Home page
Haber Menüsü


CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş
Derviş, hem övdü, hem uyardı
TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında CHP adına konuşan İstanbul Milletvekili Derviş, büyümede yüzde 7’lik hedefe yönelik program yapılmasını istedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    24 Aralık 2003—  Hükümetin, IMF ile uygulanan ekonomik programın kriterlerine göre hazırladığı 2004 yılı Bütçe Yasa Tasarısı TBMM’de büyüklüklerde bir değişiklik olmadan kabul edildi. Bütçenin geneli üzerindeki görüşmeler kapsamında Meclis Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, 2004 bütçesinde yüzde 5’lik kalkınma öngörüldüğünü, bunun dar bir kesimin işine yarayacağını belirterek, istihdam olanağı yaratması için Türkiye’nin yüzde 7’lik bir kalkınmayı hedef alması ve bu büyümeyi 10 yıl sürdürebilmesi gerektiğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News 2004 Bütçesi kabul edildi
MSNBC News Yeni Vergi Yasası TBMM'ye geliyor
MSNBC News Cari açık 4.1 milyar dolara ulaştı
MSNBC News Sicil affında ilk aşama tamam
MSNBC News Mali yapıya saydamlık geliyor
MSNBC News Dış ticaret Ekim'de rekora koştu
MSNBC News Kapasite kullanımı beklentileri aştı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bütçenin geneli üzerindeki görüşmeler kapsamında Meclis Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, 2004 bütçesinde yüzde 5’lik kalkınma öngörüldüğünü, bunun dar bir kesimin işine yarayacağını belirterek, istihdam olanağı yaratması için Türkiye’nin yüzde 7’lik bir kalkınmayı hedef alması ve bu büyümeyi 10 yıl sürdürebilmesi gerektiğini söyledi.
       
‘GELİŞMELER HEM OLUMLU, HEM OLUMSUZ’
       Derviş, CHP’nin bütçeye ret oyu kullanacağını açıklarken, ekonomide, “Hem olumlu, hem olumsuz” gelişmeler göründüğünü kaydetti. 57. Hükümet’in ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olan Derviş, olumlu gelişmelere örnek olarak akut kriz döneminden çıkılmış olmasını ve enflasyonun düşmesini gösterdi.
       Ekonominin Irak savaşı ve İstanbul’daki patlamalara rağmen 2001 yılında yaşanan ‘Anayasa Krizi’nden etkilendiği kadar etkilenmediğini kaydeden Derviş, “Çünkü yapı sağlamlaşmıştır” dedi.
       AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin Merkez Bankası eleştirilerine isim vermeden yanıt veren Derviş, “Bağımsız bir Merkez Bankası olmasaydı, bugün enflasyonun bu kadar düşmesi başarısını sağlayabilir miydik? Bakanlık yapınca, belki Merkez Bankası’nın kısa vadelerle size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Fakat uzun vadeli hedeflerin sağlanması için bağımsız Merkez Bankası önemlidir. 2001’de bu yasayı çıkarmasaydık bugün bu etkileri göremezdik. Bağımsız kurumlara atamalarda siyasi etkili atamlar olursa bu yapıların etkisi bozulabilir ve tekrar 90’lı yıllara dönebiliriz” uyarısında bulundu.
       “Türkiye’nin temel zorluğu yeterli büyüyememektir” diyen Derviş, şöyle konuştu:
       “Türkiye en az 10 yıl yüzde 7 büyüyebilmelidir. Sorunlarımızı kalıcı olarak çözmek istiyorsak, bunu yapmalıyız. İstihdam sorununu başka türlü çözemeyiz. Borcun dönmesi, krizin akut olmaktan çıkmasıyla, Türkiye kriz öncesi döneme dönüyor. Ekonomi, eski yüzde 5’lik kalkınma dönemine dönüyor. Yüzde 5, belli kesim için etkili olabilir, ancak düşük gelirli kesim için, iş arayan kesim için yeterli bir büyüme değildir. Eskiden yüksek enflasyon ve yüzde 4-5’lik büyüme yeterli görünüyordu. Büyüme yüzde 7’lik bir yapıya dönmeli ve ekonomiyi buna göre ayarlamalıyız. İki yıl önce bu atılımı yapmak mümkün değildi ama bugün bu mümkündür.”
       
BÜYÜME HIZI GERİLEDİ
       Üretim artmasına rağmen üçüncü çeyrekte kalkınma hızının düştüğüne dikkat çeken Derviş, “Bu da aşırı değerli kurdan kaynaklanmaktadır. İhracat dolar bazında yüzde 30’un üzerinde arttı diyoruz ama burada kur etkisini göz ardı ediyoruz” dedi.


