Home page
Haber Menüsü


 
Ekonomistler sıfır atmaya sıcak bakıyor
Ekonomistler Türk Lirası’ndan sıfır atmanın parasal işlemler konusunda olumlu bir hareket olacağını belirtirken, Euro’ya geçiş konusuna ise sıcak bakmıyorlar.
Ankara
AA
 
    1 Aralık 2003—  Ekonomik göstergelerdeki iyileşme sonrasında yeniden gündeme gelen TL’den sıfır atma konusunda ekonomistler olumlu görüşler belirtiyor. Ekonomistler Türk Lirası’ndan 6 sıfırın atılmasının psikolojik açıdan olumlu olacağını belirtirken, Euro’ya geçilmesi önerilerine ise sıcak bakmadıklarını söylediler. Ekonomist Prof. Dr. Deniz Gökçe, TL’den 6 sıfır atılmasının ekonomiye reel bir etkisinin olmayacağını, ancak günlük parasal işlemlere olumlu yansıyacağını kaydetti. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur ise TL’den 6 sıfır atılmasının uygulama olarak kolay bir şey olduğunu ifade etti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çok sıfırlı rakamlardan oluşan TL’de trilyonların, milyonların artık birbirine girdiğini anlatan Gökçe, şöyle konuştu:
        “Bilgisayarlara, faturalara, çeklere, hiçbir şeye sığmıyor artık rakamlar. İnsanlar trilyonları, milyonları karıştırıyorlar. TL’den 6 sıfır atılması günlük işlemlere rahatlık getirir, onun dışında reel bir getirisi olmaz.”
       TL’den 6 sıfır atmakla, Euro’ya geçmenin tamamen ayrı konular olduğunu söyleyen Gökçe, 6 sıfırın çok kolay atılabileceğini, euroya geçilmesinin ise çok teknik ve detaylı bir konu olduğunu belirtti.
       Gökçe, Euro’ya geçildiği takdirde Türkiye’nin para basma hakkını ve dolayısıyla senyoraj gelirini kaybetmiş olacağını ifade etti. Senyoraj, en basit anlamda “paranın üretim maliyeti ile üzerinde yazılı değer arasındaki fark” olarak tanımlanıyor. Bu fark devletin kasasına gelir olarak girerken, böylece devlet vergi toplamadan ya da borçlanmadan harcamalarının bir kısmını karşılayabiliyor.
       
‘TL’DEN SIFIR ATILMASI KOLAY’
       TL’den 6 sıfır atılması veya Euro’ya geçilmesi önerilerini değerlendiren Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur ise TL’den 6 sıfır atılmasının uygulama olarak kolay bir şey olduğunu kaydetti.
       Avrupa Birliği ülkelerinin de kendi para birimlerinden vazgeçerek Euro’ya geçtiklerini anlatan Uygur, TL’den 6 sıfır atılmasının da aynı şekilde olacağını söyledi. TL’den 6 sıfır atılması konusunun çok abartıldığını da anlatan Uygur, konuyla ilgili çok abartılı bir beklentinin yaratılmaması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
       “Çok sıfırlı bir para görmek moral bozucu. TL çok değersiz bir para imajı yaratıyor insanlarda. TL’den 6 sıfır atmak psikolojik durumu bir ölçüde olumlu etkiler. Ama onun dışında ‘ekonomik sorunları ortadan kaldırır’ gibi bir şey yok. Tam tersine ekonomik sorunlar ortadan kalktığı sürece yeni ve daha değerli bir parayı getirmek uygundur.”
       Euro’ya geçilmesi önerisine ise çok sıcak bakmadığını anlatan Uygur, kendi parası olamayan ülkelerin, kendi ulusal iktisat politikalarının olamayacağını belirtti. Uygur, ulusal iktisat politikasının ise ekonomik canlılık açısından önemli olduğunu vurguladı.
        Başka bir para birimine geçmeyi de en son Latin Amerika ülkelerinden Ekvador’un yaptığını anlatan Uygur, söz konusu ülkenin 3 yıl önce kendi parasına iptal ederek dolara geçtiğini, ancak ekonomisinde bir düzelme görülmediğini söyledi.
       
BİR YIL SÜRECEK TEKNİK HAZIRLIK
       Ekonomist Prof. Dr. Bilsay Kuruç da, Merkez Bankası’nca hazırlanan “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” TBMM’den çıkması halinde 2004 yılında TL’den 6 sıfır atma hazırlıklarının yapılacağını, 2005 yılının başından itibaren de sıfırları atılmış bir liraya sahip olunacağını kaydetti. TL’den 6 sıfır atılmasının çok etraflı bir iş olduğunu ve geçmiş bazı hükümetler döneminde konunun zaman zaman gündeme getirildiğini ifade eden Kuruç, şöyle dedi:
       “Geçmiş hükümetler belki enflasyon yüksek çıktığı için, belki kendilerini kısa ömürlü saydıkları için bunu getirmemişlerdi. Şimdi enflasyon düşüyor, göstergeler de bu düşüşü destekler nitelikte. Hükümet kendini kalıcı sayıyorsa bu yasayı çıkarır. O zaman teknik hazırlıklar başlar. Bu işin bir yıl, hatta bir yıldan fazla sürecek bir teknik hazırlık dönemi var.” Kuruç, Euro’ya geçme düşüncelerini ise çok saçma olarak niteledi.
       
‘MUHASEBE İŞLEMLERİNE YARAR’
       Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Erdost da TL’den sıfır atmanın muhasebe işlemlerine fayda sağlayacağını, ama enflasyon düşmenin sıfır atmanın bir anlam taşımayacağını belirtti.
       “TL’den sıfır atılması enflasyon düşmedikçe, insanlara toplama çıkartma yaparken kolaylık sağlamaktan başka bir işe yaramaz” diyen Erdost, ama enflasyon bayrağı aşağıya inerse, o zaman yeni bir dönemin başlamış olacağını ve TL’den sıfır atılmasının da yeni bir imaj olarak anlamlı olabileceğini ifade etti.
       Euro’ya geçilmesinin ise “bir hayal” olduğunu kaydeden Erdost, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal para birimi Türk Lirası’dır. Biz daha AB’ye üye olmadık ki nasıl euroyu kullanalım?” dedi. Euro kullanmak için öncelikle AB’ye üye olmak gerektiğini vurgulayan Erdost, Türk halkına da Euro’yu isteyip, istemeyeceğini sormak gerektiğini söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları