Home page
Haber Menüsü


Baba-Oğul Balabanlar Doku Sanat’ta  
Hapiste, Nâzım Hikmet’in etkisiyle ressam olan İbrahim Balaban ve Nâzım’la Hasan Hüseyin’e sevgisinden, adını Hasan Nâzım Balaban koyduğu oğlunun resimleri Ankara Doku Sanat Galerisi’nde.  
   
 
İbrahim Balaban  
   
Ankara
NTV-MSNBC
 
    24 Aralık 2003 —  İbrahim Balaban 16 yaşındayken, sonradan belalısı olacak olan bir köylünün ihbarıyla, hint keneviri yetiştirmekten tutuklanır. Bursa Cezaevi, hayatını değiştirecektir. Nâzım Hikmet’le dostlukları, evlendiği gün düğün evini basan belalısını öldürmekten hapse yeniden düştüğünde ve dışarıda da sürecektir.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Balaban, ancak “Konu bir özdür, her öz kendi kabuğunu yapar” kuramını keşfettikten sonra, yaptıklarını sanat kabul eder. O günden sonra imzasını atar ve 1953’te ilk sergisini İstanbul’da açar. Resimlerinde, halk geleneğini çağdaş bir tabana oturtur. Önceleri ‘köy yaşamı’, ‘karasabana tutsak üretim ilişkileri’ temalarını işleyen sanatçı, giderek destanlara, halk inançlarına, kahramanlarına, söylencelere, mitolojiye uzanır.
       Sanat hayatını ‘Dağınık’, ‘Nakışsı’, ‘Ağır Aksak’, ‘Oyuncaksı’, ‘Tutsak’, ‘Özgürlük’ gibi dönemlere ayırır. Giderek kente göçü, kentteki yaşam ve demokrasi mücadelesini ele alır. Son dönemde Anadolu Erenleri ve Bereket Anaları’nı çağdaş bir halk tasvircisi tutumuyla yorumlar. “Sanat, yaşamın izdüşümüdür” diye konuşur Balaban.
       
İBRAHİM BALABAN
       1921’de doğdu. ‘Naif’ bir anlatımla resme başladı. Köy yaşamını dile getiren resimler yapan sanatçı, giderek naif olmayan bir biçimlemeye yöneldi.
       Herhangi bir resim eğitimi görmeyen İbrahim Balaban, halk kaynaklarından esinlenerek, yöre insanlarının yaşam biçimlerini gözardı etmeden yaptığı resimleriyle, hep ön safhalarda yer almasını bilmiş sayılı sanatçılarımız arasındadır.
       Uzun süre Nâzım Hikmet gibi bir kültür adamı, bir büyük sanatçıyla yan yana olma şansını elde eden sanatçı, büyük bir tutkuyla çalışarak yalın, dolaysız ve safyürek resmini geliştirerek bugünlere taşımış ve giderek bir ustalığa varmıştır.
       Gerçek halk sanatının tadını, gizemini ve büyüsünü her yapıtında gördüğümüz İbrahim Balaban, kişisel sergileri dışında, yurtiçi ve yurtdışı çeşitli karma ve grup sergilerine katılmış, yapıtları birçok özel ve tüzel koleksiyona girmiş değerli bir sanatçımızdır.
Hasan Nâzım Balaban

       
HASAN NÂZIM BALABAN
       1955 yılında Bursa- Seçköy’de dünyaya geldi. İlk okulu Seçköy’ de okuduktan sonra orta okulu Bursa’da bitirdi.
       Lise ve üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladı. Çeşitli özel şirketlerde çalıştıktan sonra, iki arkadaşıyla birlikte ‘Makine ve Otomasyon’ üzerine çalışan bir şirket kurdu ve 6 yıl bu işi yürüttü. Resme daha fazla zaman ayırabilmek için ortaklıktan ayrıldı.
       Bir devinim, bir coşku resmidir Hasan Nâzım Balaban’ın çalışmaları. Gelecek günlere toplu bir yazıt güç dengeleri içinde sanata yansıyan bir belgedir. Bizleri hep düşündüren, yarınları kurmamızda bilinç, duygu ve özgürlük isteği uyandıran resimleriyle; rehberlik, önderlik görevini de yerine getiriyor.
       Daha önceleri fırsat buldukça resim çalışırken, 4 yıldır resim çalışmalarını aralıksız sürdürmekte.
       1984 yılında Şair Hasan Hüseyin anısına İstanbul’da düzenlenen karma sergiye iki tablo ile katıldı.
       Kendine özgü, değişik bir anlatım biçimi seçen Hasan Nâzım Balaban, somut içeriğe bağlı kalarak ürettiği resimlerinde, babasının çağdaş toplumsal çizgisini sürdürmekte, uyum ve estetik kurallar içinde yorumlarını tuâline aktarmakta.
       Resim ortamında büyümesi; resimsel sorunları çözmede zorluk çekmediğini her çalışmasında göstermekte, yaşadığı gerilim ve gerçeklerle birikmiş duygularını resimlerine dökmekte ...
       
       
DOKU SANAT GALERİLERİ- ANKARA
* İBRAHİM BALABAN RESİM SERGİSİ
       (YER: 1.SALON)
       
* HASAN NÂZIM BALABAN RESİM SERGİSİ
       (YER: 2.SALON)
       
       SÜRE: 23 ARALIK 2003- 12 OCAK 2004
       ADRES:
       CİNNAH CAD.ENİS BEHİÇ KORYÜREK SOK.
       NO:11/A- B ÇANKAYA/ANKARA
       TEL: 312 439 78 80
       FAX: 312 439 82 42
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları