Home page
Haber Menüsü


İmarzedeye ödeme planı hazır
İmar Bankası’nda parası bulunan mevduat ve Hazine bonosu sahiplerine yapılacak ödemeleri düzenleyen yasa tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Aralık 2003— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından 3 Temmuz’da bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul izni kaldırılarak, yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen İmar Bankası mudilerine, mevduat ve DİBS’lerin geri ödenmesi için hazırlanan tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Mudilere mevduatlarının ödenmesi koşullarının tanımlanmasının yanı sıra devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) ödenmesi için hukuki altyapı oluşturan tasarının yürürlüğe girmesi ve Bakanlar Kurulu’nun karar almasına bağlı olarak, Hazine TMSF’ye söz konusu ödemeler için 8.5 katrilyon liralık ikrazen özel tertip borçlanma senedi ihraç edebilecek.

   
 
       
   
MSNBC News Bankalar Fon'da kaldı, yasa tamam
MSNBC News TMSF, BDDK yeniden tanımlanacak
MSNBC News Ziraat, İmarzede ödemesine hazır
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
İÇ BORÇ STOKU ARTACAK
       Mudilere yapılacak ödemelerin zamana yayılarak ekonomik program üzerindeki etkilerinin en aza indirileceği yetkililerce sık sık ifade edildi.
        Tasarının maddelerinin görüşülmesi sırasında konuşan Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, ödemeler için ek bir vergi ya da bütçe harcamalarından kısıntının söz konusu olmayacağını ancak iç borç stokunda bir defalık bir artış olacağını söyleyerek, “Bu, iç borç stokunda yüzde 2-3’lük bir sıçramaya neden oluyor” dedi.
       Babacan’ın, ödemelerin makro ekonomik dengeleri etkilemeyeceği, halkın günlük yaşamı üzerinde de bir etkisi olmayacağını söylemesinin ardından Komisyon’un CHP’li üyesi Birgen Keleş, Babacan’ın bu sözlerini “komik ve şirin bir açıklama” olarak nitelendirdi.
       Tasarıyla 2003 yılı bütçe kanununun bir bendi kaldırılarak, Hazine’ye 8.5 katrilyon liralık özel tertip DİBS ihraç olanağı getiriliyor. Daha önce söz konusu bentle, Hazine’nin bütçe harcamalarının yüzde 1’ine kadar ikrazen özel tertip DİBS çıkarma ve Bakanlar Kurulu’nun da bunu bir katı kadar artırma yetkisi bulunuyordu.
       
SON AYDA DÖNENLERE ÖDEME YOK
       Tasarıya göre, bankanın 3 Temmuz’da TMSF’ye devredilmesinden geriye doğru bir ay içinde offshore bankalardaki hesaplarını mevduata dönüştüren mudilere ödeme yapılmayacak.
       Babacan, bu sürede off-shore’dan mevduata dönüşte anormal bir hareket olduğunu, banka yönetiminin mevduat sahiplerini yönlendirerek devlet garantisi kapsamına alınması için offshore hesapların mevduata dönüştürülmesini sağladığını ifade ederek, bu kapsamdaki mudilere ödeme yapılmayacağını bildirdi. Söz konusu mevduat tutarının ise yaklaşık 600 trilyon lira olduğu belirtti.
       BDDK Başkan Yardımcısı Ahmet Şirin de offshore hesapların mevduata kaydırılması konusunda, bunun “hatırlı müşteriler için yapıldığını” söyledi.
       
ÖDEMELER NASIL YAPILACAK ?
       Tasarıya göre, bankadaki mevduat sahibi sayısı 378,469 olarak, ödenecek mevduat tutarı da 7.967 katrilyon lira olarak belirlendi. Mevduatların ilk 10 milyar liraya kadar olan bölümü, Ziraat Bankası nezdinde vadesiz olarak açılacak hesaplar yoluyla hak sahiplerine, yasanın ve Bakanlar Kurulu kararının çıkmasının ardından hemen ödenebilecek.
       Söz konusu mevduatlarda 10 milyarın üstündeki ilk 5 milyarlık dilim için 3 aylık, 10 milyarlık dilim için 12 aylık, 15 milyarlık dilim için 18 aylık, 30 milyarlık dilim için 24 aylık, 110 milyarlık dilim için 30 aylık, kalan kısım içinse 36 ay vadeli hesaplar blokeli olarak Ziraat Bankası nezdinde açılacak ve bunlara uygulanacak brüt faiz yıllık TÜFE oranı olacak.
       Yürürlük ve yürütme maddesi ile birlikte dört asıl ve bir geçici maddeden oluşan tasarıya göre, İmar Bankası’ndaki DİBS sahibi yatırımcı sayısı ise 22,095 olurken bu yatırımların toplam tutarı 850.39 trilyon lira olarak hesaplandı. DİBS’lerin geri ödenmesi de mevduata dönüştürülerek yapılacak.
       
FON’UN PARASI 650 TRİLYON LİRA
       Reuters’in edindiği bilgiye göre, Merkez Bankası 10 milyar liraya kadar olan ve hemen yapılacak ödemeler için TMSF’ye 1.4 katrilyon lira, 3 ay vadeliler için de 600 trilyon lira kredi verecek.
       TMSF de buna karşılık Hazine’den alacağı özel tertip DİBS’leri Merkez Bankası’na verecek. Ödemeler için TMSF’nin de 650 trilyon lira civarında nakit parası olduğu belirtildi.
       Babacan konuşmasında, İmar Bankası’nın faturasının bu kadar büyük olacağını daha önce tahmin etmediklerini yineleyerek, vadesiz mevduatlardan önemli bir kısmının çekilmeyeceğini zannettiklerini, tamamı çekilse bile bunun için Merkez Bankası’ndan gerekli kaynağın sağlanacağını söyledi.
       Babacan, ödemelerin faizler ve enflasyon üzerindeki baskısının en az düzeyde tutulması için 36 aya dağıtılacak şekilde planlama yapıldığını ve hem yurtiçi hem de yurtdışında ödeme planının ideal bir çözüm olarak kabul edildiğini belirtti.
       
EN BÜYÜK YOLSUZLUK NİTELEMESİ
       Dün tasarının tümü üzerindeki görüşmeler yapılırken Babacan, İmarbank olayını “Türk bankacılık tarihinin en büyük yolsuzluk, hırsızlık ve dolandırıcılığı” olarak nitelemiş ve şunları söylemişti:
       “Sekiz katrilyon kadar (7.97 katrilyon) mevduat söz konusu iken, bankanın resmi kayıtlarında bu 750 trilyon lira olarak gözüküyor. Aradaki fark, hedefi belli olmayan yerlere iletilmiştir. “Bankanın portföyünde olmamasına rağmen 850 trilyon liralık hazine bonosu hayali bir şekilde vatandaşa satılmıştır. “Toplanmış olan mevduattan vergi, munzam karşılık ve sigorta primleri ödenmeyerek haksız kazanç elde edilmiştir.”
       Olayların sorumlularına ilişkin yasal işlemlerin devam ettiğini, mal varlıkları üzerinde toplam 495 adet ihtiyati tedbir kararı bulunduğunu anımsatan Babacan, yolsuzluk ve hırsızlığın cezasız kalmaması amacıyla bir yandan yasal işlemler sürdürülürken diğer yandan tasarruf sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine çalışıldığını ve bunun da mali sisteme güvenin korunması açısından önem arzettiğini söylemişti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları