Home page
Haber Menüsü


Çin’de büyüme enerji ihtiyacını artırdı
Çin ekonomisinde gerçekleşen hızlı büyüme ülkedeki enerji ihtiyacını artırdı. Ülkede 10-15 trilyon metreküp arasında doğalgaz, 13-16 milyar ton arasında ham petrol ve 240 milyar ton kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.
Pekin
AA
    9 Ocak 2004—  Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olan Çin’in son 25 yıldır ortalama yüzde 9’luk hızla büyümesi, enerjide arz talep dengesizliğini gündeme getirdi. Çin’in 10-15 trilyon metreküp arasında doğalgaz, 13-16 milyar ton arasında ham petrol ve 240 milyar ton kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Doğal kaynaklar fazla olmasına rağmen, son dönemlerde ekonomide beklenenin üzerinde büyüme yaşanması, kalkınma planına uygun hareket eden, dolayısıyla tüm yatırım planlarını büyüme tahminlerine uygun yürüten ülkenin enerji arzı, talebini karşılayamamaya başladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Çin'de bankacılık reformu hızlanacak
MSNBC News Çin'de kart rekabeti büyüyor
MSNBC News Çin'de ticaret fazlası gerileyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çin Devlet İstatistik Müdürlüğü tarafından yayınlanan verilere göre, 1993 yılından bu yana ham petrol ithalatçısı olan Çin’de Haziran 2003 sonunda ülkede günlük petrol talebi 5.35 milyon varil iken, petrol arzı 3.44 milyon varil oldu.
       Resmi açıklamalara göre, 2002 yılında Çin’de 241 milyon ton ham petrol tüketildi ve 83.6 milyon ton ham petrol ithal edildi. 2003 yılının Ocak ve Kasım ayları arasında işlenmiş petrol tüketimi 108 milyon tonu bulurken, aynı dönemde ham petrol ithalatı bir önceki döneme göre yüzde 22 artarak 72 milyon tona ulaştı.
       Bu dönemde, yılın başlarında ton başına 360 dolar civarında seyreden mazot fiyatı Fujian eyaletinde 447 dolara, Shandong eyaletinde 495 dolara ve Jiangsu eyaletinde 460 dolara yükseldi. Bazı bölgelerde karne ile mazot satışı yapıldığı, bazı bölgelerde ise mazot stoklarının tükendiği haberleri basına yansıdı.
       
STRATEJİK PETROL REZERVLERİ PLANI
       2020 yılına kadar ulusal ekonomisini 4 katına çıkarmak gibi iddialı bir hedef koyan Çin, önümüzdeki dönemde en az yüzde 7’lik büyüme oranı tutturabilmek için gelecekteki petrol ihtiyacını garanti altına almayı amaçlıyor. Bu amaçla hükümet, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’na bağlı, petrol rezervlerinin idaresi, ulusal ve uluslararası petrol arz ve talebinin gözlenmesi gibi işlerden sorumlu özel bir kurum, Devlet Petrol Rezervleri Ofisi’ni oluşturdu.
       Stratejik petrol rezervleri planının ilk aşamasını oluşturacak olan ve 6 milyar yuanlık (730 milyon dolar) yatırım gerektiren 4 petrol rezervi projesi başlatıldı. Finans kuruluşlarının yetkilileri rezerv oluşumu için gereken kaynağın uzun vadeli devlet tahvili ihracı, özel amaçlı yatırım fonu oluşturulması, yeni vergi alınması ya da vadeli işlemler ile temin edilmesinin beklediğini kaydettiler.
       Uluslararası Enerji Ajansı ilk aşamada 20-30 günlük, uzun vadede de 3 aylık ulusal tüketime eşdeğer miktarda rezerv oluşumu için Çin hükümeti ile eşgüdüm içerisinde olacaklarını ilan etti. Çinli uzmanlar 2004 yılı sonunda tutulacak petrol rezervinin 30 günlük, 2010 yılı sonunda ise 70-75 günlük net petrol ithalatına eşdeğer olması gerektiğine işaret ettiler. Çin’in halihazırda günlük petrol ithalatı 270 bin ton civarında bulunuyor.
       
PETROL İTHALATI 2030’DA 1.3 MİLYON TON
       Çinli ekonomistler, 2005 yılında Çin’in ham petrol talebinin Japonya’yı geride bırakarak yıllık 290 milyon tona ulaşacağı ve ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ham petrol ithalatçısı olacağı, 2020 yılında ise yıllık talebin 450 milyon tona ulaşacağı, bunun da 270 milyon tonunun ithalat ile karşılanacağını öngörüyorlar.
       Resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamalar da bu tahminleri destekledi. Resmi makamlar Çin’in 2020 yılında ulusal üretiminin 180 ile 200 milyon ton civarında olmasının beklendiğini açıkladılar. Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre, mevcut günlük 270 bin tonluk net ham petrol ithalatının 2030 yılında 1 milyon 350 bin tona ulaşması bekleniyor. Ham petrolde olduğu gibi kömürde de arz talep dengesizliği görülüyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları