Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 09:46 TS 18 Ağu., 2000
Hayyam Garipoğlu’na 248 trilyonluk dava
Sümerbank, bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu ve 17 yöneticisi hakkında bankanın içini boşaltıp, zarara uğrattıkları gerekçesiyle dava açtı
18 Ağustos— Milliyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki Sümerbank, bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu ve 17 yöneticisi hakkında bankanın içini boşaltarak zarara uğrattıkları gerekçesiyle rekor dava açtı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  248 trilyon 569 milyar liralık dava açan Sümerbank, öldürülen Nesim Malki’nin ‘gizli’ ortağı olan Garipoğlu’nu banka kaynaklarını kendi malvarlığına aktarmakla suçladı.
        İstanbul 1’nci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde Sümerbank Denetim Kurulu üyeleri Yusuf Emre Yetkin ve Serdar Engindeniz tarafından açılan davada, 17 yöneticinin bankayı usulsüz ve hukuka aykırı işlemlerle zarara uğratmaktan şahsi malvarlıklarıyla sorumlu tutulmaları ve Türk Ceza Kanunu’nun hükümleri uyarınca cezalandırılmaları istendi.
       
DAYANAK MURAKIP RAPORLARI
        Bankanın zararından Garipoğlu ile birlikte bankanın eski yöneticileri Şükrü Karahasanoğlu, Zeki Ünal, Osman Yılmaz Burcu, Murat Yüksel, Erol Eren, Muhittin Fisunoğlu, Metin Berk, İsmail Emen, Cengiz Biçer, Fahri Bahçivanoğlu, Murat Yanık, Atalay Yaşar, Tahsin Gedik, Eşref Erolur, Abdurrahman Kızıl ve Merih Sibel Erdal da sorumlu tutuldu. Davada, denetçi ve bankalar yeminli murakıplarınca hazırlanan raporlar dayanak gösterildi.
       
İLK UYARI 1998’DE YAPILDI
        Raporlarda şu ifadelere yer verildi: “Bankanın kötüye gidişinin ilk tespiti, 1998’deki mali bünye raporu oldu. Bankanın riskli ilişkileri yüzünden özkaynak açığı bulunduğu ve bilanço dışı yükümlülükleri nedeniyle sorunlar yaşayacağı raporlarla doğrulanınca banka yakın incelemeye alındı. Bu incelemeler sonucunda bankanın kredi ilişkileri nedeniyle mevduat çekilişini karşılayamaz hale geldiği görüldü.”
        Uyarıların odak noktasını, Sümerbank yönetim kurulunun aktif çalışmaması ve banka kaynaklarının Garipoğlu’nun malvarlığına aktarılması oluşturdu.”
       
RİSKLİ KREDİ İLİŞKİLERİ
       

       Raporda Garipoğlu firmalarına kullandırılan kredilere karşılık, Esbank, Interbank, Egebank ve Ceylan Holding’le riskli kredi ilişkilerine girildiği belirtildi. Banka kaynaklarından adı sayılan bu bankalar ve onların şirketlerine toplam 20 trilyon 30 milyar kredi kullandırıldığı, donuk reeskontlarla Sümerbank’ın bu kredi ilişkilerinden 23 trilyon 600 milyar lira zarara uğradığı sonucuna varıldı.
       
PARAVAN FİRMALAR
        Bankanın, grup firması gibi gözükmese de Garipoğlu ailesinin bağlantıları olan paravan şirketlere kredi verdiği ileri sürüldü. Avpil, Avrupa Plastik, Sinerji Ticaret, Oltsen Marketing, C.E.M, Globus Ticaret, Aktiv Kimya ve Telka Rabak’a 18 trilyon 826 milyar kredi kullandırıldığı, kredi ödemesinin ertelendiği, reeskontlarıyla faizlerin tahsil edilememesi yüzünden bankanın 23 trilyon 713 milyar zarara uğratıldığı belirtildi.
       
VERGİ KAÇAKÇILIĞI
       

       Raporda, Hayyam Garipoğlu ile Nesim Malki arasında bankanın özelleştirilmesi sırasında alınan ve sonra ödenen borcun kayda geçmediği belirtildi.
        Kullandırılan kredilerin Tunca Grubu tarafından finansman gideri olarak muhasebeleştirilip, vergi kaçakçılığına Sümerbank’ın da dahil edildiği bildirildi. 1 trilyon 257 milyar liralık bu işlemin sonucunda bankanın 151 milyar lira Damga Vergisi cezası ödemek zorunda kaldığı kaydedildi.
       
KAYIT DIŞI KREDİLER
        Banka kaynaklarının şaibeli olarak yurtiçi ve yurtdışı kredi ilişkileri için kullanıldığı raporlarda şöyle yer aldı:
       Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri AŞ’ye Egebank’a hitaben 10 milyon dolarlık teminat mektubu. Aynı şirket lehine Özelleştirme İdaresi’ne Sümerbank tarafından verilen süresiz 13 milyon 200 bin dolarlık teminat.
       Sümerbakır San.Tic AŞ adına West Merchant Bank Ltd’ye 17 milyon 500 bin dolarlık kredi transferi.
       Akmaya Sanayi Tic.AŞ’nin İslam Kalkınma Bankası’na olan 10 milyon dolarlık kredi borcunun faiziyle ödenmesi.
       Muhammed Ciğer’in şirketlerinin ipoteklerine karşılık verilen kredilere karşılık 10 milyon dolarlık teminat.
       Sümerbank tarafından Efektifbank Off-shore’da açılan depo hesaplarının bakiyelerinin gözükmediği ve bankanın bu nedenle 26 milyon 546 bin dolar zarara uğradığı tespit edildi.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları