Home page
Haber Menüsü


Levent'te bulunan HSBC bankasının merkez binasından dumanlar yükseliyor.
Dünya terör saldırılarını kınadı
İstanbul’da HSBC bankası ve İngiliz Başkonsolosluğu’nda meydana gelen patlamalarla ilgili açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, olayın El Kaide’nin izlerini taşıdığını söyledi.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    20 Kasım 2003—  Straw, saldırıları “terörizmin dehşet verici yüzü” olarak niteledi ve Konsolosluk’ta görevli personelin bir kısmının akıbetinin bilinmediğini kaydetti. Straw, hükümet yetkililerinden bir heyetin de Türkiye’ye gönderileceğini söyledi. ABD yönetimi de , İstanbul’daki patlamalarla ilgili gelişmeleri izlediklerini belirterek, olayları terörizm olarak niteledi. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de saldırıyı kınadı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul’da meydana gelen patlamaların ardından İngiltere’den ilk açıklama Dışişleri Bakanı Jack Straw’dan geldi. Saldırıların, “El Kaide ve bağlantılarının, korkakça ve hiçbir ayrım gözetmeksizin düzenlendiği terör eylemlerinin” bütün işaretlerini taşıdığını kaydeden Straw, bunun İngiliz çıkarlarına yönelik özel bir saldırı mı olduğuna ilişkin soruya, “Herkes terörizmin hedefidir” yanıtını verdi. Straw ayrıca, hükümet yetkililerinden oluşan 16 kişilik anti-terör timinin İstanbul’a geleceğini söyledi.
       
Bush-Blair: Korkutamazlar

       İngiltere Kraliçesi Elizabeth de, Dışişleri Bakanı Jack Straw’a gönderdiği mesajda, İstanbul’daki temsilciliklerinde ve saldırılarda ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve üzüntülerini bildirdi.
       
ABD: PATLAMALAR TERÖRİZM
       Beyaz Saray sözcüsü ise, yaptığı açıklamada, “ABD’nin İstanbul’daki patlamalarla ilgili gelişmeleri izlediğini ve olanları terörizm olarak nitelediğini” bildirdi.
       
SOLANA: AB ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK
       İstanbul’daki saldırıyı Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de yaptıkların ayrı ayrı açıklamalarla kınadılar. Avrupa Parlamentosu’nda saldırıda ölenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
       AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, “AB’ye çok yakın bir ülkenin kentinde, AB üyesi bir ülkenin temsilciliklerine yönelik olan, çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırılar nedeniyle” Türk ve İngiliz hükümetlerine, terör kurbanlarının ailelerine başsağlığı diledi.
       
ANNAN’DAN SERT KINAMA
       BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İstanbul’da İngiliz Başkonsolosluğu ve bir bankaya yönelik terör saldırılarını sert bir dille kınadı. Annan, BM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İstanbul’daki terör saldırılarını kınadığını belirterek, saldırıları insanlık dışı olarak niteledi ve bunları düzenleyenlerin insanlığa saygıları bulunmadığını söyledi.
       BM Güvenlik Konseyi, İstanbul’daki son bombalı saldırıları sert bir dille kınadı. Uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturan terörist eylemlerle mücadelenin gerekliliği vurgulanan kararda, saldırılarda hayatını kaybeden Türk ve İngiliz vatandaşlarının yakınlarına başsağlığı dilendi.
       Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve İtalya Devlet Başkanı Carlo Azeglio Ciampi’de saldırıya kınayarak başsağlığı mesajı yolladılar. Vatikan, İstanbul’daki saldırılardan üzüntü duyduğunu belirterek, “yalnızca masum insanların ölümüne yol açan terörizmin barbarca mantığını” kınıyoruz açıklamasını yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de, Gül’ü telefonla arayarak başsağlığı diledi.
       
İSPANYA KRALI’NDAN SEZER’E BAŞSAĞLIĞI
       İspanya Kralı Juan Carlos, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e mesaj göndererek, İstanbul’daki saldırıları kınadı ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. İspanyol haber ajansı EFE’nin haberinde, Kral Juan Carlos’un İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e birer başsağlığı mesajı gönderdiği kaydedildi.
       Terörist saldırıların kınandığı mesajda, “Kraliçe ve ben, ölenlerin ailelerine üzüntülerimizi iletir ve yaralılara acil şifalar dileriz” denildiği ifade edildi.
       
ROBERTSON: DAYANIŞMAMIZI ARTIRDI
       NATO Genel Sekreteri George Robertson, İstanbul’daki patlamalar nedeniyle büyük şok yaşadığını belirterek, teröristlerin amaçlarının masum insanlar arasında korku ve dehşet saçmak olduğunu belirtti. Robertson, “Bu son trajik olaylar dayanışmamızı artırmıştır” dedi.
       Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandır Yakovenko, terörist saldırıları şiddetle kınadıklarını belirtti.
       İspanyol hükümet sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamayla da,”İspanyol hükümetinin, Türk ve İngiliz hükümetlerine dayanışmalarını sunduğu belirtildi.
       
ŞARON: BU BİR HATIRLATMA
       İsrail Başbakanı Ariel Şaron, saldırıların, “özgür dünyayı, terörle mücadele etmesi gerektiğini hatırlamaya zorladığını” söyledi. Şaron, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, “Terörizmin Türkiye’yi yine vurduğunu üzülerek öğrendiğini” belirterek, “Bu, bizi, özgür dünyanın terörle mücadele etmesi gerektiğini hatırlamak zorunda bırakıyor” dedi. Türk hükümetine ve saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Şaron, “Bu artık sadece İsrail ile ilgili değil. Tüm özgür dünya için tehlike. Terörle uzlaşma olmaz” diye konuştu.
       
İRAN: YARDIMA HAZIRIZ
       İran İçişleri Bakanlığı da, terörist saldırıları kınadı. İran İçişleri Bakanlığı’nın Güvenlik Polisi İşleri Yardımcısı Ali Asger Ahmedi, Türk muadilini arayarak, İstanbul’daki terörist saldırıları kınadığını söyledi. Aynı zamanda İran-Türkiye Yüksek Güvenlik Komitesi Başkanı Ahmedi, İran’ın konuyla ilgili her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti.
       
BALKENENDE: KORKUNÇ VE İĞRENÇ
       Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, İstanbul’daki saldırıları, “korkunç ve iğrenç” olarak niteledi. İstanbul’daki Hollandalı görevliler için kaygı duyduğunu söyleyen Balkenende, ancak yerlerinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını, bunun terörizme taviz vermek anlamına geleceğini kaydetti.
       Dışişleri Bakanı Jaap De Hoop Scheffer de İstanbul’daki saldırıları nefretle kınayarak, bu saldırıların, uluslararası terörle mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtladığını söyledi.
       
DANİMARKA: TÜRKİYE CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR
       Polonya ve Danimarka Dışişleri Bakanlıkları da saldırıların El Kaide’nin izini taşıdığını ifade ettiler. Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, “Cumartesi ve bugün düzenlenen saldırılar, bazılarının Türkleri İsrail’e destekleri ve Saddam rejiminin devrilmesine katkıları dolayısıyla cezalandırmak istiyor, bu amaçla bu yöntemlere başvuruyorlar” diye konuştu.
       
SİMİTİS’DEN TERÖRE KARŞI MESAJ
       Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis de, “Kör şiddet, kör politikadan kaynaklanır. Kör politika, sorunları çözmediği gibi çıkmaz yaratır. Bu saldırıların sorumluları, uyguladıkları yöntemin kendilerini hiçbir yere götürmeyeceğini anlamalıdırlar” dedi. Yunanistan anamuhalefeti Yeni Demokrasi Partisi lideri Kostas Karamanlis de, Erdoğan’a başsağlığı diledi.
       Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, İstanbul’daki terör eylemlerini şiddetle kınadığını açıkladı. Papandreu yaptığı açıklamada, “Masum insanları hedef alan bu barbarca ve kör şiddet eylemini kınıyoruz. Türk halkı ile hükümetine ve İngiltere’ye başsağlığı diliyoruz” dedi.
       Öte yandan İstanbul’daki bombalı saldırıların ardından, Yunanistan genelinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı açıklandı.
       
İLHAM ALİYEV SEZER’İ ARADI
       Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Kosova’da eylemleri kınayarak Sezer’e başsağlığı mesajı gönderdi.
       KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, İstanbul’da meydana gelen patlamalardan üzüntü duyduğunu belirterek “Büyük geçmiş olsun” dedi.
       Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i telefonla arayarak, İstanbul’daki saldırılarda hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.
       Mısır Sağlık Bakanı Muhammed Avad Tacettin de saldırıları kınadığını bildirdi. Suriye Dışişleri Bakanı El Şara olayları terör olarak nitelerken saldırıları kınadı.
       
KÖRFEZ ÜLKELERİ DE KINADI
       Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, İstanbul’u kana bulayan bombalı eylemleri kınadı. Suudi Savunma Bakanı Sultan Bin Abdülaziz, “Türkiye’de olup bitenleri üzüntüyle karşılıyoruz. Hiçbir terör eylemi kabul edilemez” dedi.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları