| | | Konya Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar ve Yaban Hayatı Şubesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle dağ köylerinde ekili alanlara zarar verdiği için köylülerin korkulu rüyası olan yaban domuzları, turistler için düzenlenen av programları sayesinde gelir getiriyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün her yıl belirlediği esaslar doğrultusunda, Merkez Av Komisyonunun tespit ettiği fiyat tarifesine göre yaptırılan domuz avı, Konya, Ankara ve Adana başta olmak üzere 10u aşkın ilde gerçekleştiriliyor. Turizm acenteleri aracılığıyla ağırlıklı olarak İtalya ve Almanyadan Türkiyeye gelen avcı turistler, kendilerine gösterilen bölgede, günlük 20 dolar ödeyerek istedikleri sayıda domuz avlayabiliyor.
Avcılar, günlük ödedikleri para dışında, vurulan domuzun cinsiyeti, yaşı ve kilosuna göre çeşitli miktarlarda para ödüyorlar. Avcılar, diş uzunluğu 14 santimetreye kadar olan bir yaban domuzu için, Çevre ve Orman Bakanlığı bütçesine 45 dolar, sınırları içinde av yapılan köyün tüzel kişiliğine ise 150 dolar para bırakıyor. Aynı zamanda programı düzenleyen tur şirketi de verdiği hizmetin karşılığında ekstra para kazanıyor. Avcılar, yaban domuzunda diş uzunluğu 14 santimetreyi geçtiğinde santimetre başına fazladan ücret ödüyor.
Fiyat tarifesi, avın sürek ya da bek olma özelliğine göre değişirken, yasak olan dişilerin vurulması durumunda ise yaklaşık 50 dolar daha fazla para alınıyor. Gündüz yapılması zorunlu olan domuz avı sırasında, milli park yetkilisi ve köy tüzel kişiliğini temsilen köy muhtarı, avcı turistlere eşlik ediyor.
|
|
|
| | 
BİR TAŞLA İKİ KUŞ
Gönye Turizm ve Seyahat Ajansı Genel Müdürü Murat Akkoyunlu, dünyanın her yerinde en çok döviz bırakan turistlerin avcılar olduğunu belirterek, bu sayede hem sayıları hızla artan yaban domuzlarıyla mücadele edildiğini hem de milli ekonomiyi gelir sağlandığını söyledi.
Türkiyede av turizmi organize eden kuruluşların, rakip ülkelerin yüksek oranda fiyat kırması nedeniyle avcı turist getirmekte zorlandığını anlatan Akkoyunlu, şunları kaydetti: Sadece Konya bölgesine, domuz avlamak için 2003 yılında toplam 130 avcı turist getirdik. Türkiye çapında ise bu sayının 400 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. 2002 yılı, av turizmi açısından oldukça iyiydi, ancak 11 Eylül saldırıları ve Irak Savaşının olumsuz etkisi nedeniyle ciddi oranda rezervasyon iptalleri yaşadık. Yine de ümitsiz değiliz. Çünkü Türkiye, av turizmi açısından büyük potansiyele sahip.
Avların sıkı takip edildiğini, bu avlarla yaban domuzu neslinin tükenmesinin ise söz konusu bile olmadığını ifade eden Akkoyunlu, Türkiye için oldukça yeni olan av turizminin gelişmesiyle toplam turizm gelirlerinin de yükseleceğini sözlerine ekledi.
| |