı ve en önemlisi o bir sporcu. 2003 Windsurf Şampiyonu Çağla Kubat’ ın sörf tahtaları üzerindeki rüzgarla dansı, podyum ışıklarının yüzüne vurmasından çok daha önce başlamış. 2000 yılından itibaren de bu sporda itibaren iyi dereceler almaya başlayan Çağla Kubat, olimpiyatlara gitme şansı olan milli bir sörfçü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Beyzah Alabay: Rüzgar sörfüne ne zaman ve nasıl başladınız?
       
Çağla Kubat:
15 yaşımdayken annemin teşvikiyle başladım. Çeşme’de 2-3 ay kaldığımız dönemlerde annem boş zaman geçirdiğimi ve bir şeyler yapmam gerektiğini düşündü. Alaçatı’nın dünyanın sayılı windsurf merkezlerinden biri olduğunu duymuş ve o zaman Alaçatı’da ders almaya başlayan tek Türk kızı bendim.
       
       Rüzgar sörfüne başlanan yer oldukça önemli. Alaçatı başlamak için uygun bir yer mi?
       
Bence başlamak için Türkiye’ deki en iyi yer. Hava sıcaktır, su seviyesi bele kadardır ve sürüklenme olsa bile çekerek getirmesi kolaydır. Oldukça güvenli bir yer.
       
       Rüzgar sörfünün kaç dalı var?
       
Olimpik sınıf, fan sınıfı ve formula diye üç genel kategoriye ayrılır. Fan sınıfında daha küçük sörf tahtaları kullanılır ve daha çok keyif için yapılan bir spordur. Teknik bilmeye, rüzgar ve yelken tanımaya gerek yoktur. Az rüzgarlı havada suya çıkılmaz; çünkü batıyorlar. Olimpik kategoride büyük yarış tahtaları vardır, herkes eşit şartlarda yarışır. Yelken rotalarında kullanılan rotalar kullanılır ve teknik bilinmesi şarttır. Formulada ise yine taktik var, fan sınıfının tahtaları kullanılır; ancak yelken değiştirme şansı var. Yelken boyutunu rüzgara göre ayarlama şansı vardır. Rüzgar arttıysa küçük, azaldıysa büyük yelken alınabilir.
       
       Hangi kategoride daha büyük mücadele yaşanıyor?
       
Olimpik kategori yarış açısından en iyisi bence; çünkü herkes aynı malzemeyi kullanmak zorundadır, değiştirme şansı yoktur. Herkesin eşit şartlarda yarışmasını seviyorum. Fan sınıfı ve formulada kimin malzemesi daha çoksa o avantaj sağlamış oluyor.
       
       Siz hangi kategoride yarışıyorsunuz?
       
2000 yılından itibaren üç yıl boyunca olimpik kategoride yarıştım; ancak geçen yıl tüm yaz boyunca formula antrenmanı yaptım. Olimpiyatlarda formula olacak diye formulada yarıştım; ama olmayacakmış.
       
       Antrenör faktörü ne kadar önemli?
       
Antrenör, bir sporu yapmak için olmazsa olmazlardan biridir. Yarış taktiklerinin yanında motive etmek için de sporcu için çok önemlidir.
       
       Sizi kim çalıştırıyor?
       
Şimdi yabancı bir antrenörümüz var ve onunla çalışıyoruz; ama daha önce benim bir kondüsyonerim vardı. O da sörf konusunda çok fazla bilgili değildi. İnternet aracılığıyla yurtdışındaki antrenörlerle iletişim kuruyor, onlardan tavsiye alıp çalıştırıyordu. Olimpiyatlarda mücadele eden bizim en tecrübeli arkadaşımız Ertuğrul da çalışmalarımıza yardım ediyor.
       
       Nisan ayında Çeşme’ de Dünya Şampiyonası gerçekleşecek. Nasıl hazırlanıyorsunuz?
       
Bayramda çok ciddi bir kamp gerçekleştirdik. Federasyon yurt dışından yabancı bir antrenör getirdi ve onunla çalıştık. Bundan sonra her ay böyle bir çalışma gerçekleştireceğiz. Bize bir çalışma programı bıraktı, ona göre çalışıyoruz, çok da faydalı oluyor.
       
       Bireysel çalışmalarınız ne yoğunlukta?
       
Hava soğuduğu için denizde ancak bir saat kalabiliyorum. Suya düştüğümde ise 15 dakika içinde geri dönmem gerekiyor. Bazı antrenmanları da havuzda yapıyorum.
       
       Başka ek sporlar yapıyor musunuz?
       
Kürek çalışıyorum. Spor merkezlerindeki kürekle çalışmak çok faydalı. Kalbi geliştiriyor ve ritmini sabitliyor. Olimpik kategoride rüzgarın az olduğu zamanlarda pompalama tekniğiyle kendi rüzgarınızı kendinizin yapması gerekir. Pompalamada da aynen kürekte olduğu gibi yelkeni kendinize doğru çekip devamlı ileri itersiniz. Ona alışmak için kalp ritminin sabitlenmesi lazım, bu da en iyi kürek çalışarak oluyor.
       
       Yabancı sporcularla kendinizi kıyaslarsanız ne durumdasınız?
       
Bayramda gerçekleştirilen kampta yabancı sporcularla beraber çalıştık. Yaptığımız antrenmanlarda gördüğüm kadarıyla ben bayan sporcular arasındaki en zayıf sporcuyum. Bize karşı fiziksel üstünlükleri var. Türkiye’ de şu anda benden daha iyi bir sporcu görülmüyor, bu nedenle antrenörle çalıştığımız zamanları iyi değerlendirmem lazım. Kendimi çok iyi görmez, yeterli hazırlıkları yapamazsam zaten katılmayacağım.
       
       Olimpiyatlara katılma şansınız nedir?
       
Tek başıma gitmem zor; çünkü henüz o kapasitede değilim. Fakat Ertuğrul İçingir çok iyi bir sporcu. Eğer Dünya Şampiyonası’ nda iyi bir derece elde ederse yanında mutlaka bir de bayan sporcu götürecek. O bayan sporcu da büyük ihtimalle ben olacağım.
       
       Sporcular milli takıma nasıl seçiliyor?
       
Bugüne kadar Türkiye Şampiyonası’ nda belirleniyordu. Birinci Dünya Şampiyonası’ nda, ikinci Avrupa Şampiyonası’ nda ülkemizi temsil ediyordu. Federasyonun bize verdiği bilgiye göre Nisan ayındaki Dünya Şampiyonası için Şubat ayında kamp düzenlenecek ve sporcular seçme yarışlarıyla belirlenecek.
       
       Rüzgar sörfünün ayrı bir federasyonu yok mu?
       
Hayır. Zaten çok az sporcumuz var. Yelken Federasyonu’ na bağlı olarak çalışıyoruz. Bu yıl federasyondan çok fazla destek gördük. Başkanımız Nazlı Hanım bizimle çok ilgilendi ve en önemli sorunumuz olan yabancı antrenör sorunumuza bir çözüm buldu. Ve bu sayede daha düzenli çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
       
       Türkiye’ nin bu sporda dünyadaki yeri nedir?
       
Aslında dünya çapında çok iyi bir yerde olmamız lazım; çünkü üç tarafımız denizlerle çevrili, windsurf yapmak için ideal sahillerimiz var; ama maalesef bu sporu bilen ve profesyonelce yapan çok az kişi var.
       
       Türkiye’ de nerelerde rüzgar sörfü yapılabilir?
       
Datça, Saroz ve Bodrum çok uygun yerler. Çok iyi sörf merkezleri var. İstanbul’ da da bazı merkezler var; ancak İstanbul’ da sörf yapmak ustalık gerektirir.
       
       İstanbul’ daki merkezleri nasıl buluyorsunuz?
       
Tuzla fan sınıfı için uygun.Gerekli malzemeler olmadığı için olimpik sınıf yarışlarına uygun değil. Büyükçekmece’nin rüzgarı iyidir; ama oranın da tesisi yok. Bana göre en uygun yer Fenerbahça Kyu. En azından malzeme ve tesis var. Ben de İstanbul’ da suya çıktığımda Fenerbaheçe Koyu’ nu tercih ediyorum.
       
       Dünyada özellikle sörf yapmak istediğiniz bir yer var mı?
       
İtalya ve yazın Chicago’ da yapmayı çok isterim. Aslında Avustralya da iyiymiş; ama orada köpek balıkları olduğu için gidemem.
       
       Medyatik bir isimsiniz ve aynı zamanda sporcu kimliğinizi muhafaza ediyorsunuz. Medyadan çekindiğiniz oldu mu?
       
Aslında evet. Ben iyi bir sörfçüyüm, diyebilirim. Fun sınıfında ve formulada iyiyim, olimpik sınıfta iyi olmak için de kendimi geliştiriyorum. Medya her şeyin mükemmelini istiyor. Süreyya Ayhan çok güzel bir başarı elde etti ve dünya ikincisi oldu. Niye birinci olamadı diye kızdılar. Oysa ki bu atletizm adına elde ettiğimiz en iyi dereceydi ve neredeyse ikinciliğine bile sevinemedi. İnsanlar bazen bazı şeylerin ne kadar zor şartlarda yapıldığını göremiyorlar. Ben de kötü bir derece alırsam negatif eleştirilere maruz kalmaktan çekiniyorum. Bu da beni, tam olarak hazır olmadığım yarışlara katılıp katılmamak konusunda düşündürüyor.
       
       Çağla Kubat, bir sporun tanınması ve kendini kanıtlaması için başarının yanında reklamının da iyi yapılması gerektiğini düşünüyor. O bu konuda biraz şanslı; çünkü medyatik kimliğiyle yaptığı sporun, sporcu kimliyle ve elde ettiği başarılarla ise kendi reklamını yapıyor.
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları