Home page
Haber Menüsü


‘TÜPRAŞ ihalesinde sorun yok’
Maliye Bakanı Unakıtan TÜPRAŞ’ta ihale sürecinin düzgün bir şekilde işlediğini belirterek, yeni teklif verilmesinin teamüllere uygun olmadığını kaydetti.
Ankara
CNBC-E
    15 Ocak 2004—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesiyle ilgili olarak teklif süreci tamamlandıktan sonra yeni teklif verilmesinin teamüllere uygun olmadığını söyledi. Bulgaristan’da temaslarda bulunan Unakıtan, ihale prosedürünün düzgün bir şekilde işlediğini belirterek, kararın ihale komisyonunun sorumluluğunda olduğunu söyledi. Öte yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Tüpraş’ın yüzde 65.76 oranındaki kamu hissesinin satışına ilişkin ihale sonucunu, rekabet açısından izin almak üzere bugün Rekabet Kurumu’na bildirdi.  

   
 
       
   
MSNBC News TÜPRAŞ'ta yeni teklif gündemde
MSNBC News TÜPRAŞ'a teklif 1.3 milyar dolar
MSNBC News TÜPRAŞ 450 trilyon kar hedefliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Unakıtan, “ihalenin ancak herhangi bir gerekçeyle iptal edilmesi durumunda yenilenmesi söz konusu olursa, yeni teklifler değerlendirilebilir. şu anda ihale komisyonu karar aşamasındadır” şeklinde konuştu.

       Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan Tüpraş’ın blok satışı için Salı günü yapılan ihalede en yüksek teklifi 1.302 milyar dolar ile Efremov Kautschuk Gmbh ve Zorlu Grubu’ndan oluşan konsorsiyum vermişti. Fiyatı, analistler beklentilere uygun olarak nitelendirmişti.
       Reuters’ın edindiği bilgiye göre, ÖİB ihale sonucunu bugün Rekabet Kurumu’na iletti. Rekabet Kanunu’na göre, Kurul’un görüşünü 15 gün içinde vermesi gerekiyor. Rekabet Kanunu’na göre, özelleştirme işlemleri bir birleşme ya da devralma olarak kabul edildiğinden işlemin yürürlüğe girebilmesi için Rekabet Kurulu’nun izni gerekiyor.
       Öte yandan, TÜPRAŞ ihalesine katılan Anadolu Ortak Girişim Grubu, ÖİB’ye dün en yüksek teklifi veren Efremov Kautschuk Gmbh ve Zorlu Grubu konsorsiyumundan daha yüksek revize teklif vermeyi önerdi. Ancak, ihalenin teknik olarak sonuçlandırılmasından dolayı bu önerinin dikkate alınmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.
       ÖİB Başkanı Metin Kilci, ihalenin yapıldığı Salı günü yaptığı yazılı açıklamada, TÜPRAŞ ihalesinin sonuçlandığını ve bu sonucun Rekabet Kurulu onayı alındıktan sonra Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayına sunulacağını söylemişti. Zorlu Grubu da ihaleden bir gün önce, Tüpraş ihalesi ile ilgili olarak Efremov ile yüzde 50-50 ortak şirket kurma kararı aldı.
       
PETROL-İŞ KARŞI DAVA AÇACAK
       Bu arada, TÜPRAŞ işyerlerinde örgütlü Petrol-İş sendikası, rafineri devinin özelleştirilmesinde uygulanan 4046 sayılı yasanın “blok satışta pazarlık” koşuluna uyulmadığını ve Zorlu Grubunun da ihaleye en yüksek teklifi veren gruba “usulsüz” şekilde katıldığını savunarak karşı dava açacaklarını açıkladı.
       Petrol-İş başkanı Mustafa Öztaşkın yaptığı yazılı açıklamada, ÖİB’i, Tüpraş ihalesinde aldığı teklifleri uzun süre açıklamayarak 4046 sayılı yasanın “aleniyet-şeffaflık” ilkesine aykırı davranmakla suçladı.
       Zorlu grubunun da ihale sürecinin tamamlanmasından bir gün önce “ihale sürecine dahil olduğunu” anımsatan Öztaşkın, buna karşılık 7 Haziran 2003 tarihli ihale şartnamesinin “ortak girişim grubu”na ilişkin hükmüne dikkat çekti ve şöyle dedi:
       “Şartnamenin 8. maddesinin (B) bendine göre, ihaleye teklif verme tarihinden sonra ÖİB’in onayı olmaksızın ortak girişim grubu ortaklarından herhangi birisinin ayrılamayacağı ya da ortaklık yapısında değişiklik yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu düzenlemeye göre, ihaleye teklif verildikten sonra, ancak ÖİB’in onayı ile ortak girişim grubundan çıkılabilir ve/veya ortaklık yapısı değişebilir. Söz konusu madde, yeni bir ortağın girişim grubuna dahil olmasını düzenlememiştir. Bir başka deyişle, ihaleye teklif verildikten sonra yeni bir şirketin ortak girişim grubuna dahil olması ÖİB’in onayı ile mümkün değildir.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları