Home page
Haber Menüsü


‘Irak’a ihracat artarak sürecek’
Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Irak ile ticaretin artacağını belirterek, iki ülke arasında yeni bir sınır kapısının da açılacağını söyledi.
Ankara
AA
3 Aralık 2003— Dış Ticaret Müsteşarı (DTM) Tuncer Kayalar, Irak’a ihracatın artarak süreceğini belirtti. Türkiye ile Irak arasında yeni bir ticaret anlaşması ve Sınır Ticaret Merkezleri kurulmasına ilişkin görüşmelerin 2004 yılı Ocak ayında Ankara’da yapılmasının kararlaştırıldığını söyleyen Kayalar, sınır ticareti düzenlemelerinin geliştirilerek devam ettirilmesi hususunda da önemli adımlar atıldığını söyledi. Kayalar, Türk bankaları ve müteahhitlerine Irak’ta yeni imkanlar yaratılacağını da sözlerine ekledi.

   
 
       
   
MSNBC News 'Irak'la ticaret eskisi gibi sürecek'
MSNBC News Irak ticaretine "sınır" darbesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Irak Geçici yönetiminin talebi üzerine Ankara’da Türk ve Irak heyetleri arasında sürdürülen görüşmeler tamamlandı. DTM Tuncer Kayalar konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin tüm boyutları ile ele alındığını belirterek, “İkili ilişkilerde savaş sonrasında yakaladığımız düzeyin daha da arttırılmasına yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Bu çerçevede, Kasım ayı sonu ve Aralık ayı başında Iraklı üst düzey yetkililerin ülkemizi ziyaretleri kapsamında yaptığımız görüşmeler ve imzaladığımız belgeler, Irak ile ilişkilerimizin bundan sonraki yol haritasını belirleyecektir” dedi.
       Irak Geçici Yönetim Konseyi heyeti ile gerçekleştirilen görüşmeler sonunda somut adımlar atıldığını ifade eden Dış Ticaret Müsteşarı Kayalar, şunları söyledi:
       “Türkiye ile Irak arasında yeni bir ticaret anlaşması ve Sınır Ticaret Merkezleri kurulmasına ilişkin görüşmelerin 2004 yılı Ocak ayında Ankara’da yapılması kararlaştırılmıştır. Buna ilave olarak, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin belirli bir seviyeye ulaşmasında önemli katkısı bulunan sınır ticareti düzenlemelerinin geliştirilerek devam ettirilmesi hususunda da mutabakat sağladık. Öte yandan, Türk firmalarının Iraklı devlet kuruluşları ile ‘Petrol karşılığı Gıda Programı’ kapsamında imzaladıkları sözleşmelere yeni sistem çerçevesinde işlerlik kazandırılması için Irak tarafından destek talebinde bulunduk. Irak tarafı da bu konuda gerekli desteğin verileceğini taahhüt etmiştir.”
       Irak ile ticaretin artarak süreceğini belirten Kayalar, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak bankacılık alanındaki işbirliğinin önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Kayalar, Türk bankaları ve müteahhitlerine Irak’ta yeni imkanlar yaratılacağını belirterek, Türk bankalarının Irak’ta şubeler açmasına yönelik görüşmelerin önümüzdeki günlerde başlayacağını ve bu amaçla, Irak’a bankacılar ve müteahhitlerden oluşan bir heyet ziyaretinin 2004 yılı Ocak ayı içerisinde gerçekleştirileceğini söyledi.
       
İKİNCİ SINIR KAPISI
       Dış Ticaret Müsteşarı Kayalar, Irak heyeti ile yapılan görüşmeler sırasında, Türkiye ile Irak arasında yeni bir sınır kapısı açılmasına ilişkin görüşmelerin Aralık ayında başlatılmasının kararlaştırıldığını da bildirdi. İki ülke arasında ikinci gümrük kapısının açılacağını belirten Kayalar, Türkiye ile Irak arasında ticaretin sürdürülmesinde önemli rol oynayan Habur Gümrük Kapısı’nda karşılaşılan sorunların aşılmasına yönelik olarak ilk etapta alınması gereken önlemler üzerinde durulduğunu, Türkiye ile Irak arasındaki ticarette demiryolu taşımacılığının daha etkin bir biçimde kullanılmasını teminen Türkiye, Irak ve Suriye Demiryolu İdareleri arasında üçlü görüşmelerin de Aralık ayında Türkiye’de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabakat sağlandığını söyledi.
       Kayalar, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’nın Irak petrollerinin ihracatı açısından taşıdığı stratejik önem çerçevesinde, Boru Hattı’na bir an evvel işlerlik kazandırılması hususununda ele alındığını kaydetti. Irak tarafının, Boru hattının güvenliği ve düzenli bir biçimde işlemesi için gerekli önlemleri almak üzere çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Kayalar, Türkiye-Irak KEK 15. Dönem toplantısının da 2004 yılının Nisan ayı içerisinde Ankara’da yapılması konusunda mutabakata varıldığını belirtti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları