Home page
Haber Menüsü


Bankalar Yasası bu hafta ele alınacak
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankalardaki alacakların tahsilini hızlandırmak amacıyla hazırlanan kanun tasarısı, Perşembe günü Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam edilecek.
Ankara
AA
30 Kasım 2003— Görüşmelerine bayram öncesinde başlanan, ancak İstanbul’daki patlamalar nedeniyle 4. maddesi üzerinde müzakereler yapıldıktan sonraara verilen “Bankalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı”, 11 kanun ile bir kanun hükmünde kararnamede değişiklik öngörüyor. Maddeleri üzerinde 28 önerge verilen tasarı, 32 asıl ve 4 geçici maddeden oluşuyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tasarıya göre, yönetim ve denetimi fona devredilen, bankacılık yapma izni ve yetkileri BDDK tarafından kaldırılarak tasfiyeye tabi tutulan bankaların yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak elinde bulunduran ortaklarının kendi lehlerine kullandıkları her türlü banka kaynakları, yakınlarına ve muvazaalı olarak 3. kişilere aktardıkları her türlü mal, hak ve alacaklar, başkaca bir işleme gerekolmaksızın kanunen Hazine’ye intikal etmiş sayılacak ve Hazine alacağı olacak. Bu alacaklara Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) oranında aylık gecikme faizi uygulanacak.
       Bankacılık suçları, 4200 sayılı Karaparanın Aklanması Hakkında Kanun kapsamına alınacak. Bankalara ilişkin Hazine alacağı açılmış ve açılacak her türlü davalara adli tatilde de bakılacak. Bu davalarda bilirkişiler, resmi kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar arasından seçilecek. Duruşmalara 30 günden fazla ara verilemeyecek.
       Tasarıya göre, Bankalar Kanunu’nda yazılı suçlarla irtikap, rüşvet, basit ve nitelikli zimmet, görev sırasında veya görevinden dolayı kaçakçılık, resmi ihale alım ve satımlarına fesat karıştırmak, devlet sırlarının açıklanması ve açıklanmasına sebebiyet verme suçlarıile bu suçlara iştirak edenler hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmayacak.
       
BANKA SAHİPLERİNE ZİMMET
       Fon’a intikal eden bir bankanın hukuken veya fiilen yönetimi ve denetimini elinde bulunduran ortakların bankanın kaynaklarını, bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak kendilerinin veya başkalarının menfaatleri için kullandırarak bankayı zarara uğratarak malvarlıklarının artışına neden olması halinde, bunların yönetici olupolmadığına bakılmaksızın olay zimmet olarak kabul edilecek.
       Bu failler hakkında 10 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis ve 50 milyar liradan 200 milyar liraya kadar ağır para cezası verilecek. Ayrıca, meydana gelen zararın Hazine alacağı olarak müteselsilen ödenmesine karar verilecek.
       
SAVCILARIN YETKİLERİ ARTIRILACAK
       Bankacılık suçlarında cumhuriyet savcılarının yetkileri artırılacak. Bu suçların soruşturmalarında ve kovuşturmalarında, ÇıkarAmaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu’nun 2 ila 10. maddelerindeki (soruşturma ve kovuşturma sürecinde telefon dinleme de dahil çeşitli olanaklar) tedbir ve olanakların uygulanması getirilecek.
       Bankacılık suçlarıyla ilgili davalar ilgili bankanın bulunduğu ilin adıyla anılan (1) numaralı ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Gerekli görülen yerlerde Adalet Bakanlığı’nın teklifi üzerine Hakimlerve Savcılar Yüksek Kurulu’nca bu tür suçlara bakmak üzere o yerlerdeki diğer ağır ceza mahkemeleri de görevlendirilecek veya yeni ağır ceza mahkemesi kurulacak.
       
BOŞANMIŞ VE DUL EŞLERİN DURUMU
       Sorumluların boşanmış veya dul eşlerinin, diğer kan ile kayın hısımları ve üçüncü kişilerin mülkiyeti ve tasarrufuna geçirilmiş bulanan bütün mal, sınırlı ayni veya şahsi hak ve alacaklar hakkında da tüm banka hesaplarının dondurulması, tasarruf yetkisinin kaldırılması, zapt, ihtiyati tedbir kararlarının alınması ve diğer kanuni sınırlamaların getirilmesi Sulh Ceza Mahkemesinden veya yargılama sırasında görevli mahkemeden talep edilebilecek.
       
SAHTE BELGEYLE MEVDUAT HESABI
       Bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan bir banka nezdinde tasarruf mevduatı hesabı bulunmamasına rağmen sahteolarak düzenlediği belgeler veya sahte olduğunu bildiği belgeleri ibraz ederek veya ettirerek kendisine veya bir başkasına ödeme yapılmasını talep eden kişilere, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde 4 yıldan 8 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek.
       Kendilerine veya gösterdikleri yahut hak sahibi kıldıkları kişilere ödeme yapıldıktan sonra bu fiilleri işledikleri ortaya çıkan kişilere, bu cezanın yanı sıra ödenen tutarın 10 katı kadar ağır para cezası uygulanacak.
       
ZAMAN AŞIMI 20 YIL
       Bu kanundan kaynaklanan banka, Fon ve Hazine alacaklarına ilişkin dava ve takiplerde zamanaşımı süresi 20 yıl olacak. Maliye Bakanlığı, Hazine alacağı sayılan alacakların dava ve takibine ilişkin olarak özel ekip ve tahsil çalışma grupları oluşturabilecek.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları