|
Wolfowitz imzasıyla yayınlanan açıklamada, 26 inşaat ve hizmet ihalesinin, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve Koalisyon yönetimi tarafından, rekabet usulüyle dağıtılacağını bildirdi.
Wolfowitz, ABDnin yaşamsal güvenlik çıkarlarını korumak için ana ihalelere ilişkin rekabete girecek firmaların ABD, Irak, koalisyon ortakları ve asker katkısında bulunan ülkelerden oluşması gerekiyor ifadelerini kullandı. ABD Savunma Bakan Yardımcısı, rekabetin, ana yüklenici olarak adı geçen ülkelerle sınırlanmasının, Irakta gelecekte uluslararası işbirliğinin gelişmesine yardım edeceğini de savundu.
Paul Wolfowitzin açıkladığı ve 63 ülkenin yer aldığı listede, Türkiye, ABD, Irak ve İngilterenin yanı sıra Afganistan, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bulgaristan, Danimarka, Mısır, Gürcistan, Macaristan, İtalya, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Fas, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Filipinler, Polonya, Katar, Romanya, Suudi Arabistan, Güney Kore, İspanya, Tayland, Tonga, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan gibi ülkeler bulunuyor.
MACERALI KATILIM
Türkiyenin ihale listesine katılımı da biraz maceralı oldu. Edindiğimiz bilgilere göre, Iraktakı ABDli yönetici Paul Bremerin hazırlattığı ilk listede Türkiye yer almıyordu. Ancak Türk yetkililerin devreye girmesi ve başta Paul Wolfowitz olmak üzere üst düzeyde yöneticilerin desteğiyle Türkiye ihalelere katılabilecek ülkeler listesine dahil edildi.
ABDnin, Iraka yardım ve yeniden yapılanma fonlarından ayıracağı 18.7 milyar dolar tutarındaki ihaleler, elektrik sektörünün yeniden inşası, düzenlenmesi, kamu hizmetleri, su, kanalizasyon, askeri mahkemeler, sınırlar, ev, okul, hastane inşaatı, havalimanı, yol ve limanların inşasını içeren ulaşım hizmetleri, iletişim, petrol altyapısı, yeni Irak ordusuna ekipman sağlanmasından oluşuyor.
BEYAZ SARAYDAN ELEŞTİRİLERE YANIT
Beyaz Saray, Fransa, Almanya ve Rusya gibi Irak savaşına karşı çıkan devletlerin, ABD tarafından fonlanacak olan 18.6 milyar dolarlık Irakın yeniden inşa edilmesi
ihalelerinin dışında tutulmasının tamamen uygun olduğunu açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü, ABDde vergi ödeyenlerin paralarıyla fonlanacak olan önemli yeniden inşa ihalelerin Irak halkına (ve) özgür, demokratik ve başarılı bir Irakın oluşmasına yardım etmek gibi zor bir görevde ABD ile çalışan devletlere gitmesinin uygun ve makul olduğunu düşünüyorum diye konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, ABDnin Almanya, Fransa ve Rusyayı Irakın yeniden inşası ihalelerinin dışında bırakma kararını eleştirerek, Iraka yardım etmek isteyen bütün devletlere izin verilmesi gerektiğini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fisherle yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Ivanov, Irakın yeniden inşa edilmesi konusuna gelince, bu genel bir istek ve buna katılmaya hazırlanan (bütün) devletlere bunu yapması için bütün olanaklar sağlanmalıdır diye konuştu. Avrupa Komisyonu ise, ABDnin bu kararının dünya ticaret kurallarına uygun olup olmadığını araştırdığını açıkladı.
Almanya, Irak savaşına yönelttiği eleştiriler nedeniyle ABD ile zarar gören ilişkilerini, son aylarda Irak polisinin eğitilmesine yardım, yeniden yapılan inşaatlara ve ülkedeki insani yadım projelerine destek sağlamak gibi teklifler sunarak onarmaya çalışıyor.
ANNAN ABDYE TEPKİ GÖSTERDİ
ABDnin Irak ihalelere savaş karşıtı ülkeleri dahil etmemesine BM Genel Sekreteri Kofi Annan da tepki gösterdi. Annan, gazetecilere verdiği demeçte, ABDnin kararının ayrımcı bir tutum olduğunu ve bu ülkede istikrarın sağlanmasına yardım etmeyeceğini söyledi.
Annan, Irakta istikrarın sağlanması herkesin çıkarına. Bu nedenle çabalarımızı birleştirmeli, ayrımcı nitelikteki adımlardan kaçınmalıyız dedi. | |