       Kalkınma için yatırım yapılması gereğine işaret eden ve 2004 bütçesinde yatırıma ayrılan payın kriz dönemi bütçesinden de düşük olduğuna değinen Derviş, bunun büyümeyi yavaşlatan önemli bir etken olduğunu söyledi.
       Kamu yatırımlarının yeterli olmaması durumunda orta vadede kamu dengesinin düzelmek yerine bozulacağına işaret eden Derviş, “Cari harcamalar ile yatırımları birbirinden ayırmak gerekir. IMF’de yanlış yoldadır ve bu ayrıma sıcak bakmıyor” diye konuştu.
       İstihdamın artması için yatırımların hızla artması gerektiğini, ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Derviş, İstihdamın üzerinde ağır bir vergi yükü, prim yükü vardır ve bu yük azalmalıdır” dedi.
       “11-12 milyar dolarlık bir sıcak sermaye girişi var 2003’te. Bu sağlıklı değil ve geldiği gibi hızla gidebilir. Uzun vadeli yatırım gelmiyor. Sıcak parayı sevmiyoruz, gelmese daha iyi olur mesajı verelim” diyen Derviş, daha etkin bir kamu yönetimi ve daha yetkili yerel yönetim için adım atılması gerektiğini ancak bu adımların devlette belirli bir dünya görüşü yanlılarına destek vermeyi içermemesi gerektiğini ve böyle yapılması halinde bu reformların heba olacağını kaydetti.
       Derviş, “Ekonomide bugün için istikrar sağlandı ama hızlı kalkınma sağlayan bir bütçeye geçilemedi. Ekonomik programın disiplinden vazgeçmeden gözden geçirilmesi önemlidir” dedi.
       
2004 yılı bütçesi kabul edildi

       
CANİKLİ: 2004 BÜTÇESİ GERÇEKÇİ
       Bu arada, AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli de, 2003 bütçesinin uzun yıllardan beri ilk kez hedeflerini tutturan bir bütçe olduğunu anlatarak, 2004 yılı bütçesinin de, ekonomik dengeleri hassas bir çizgide gözeten gerçekçi bir bütçe olduğunu söyledi.
       Gelecek yılın bütçesi üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda yapılan son görüşmelerde AKP grubu adına konuşan Canikli, “2003 yılında 65 katrilyon lira olarak hedeflenen faiz harcamaları, yıl sonu itibariyle 59.5 katrilyon lira olarak gerçekleşecek ve ilk kez faiz harcamalarından tasarruf edilmiş olacaktır. Bu da geleceğe daha iyimser bakmamıza neden oluyor” dedi.
       Diğer alanlara, eğitime, sağlığa daha fazla pay ayrılması için faiz ödemelerinin bütçe üzerindeki yükünün azalması gerektiğine işaret eden Canikli, şöyle konuştu: “Memnuniyetle görüyoruz ki 2004 bütçesinde de buna önem gösterilmiş ve faizin bütçe üzerindeki yükü azalarak yüzde 41’e gerilemektedir. Genel bütçe performansının iyi olduğunu belirtmek gerekir. Bütçe açığı rakamlarını tutturabilen hükümet olmamıştır, 2003 bütçesi hariç ve öngörülenin yüzde 10’u kadar bir azalma da söz konusudur. Önümüzdeki yılda da bu eğilim devam edecektir.”
       Canikli, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 337.5-350 milyon lira civarında bir rakam telaffuz ettiğini, iş alemine yüzde 20’lik bir yükü kabul etme çağrısı yaptığını ve bunun kabul edilmesi durumunda, aradaki farkın da vergi ve prim düzenlemeleri ile karşılanacağını ifade ettiğini ve bunun gayet açık ve “zekice” bir öneri olduğunu söyledi.
       
ERDOĞAN: EKONOMİ İYİLEŞME EĞİLİMİNE GİRDİ
       Görüş ve eleştirileri Hükümet adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanıtladı. Bir yıl içinde yaptıkları icraatı anlatan Erdoğan, Türkiye’yi bir girdaptan çıkardıklarını belirtti. Ekonominin iyileşme eğilimine girdiğini, ekonomi yönetimine köklü bir anlayış değişikliği getirildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, verdikleri sözün arkasında durduklarını söyledi. Erdoğan, 2005 yılında Türk Lirası’ndan altı sıfır atılması için çalışmaların başladığını da hatırlattı.
       Faizlerin düştüğünü, enflasyonla mücadele edilirken büyümenin de sağlanarak piyasaların canlandırıldığını, borçlanma vadalerinin uzadığını kaydedden Erdoğan,
       “Borç yiğidin kamçısıdır, ama kamçı yiğidin elinde olmalıdır” diye konuştu.
       Erdoğan; “Akla bir soru geliyor. Bizim bütün bu ekonomik göstergelerimiz arasında hiç mi olumsuz gösterge yok. Var. 2003 yılı bütçe için öngörülen bütçe açığı yıl sonunda öngörülen daha düşük çıktı. İşte tutturamadığımız hesap bu. Bunu tutturamamaktan mutlu olduğumuzu söylemeye gerek yok” şeklinde konuştu.
       Erdoğan, konuşmasını çiftçi ve esnafa verdiği mesajlarla sürdürdü:
       “Hem Ziraat Bankası hem de Halk Bankası çiftçi ve esnaf kredilerine yüzde 25 faiz uygulayacaktır. Doğrudan gelir desteği ödemelerinin yüzde 50’si Aralık ayı dahil önümüzdeki 4 ay içinde ödenmiş olacak.”
       2004’ü işsizlikle mücadele yılı ilan eden Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:
       “Türkiye bir kez daha imkansız görüneni başarmıştır. Ve biz hepimiz hep birlikte bu muhteşem gemideyiz. Milletçe elele verirsek, birbirimizin önünü kesmeye çalışmazsak, gereksiz kıskançlıklara ve kuruntulara kapılmazsak, özgüvenimizi kaybetmezsek, önümüz açıktır”
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları