Home page
Haber Menüsü


Sezer’den Vergi Yasası’na onay
Cumhurbaşkanı Sezer, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki değişiklikleri de içeren Vergi Yasası’na onay verdi. Yasayla, konutlara ait çöp vergisi su faturasıyla birlikte tahsil edilecek.
Ankara
AA
2 Ocak 2004— Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, motorlu taşıtlar vergisinin de aralarında olduğu vergi düzenlemeleri içeren 5035 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, yasa, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yasa ile Kurumlar Vergisi oranı 2004 kazançları için yüzde 30’dan yüzde 33’e yükseltildi. Bu artıştan yaklaşık 680 trilyon liralık ek gelir elde edilmesi bekleniyor. 2004’te verilecek geçici kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden de yüzde 33 oranında vergi tahsil edilecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Serbest meslek kazancının tespitinde dikkate alınan giderlerin kapsamı genişletildi. Temsil, büro boya ve badana, finansal kiralama yoluyla taşıt kiralama gibi giderlerin vergi matrahından düşülebilmesine olanak sağlandı. Eski eser tescilli abide eserlerin bakımı, restorasyonu ve yaşatılması amacıyla yapılan bağış ve yardımların tamamının, kurum kazancının saptanmasında gider kaydedilmesi mümkün hale getirildi.
        Mevduat faizleri, özel finans kurumlarınca ödenen kar payları, repo geliri ve yatırım fonu katılma belgeleri ile kar payları için yıllık vergi beyannamesi verilmemesine yönelik düzenleme ile devlet tahvili ve Hazine bonosu faizleriyle ilgili olarak uygulanan ve bu yıl sonu itibariyle sona erecek olan istisnanın süresi bir yıl daha uzatıldı.
        Kurumların sermaye yapısının iyileştirilmesi amacıyla, sistemde yer alan iştirak hisseleri ve taşınmazların satışından elde edilen kazançlara yönelik istisna ile bankalara borçlu durumdaki mükelleflerin borçlarının ödenmesinde kolaylık sağlamak ve bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasını teşvik amacıyla getirilmiş ve süresi bu yıl sonunda dolan istisnanın süresi de bir yıl süreyle uzatıldı.
        Teknoloji geliştirme bölgelerini işleten yönetici şirketler için 10 yıl süreli kurumlar vergisi istisnası getirildi. Bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlar için uygulanan istisnanın süresi 10 yıla çıkarıldı. Anılan bölgede istihdam edilen nitelikli personel için uygulanan gelir vergisi istisnası korundu. Bu bölgelerde faaliyet gösterenlerin ürettikleri, sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılım hizmetleri de aynı süre için KDV’den müstesna tutuldu.
       
SERBEST BÖLGELERE İSTİSNA GETİRİLDİ
        Serbest bölgelerde verilen hizmetlerle, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler KDV’den istisna edildi. Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü’ne verilen haber hizmetleri de KDV istisnası kapsamına alındı.
        Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa uyarınca hesaplanan gecikme zammının hesaplanmasında ay kesirlerinin tam ay kabul edilmesi yöntemine son verildi. Buna göre, gecikme zammı günlük olarak hesaplanacak. Bir süre önce aylık yüzde 7’den yüzde 4’e çekilen gecikme zammının bileşik faiz yöntemine göre hesaplanması için Bakanlar Kurulu’na yetki verildi.
        Bankacılık sisteminin aracılık faaliyetleri üzerindeki vergi yükünün azaltılması amacıyla çeşitli iş ve işlemlerle ilgili kağıtlar için istisna getirildi. Bankacılık işlemlerinde; bireysel amaçlı taşıt, konut ve ihtiyaç kredisi ile kurumsal bankacılık işlemleri kapsamında yatırım kredisi kullanımları nedeniyle düzenlenen kağıtlar verginin konusu dışına çıkarıldı.
        Döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili işlemlerde süresi bu yılın sonunda biten istisna uygulaması kalıcı hale getirildi. Yatırım kredileri için aranan yatırım teşvik belgesi koşulu da kaldırıldı.
        Yasaya göre, konutlara ait çevre temizlik vergisi, su faturasıyla tahsil edilecek. Verginin tutarı tüketilen su miktarına endekslenecek. Tüketilen her metreküp su için 100 bin lira çöp vergisi tahsil edilecek.
        Darülaceze ve Kredi Yurtlar Kurumu’na ait öğrenci yurtları da bu vergiden müstesna aboneler arasına alındı.
        Özel işlem vergisine tabi iş ve işlemler yeniden düzenlendi. Bu kapsamda uçak biletleri üzerinden alınan eğitime katkı payı ve özel işlem vergisi ile cep telefonu abonelerinin her yıl ödedikleri vergiler kaldırıldı. Buna karşılık cep telefonu abonelerinden alınan yüzde 25 oranındaki özel iletişim vergisi sürekli hale getirildi. Bakanlar Kurulu’na özel işlem vergisi oranını yüzde 10’a kadar indirme yetkisi veriliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları