Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
Yeni vergi paketi: Lüksün bedeli ağır
Motorlu taşıtlar vergisinde silindir hacmi ve yaş esası getiriliyor. Özel iletişim vergisi kalıcı hale gelirken konutlara ait çevre temizlik vergisi de su faturası ile birlikte tahsil edilecek.
Ankara
NTV-MSNBC
    17 Aralık 2003—  52 maddelik vergi paketinin açıklanması için Maliye Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali miladı kaldırdıklarını belirterek, kar paylarının vergilendirmesinde sistemi basitleştirdiklerini söyledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yeni vergi düzenlemesinde motorlu taşıtlar vergisinde motor silidir hacmi ve yaş esasının getirildiğini belirterek, özel iletişim vergisinin de kalıcı hale getirildiğini söyledi. Bakan, enflasyon muhasebesinin vergilemedeki önemine dikkat çekerek, kayıtdışı ile herkesin mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.
       52 maddelik vergi paketinin açıklanması için Maliye Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Bakan Unakıtan, mali miladı kaldırdıklarını belirterek, kar paylarının vergilendirmesinde sistemi basitleştirdiklerini söyledi. Yatırım uygulamalarındaki stopajı da kaldırdıklarını ifade eden Bakan Unakıtan, vergi barışının da hayata geçirildiğini dile getirdi. Unakıtan şöyle devam etti: “Niyetimiz mükelleflerin vergi dairelerine sık sık gitmesi değil, vergi dairelerine gitmeden ödeme yapmasıdır.”
       Müteahhitleri teşvik etmek için yurt dışında elde edilen gelirlerden vergi almadıklarını da söyleyen Bakan, basit usüle tabi mükelleflerin de KDV vergisinden istisna sağlandığını belirtti.
       20 yaş üzerindeki otomobillerde yüzde 20 ÖTV indirimi sağladıklarını dile getiren Bakan, motorlu taşıt vergisi ödemesi için yıl sonuna kadar her gün vergi dairlerinin açık olacağını da sözlerine ekledi.
       
‘KAYITDIŞIYLA HERKES MÜCADELE ETMELİ’
       Kayıtdışı ile ilgili olarak da konuşan Unakıtan, kayıtdışıyla mücadelede herkese düşen bir görev olduğunun altını çizerek, 10 milyar liranın üzerindeki işlemlerin bankacılık sisteminden geçmesi yükümlülüğünü getirdiklerini belirtti.
       Akaryakıt pompalarına yazar kasa uygulamasının da başlayacağını söyleyen Bakan, dışardan ithal edilirken de aynı uygulamanın geçerli olacağını ifade etti.
       1 Ocak’tan itibaren enflasyon muhasebesi uygulamasına geçileceğini belirten Maliye Bakanı, “Çağdaş bir vergilemeye geçmek istiyorsak, enflasyon muhasebesini uygulamak zorundayız” dedi
       
KANUNDAKİ DÜZENLEMELER
       Bakan, yeni tasarıda vergi sistemini basitleştiren düzenlemeler olduğunu belirtti. Kanundaki düzenlemelerse şunlar:
* Mevduat faizleri, kar payları, repo gelirleri, yatırım fonlarının katılma belgeleri, kar payları için bir yıl daha beyanname verilmeyecek.
* Yeni düzenlemeler kapsamında özel iletişim vergisi sürekli hale getiriliyor. Cep telefonu aboneliğinin tesisi sırasında alınan özel işlem vergisi de bu verginin kapsamına alındı.
* Kurumların iştirak hisseleri ve gayrimenkullerin satışından elde edilen kazanç, sermayeye eklenirse 1 yıl daha vergi alınmayacak.
* Teknoloji geliştirme bölgelerinde 10 yıl süreli kurumlar vergisi istisnası getiriliyor.
       
MOTORLU TAŞITTA SİLİNDİR HACMİ VE YAŞ ESASI
* Motorlu taşıtlar vergisinde ağırlık esası yerine, motor silindir hacmi ve yaş kriterleri esas alınacak.
* Gecikme zammı günlük hesaplanacak.
* Motosikletler 2005’ten itibaren vergi kapsamına alınacak. Engellilerin kullanımına uygun hale getirilmiş taşıtlar, vergiden istisna edilecek.
* Bankacılık sisteminin kuvvetli olması kapsamında, bireysel taşıt ve ev kredileri vergi kapsamı dışına çıkarılıyor.
* Çevre temizlik vergisi, su faturasına eklenecek.
       
GSM ABONELİĞİNDE EĞİTİME KATKI PAYI VE ÖİV KALKIYOR
* Uçak biletlerinde eğitime katkı payı kalkıyor. Cep telefonlarındaki GSM aboneliğinden alınan eğitimne katkı payı ve özel işlem vergisi kalkıyor.
* Tapu işlemlerinden alınan eğitime katkı payı ve özel işlem vergisi de kalkıyor.
* Vergi tahsilatının bütününü bankalar aracılığıyla yapmak için Maliye Bakanlığı yetki alıyor. Otomatik talimatla da vergi ödenebilecek.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları