Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:06 TS 19 Ağu., 2000
İzmir’de köfte yarışı
Köftesiyle ünlü İzmir’in 3 ilçesi, bu lezzeti Türkiye ve dünyaya tanıtmak, gelecek kuşaklara bırakılmasını sağlamak üzere tanıtım ve bilimsel çalışma yarışı başlattı.
İzmir
AA
19 Ağustos— İzmir’in Bergama, Tire ve Ödemiş Lokantacılar ve Kebapçılar Odası yöneticileri, köfte tanıtımının, yemek kültürü yanında kentlerin tanıtımında da etkili ve akılda kalıcı araç olduğunu belirttiler. Bergama Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Adil Gürkaş, “Bergama’yı tanıtmak istiyoruz. Bu tanıtımda, ünü tüm Türkiye’ye yayılan köftemizin de ayrı bir yeri var” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bergama köftesinin tarihini araştırdıklarını, ancak kesin olarak ne zaman başladığı konusunda bilgi elde edinemediklerini anlatan Gürkaş, “Bergama çok eski bir yerleşim yeri. Özel köftesi ne zaman ve kimler tarafından yapılmaya başlandı bilmiyoruz” diye konuştu.
        Gürkaş, Bergama köftesinin hazırlanma ve pişirilme yönteminin farklı olduğunu, kömür ateşinde pişirilen köftenin, ekmek içi yerine un ve kimyonla yoğrulduğunu belirtti. İlçede 40 kadar usta yanında diğer sahil merkezlerinde de Bergama köftesi ustalarının hizmet verdiğini anlatan Gürkaş, ancak köftelerinin, İnegöl köftesi kadar tanınmadığını söyledi. Havaalanları, terminaller ve tren istasyonlarını süsleyecek afiş ve broşürlerle Bergama’yı tanıtmak istediklerini belirten Gürkaş, köftesi, tulum peyniri ve leblebisi ile ilçeye özgü ürünleri anlatmaya çalışacaklarını kaydetti.
       
“SEMPOZYUMDA TİRE KÖFTE”
       Tire Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Ayhan Alyüz ise Tire köftenin Selçuklu ve Osmanlı kültürünün bir parçası olarak günümüze geldiğini söyledi. Bu geleneksel yemeği tanıtmaya yönelik geniş kapsamlı çalışma hazırlığında olduklarını bildiren Alyüz, şu bilgiyi verdi: “Tire köftesi ustalarını artık Çıraklık Eğitim Merkezi’nde özel olarak yetiştiriyoruz. Etinin işlenmesi, yoğrulması ve pişirilmesi özel olan bu köfte, tarihi ve kültürel mirasımızın bir parçasıdır. Bu yüzden İzmir Ticaret Odası ile birlikte (Tire’de yemek kültürü) adlı bir sempozyum düzenlemek ve bu sempozyumda Tire köfteye ilişkin özel oturumlar yapmak istiyoruz. Ticaret Odası ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu geleneksel tadın gelecek kuşaklara da miras bırakılması için bilimsel olarak ele alınmasını istiyoruz.”
       Tire köftenin hiçbir baharat katılmadan hazırlandığını, özel işlemlerden geçirilip kömür ateşinde ızgaraya hiç değdirmeden pişirilerek hazırlandığını anlatan Ayhan Alyüz, ilçede 50’nin üzerinde ustanın Tire köfte yaptığını söyledi. Ödemiş ilçesinde ise parmak şeklinde hazırlanan köftenin kömür ateşinde pişirildiğini belirten esnaf, bu köfteyi diğerlerinden ayıran özelliğinin, yağda pişirilmiş ekmekle birlikte servis yapılması olduğunu anlattı. Esnaf, Ödemiş köftesinin hak ettiği ölçüde tanınmadığını dile getirerek, “Ödemiş’i, Bozdağ Kayak Merkezi ve köftesiyle tanıtmak istiyoruz. Ancak sınırlı imkanlarımız yüzünden henüz bir sonuç alınamadı” dediler.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları