Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD popülizm uyarısı yaptı  
  TÜSİAD Başkanı Özilhan, Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin kaçırılması halinde bunun sorumlusunun bilinmesi gerektiğini söyledi. Özilhan, ekonomide ılımlı performansın, özelleştirmede yakalanamadığını da kaydetti.
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   12 Aralık 2003—  Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini bugüne kadar iki kez kaçırığını söyleyerek, “AB bir kez daha kaçırılacaksa bunun sorumluları bilinmelidir” dedi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Özilhan, Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesi için Batı demokrasisinin normlarını benimseme gerektiğine dikkat çekti. Özilhan, ekonomide yakalanan ılımlı gelişmelere karşılık, “Bu yıl en kötü performans özelleştirmede gösterildi. Hükümet bu alanı iyi yönetemedi” dedi. 

   
 
       
   
MSNBC News Koç: Herkes girdikten sonra anlamı yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yolsuzlukların önüne geçilmesinin birinci öncelik olmasının önemine de değinen TÜSİAD Başkanı, “Hükümetin bu yöndeki çabalarını destekleyeceğiz” diye konuştu. 2004 yılının zorlu geçeceğini de belirten Özilhan, Avrupa Birliği ve Kıbrıs başta olmak üzere uluslararası ilişkilerin iyi yönetilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
       
KAYHAN: POPÜLİZM TEHLİKESİNE DİKKAT
       TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Muharrem Kayhan da, Türkiye’yi 2004 yılında bekleyen asıl büyük tehlikenin popülizm olduğunu, hükümetin bu konuda dikkatli adımlar atması gerektiğini söyledi.
        Kayhan, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son derece olumlu adımlarla doğru bir yolda ilerlemesini sürdürdüğünü, ekonomi ve demokraside önemli adımların atıldığını söyledi. Enflasyonun düşürülmesinin büyük ölçüde başarıldığını, faizlerde önemli gelişmeler sağlandığını, ihracatta beklenenin üzerinde bir performans sergilendiğini kaydeden Kayhan, hükümetin 2004 yılında dikkatli davranması gerektiğini belirtti. Enflasyondaki düşüşü büyük ölçüde maliyet cephesinin desteklediğini kaydeden Kayhan, 2004’te de aynı koşulların varolacağını beklemenin ciddi hatalara yol açabileceğini söyledi.
        Kayhan, Türkiye’yi 2004 yılında bekleyen asıl büyük tehlikenin popülizm olduğunu belirterek, son günlerde emekli maaşları ve asgari ücret konusunda özel sektörün rekabet gücünü etkileyebilecek enflasyon oranındaki zamlar ve sicil affı hazırlıklarının popülizmin yeniden canlandırıldığı izlenimini yarattığını söyledi.
       
PROGRAM KARARLILIKLA UYGULANMALI
       Bu arada, TÜSİAD tarafından YİK toplantısına sunulan “Kamu Sektörü Göstergeleri” adlı raporda, IMF destekli ekonomik program ile faiz dışı fazla politikasına devam edilmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, kamu gelir ve harcamalarının rasyonalize edilerek kamu açıklarının azaltılması ve harcamaların kalitesinin artırılması gerektiği belirtildi.
       Kamu maliyesinin kalitesi ve sürdürülebilirliği hedeflenirken kısa ve orta-uzun vade ayrımına dikkat edilmesininin zorunluluğuna dikkat çekilen raporda “Kısa vadede, IMF destekli ekonomik program ile makro ekonomik dengesizlikleri kalıcı olarak ortadan kaldırma amacıyla faiz dışı fazla politikasına devam edilmelidir” denildi.
        Bu politikanın kamu sektöründeki yapısal reform programlarıyla desteklenmesinin zorunlu olduğu ifade edilen raporda bu hedeflerin Türkiye’nin AB üyelik hedefiyle de örtüştüğü kaydedildi.
        Kamu sektöründeki dönüşümün diğer ayağının da özel sektör olduğu vurgulanan raporda, “Kamunun kurumları ve kurallarıyla iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için gerekli dönüşümün sağlamasıyla birlikte, Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü artırma yükümlülüğü özel sektörün olacaktır” görüşü savunuldu.
        Kamunun ekonomideki rolünün düzenleyicilik vergilendirme üretim, tüketim ve transferleri kapsayan bir yaklaşımla ele alınması istenen raporda, “harcamaları ne şekilde olursa olsun kısmak ve vergi gelirlerini ne şekilde olursa olsun artırmak gibi bir bakış açısının ötesine geçilmesinin” zorunlu olduğu vurgulandı.
        Kurumları ve kurallarıyla iyi ilşeyen bir serbest piyasa ekonomisi perspektifinin hakim kılınması istenilen raporda, geçen 15 yılda etkin bir kamu harcama sisteminin kurulamadığı ve tüm fonksiyonların bütçe kısıtına tabi olduğu savunuldu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları