Home page
Haber Menüsü


İstanbul’da teröre dünyadan tepkiler
İstanbul’daki patlamaların ardından çeşitli ülkelerden başsağlığı ve kınama mesajları geliyor. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, şahsı ve hükümeti adına İstanbul’daki patlamalarla ilgili olarak üzüntüsünü dile getirdi.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    16 Kasım 2003 —  ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Başkan Bush, Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü arayarak, İstanbul’daki patlamalar nedeniyle başsağlığı diledi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gül’ü telefonla arayan Powell, patlamalarda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Başkanı George W. Bush, İstanbul’da iki sinagoga yönelik bombalı saldırıları en güçlü ifadelerle kınadığını bildirdi. Bush’un açıklamasında, “Bugün İstanbul’da meydana gelen terörist saldırıları olabilecek en güçlü ifadelerle kınıyorum” dedi.
       Bush, “ABD halkı adına, kurbanların ailelerine, Türkiye’deki Musevi toplumuna ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm halkına taziyelerimi iletiyorum” ifadesini kullandı.
       
ARAFAT: BU KORKAKÇA EYLEMİ KINIYORUM
       Filistin Yönetimi, İstanbul’da düzenlenen saldırıları kınadı. Filistin Yönetimi tarafından yayınlanan açıklamada, “Filistin halkı, hükümeti ve Filistin lideri Yaser Arafat, Türkiye, Musevi cemaati ve kurbanların ailerinin acılarını paylaşıyor” denildi. Açıklamada, Başbakan Ahmed Kurey’in, barbarca ve haince olarak nitelendirdiği saldırıyı Türkiye’deki Filistin büyükelçisi aracılığıyla kınadığı belirtildi. Arafat’ın, Ankara’ya gönderdiği taziye mesajında da “Tüm dini ve insani değerlere aykırı bu korkakça eylemi kınadığı” kaydedildi.
       
PRODİ’DEN AB ÜLKELERİ ADINA BAŞSAĞLIĞI
       Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi de, İstanbul’da iki sinagoga düzenlenen saldırıların ardından İtalya’nın Milano kentindeki bir sinagogu ziyaret etti.
       
ANNAN: İĞRENÇ BİR SALDIRI
       BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İstanbul’da iki sinagoga yönelik düzenlenen bombalı saldırıların kendisinde derin üzüntü yarattığını belirtti ve “Bu iğrenç saldırının sorumlularının adalete teslim edilmesi için gereken bütün önlemler alınacak” dedi.
       
PAPA’DAN TÜRKİYE’YE MESAJ
       Papa İkinci Jean Paul, İstanbul’daki bombalı saldırıların ardından barış çağrısında bulundu ve Türk halkına başsağlığı diledi. Papa II. Jean Paul, İstanbul’daki saldırıları Vatikan’da yaptığı konuşmada kınadı.
       Katoliklerin manevi lideri Papa, Aziz Petrus Meydanı’na kendisini dinlemeye gelenlere her pazar yaptığı olağan konuşmada, Irak ve Türkiye’deki saldırılara da atıfta bulunarak, her türlü terör eylemini kınadığını yineledi. “Terör yine meşum bir eylem gerçekleştirdi” diyen Papa II. Jean Paul, şiddet olayları karşısında misilleme de bulunma arzusundan uzak durulmasını öğütledi. Papa II. Jean Paul, “Yaralılar ve aileleri için dua ederken, yaralıları tedavi için uğraşanlarla da gönülden dayanışma içindeyim” diye konuştu.
       İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, İstanbul’daki patlamalar nedeniyle Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e başsağlığı mesajı yolladı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Straw mesajında, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.
Sinagoglara bombalı saldırı

ROBERTSON AĞIR DİLLE KINADI
       
NATO Genel Sekreteri Lord George Robertson İstanbul’da meydana gelen terörist saldırıları ağır bir dille kınayarak Türk hükümetine, ölü ve yaralıların yakınlarına acil şifa dileğinde bulundu.
       KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da, İstanbul’daki bombalı saldırıları kınadığını belirterek, terörün kimseyi başarıya ulaştırmadığını söyledi.
       
AVRUPA KONSEYİ: KALLEŞÇE BİR SALDIRI
       Saldırılar Avrupa Konseyi tarafından da kınandı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Scwimmer, Strasbourg’da yaptığı yazılı açıklamada, “Bu aşağılık ve kalleş saldırıları kınıyorum. Hiçbir gerekçe bu tür bir barbarlığa mazeret olamaz” dedi.
       Avrupa Konseyi İnsan Hakları komiseri Alvaro Gil Robles de, Strasbourg’da olaylar sonrası yayımladığı yazılı mesajda, “Barış ve dua mekanlarına yönelik bu terör saldırısını şiddetle kınadığını” bildirdi.
       
YUNANİSTAN: BARBARCA VE DEHŞET VERİCİ

       Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, saldırılar nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığı mesajı gönderdi. Simitis, mesajında, Erdoğan’a iki sinagogu hedef alan terör eyleminin kurbanları için başsağlığı diledi.
       Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da yazılı bir açıklama yaparak, İstanbul’da düzenlenen ve masum vatandaşların yaşamını yitirmesine yol açan “Barbarca, iğrenç ve kör şiddet eylemini şiddetle kınadığını” belirtti.
       
İSPANYA VE BELÇİKA’DAN DA BAŞSAĞLIĞI
       Bu arada, İspanya Dışişleri Bakanı Anna Pallacio da, Dışişleri Bakanı Gül’ü arayarak, başsağlığı dileklerini iletti.
       Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Louis Michel de, İstanbul’daki iki sinagogu hedef alan terör eylemleri nedeniyle “derin bir şok” yaşadığını belirterek bu eylemleri kınadı.
       
SOLANA: DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ
       AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, yazılı açıklama yaparak, İstanbul’daki terör eylemlerini kınadı. Solana, İstanbul’da çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan terör eylemleri karşısında dehşet içinde kaldığını belirterek, bu eylemleri kınadığını bildirdi.
       Solana, terör eylemlerini “hoşgörüsüzlük ve dışlamanın kabul edilemez bir simgesi” olarak nitelendirdi ve bunların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
İsrail istihbarat ekibi gönderiyor

       Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Yakovenko, İstanbul’da dün meydana gelen terörist saldırıları kınadı. İtar-Tass, Yakovenko’nun, yaptığı açıklamada, İstanbul’daki terörist saldırıları kınayarak, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilediğini duyurdu. Rusya’nın, çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamalardan kaygı duyduğunu kaydeden Yakovenko, ölen ve yaralananlar arasında Rus vatandaşının bulunmadığını bildirdi.
       
ALMANYA’DAN DA KINAMA
       Alman hükümeti de, İstanbul’daki bombalı saldırıları şiddetle kınadı. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Erdoğan’a bir başsağlığı mesajı gönderdi. Schröder, mesajında, “Birçok insanın öldüğü ve yaralandığı İstanbul’daki bombalı saldırı haberini büyük üzüntüyle müşahede ettim. Sizin ve Türk halkının, özellikle de kurbanların ailelerinin üzüntülerini içtenlikle paylaştığımı iletmek istiyorum” dedi.
       Dışişleri Bakanı Joschka Fischer tarafından Alman hükümeti adına yapılan yazılı açıklamada, Almanya’nın, özellikle Yahudilere yönelik bu saldırıları şiddetle kınadığı belirtilerek, “Bu vahşi saldırıların hedefinin, bugünkü Şabat nedeni ile sinagoglarda dua etmek için toplanan insanlara yönelik olması bizi özellikle büyük üzüntüye sevk etmiştir” denildi.
       
CHIRAC: ACINIZI PAYLAŞIYORUZ
       Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e gönderdiği mesajda, İstanbul’daki patlamaların ardından, “Fransa’nın Türkiye’nin acısını paylaştığını” ifade etti. Chirac, mesajında, “İstanbul’da iki sinagoga terörist saldırı düzenlendiğini öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu ve çok şaşırdığını” belirtti.
       
BERLUSCONİ’DEN SALDIRIYA KINAMA
       İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İstanbul’daki saldırıları kınadı. İtalya Yahudi Cemaatleri Birliği’nin Başkanı Amos Luzzatto’ya telefon eden Berlusconi, Yahudi cemaatiyle dayanışma içinde bulunduğunu ifade etti.
       Bu arada Irak’ın güneyindeki Nasıriye’de İtalyan üssüne yönelik saldırının şokunu üzerinden atamayan sağ ve solcu İtalyan siyasiler de öfkelerini dile getirdi. Parlamentoyla ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Carlo Giovanardi, “Uluslararası terör, Hitler ve Nazilerce Yahudi halkına yönelik tamamlanmamış soykırım amaçlarıyla aynı amaçların izinden gidiyor.
       
FRANSIZ SÖZCÜ: SALDIRI ‘İĞRENÇ’
       İstanbul’daki saldırılar, Fransa tarafından da kınandı. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Herve Ladsous, “iğrenç” olarak nitelendirdiği saldırıları kınadıklarını söyledi. Patlamalarda ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Ladsous, Fransa’nın Türk yetkililerinin yanında olduğunu kaydetti.
       
FRANSIZ MUSEVİLERİ: KIZGINIZ
       Bu arada, Fransa’daki Musevi Kurumları Temsilcileri Federasyonu da (CRIF), İstanbul’daki patlamalardan üzüntü duyduğunu bildirdi. CRIF’ın açıklamasında, “İstanbul’daki iki sinagogda Şabat sırasında ibadet eden Yahudileri hedef alan alçakça saldırı nedeniyle derin üzüntü duyuyoruz ve kızgınız” denildi. Uluslararası topluluğun terörle mücadeleye çağrıldığı açıklamada, patlamalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk hükümetine başsağlığı diledi.
       
MÜŞERREF’TEN TÜRK HALKINA DESTEK
       Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e gönderdiği mesajda, Türk halkına olan desteğini ifade ederek, patlamaların sorumlularının bir an önce yakalanarak adalet önüne çıkarılması temennisini dile getirdi. Pakistan Başbakanı Zaferullah Han Cemali de Başbakan Erdoğan’a gönderdiği başsağlığı mesajında saldırıları kınadıklarını bildirdi.
       Bu arada Bulgaristan ve Romanya dışişleri bakanları da Bakan Gül’ü telefonla arayarak başsağlığı diledi.
       
DENKTAŞ: ACIYI ANAVATANLA PAYLAŞIYORUZ
       Olayın acısını ve üzüntüsünü anavatanla birlikte gönülden paylaştıklarını ifade eden Denktaş, “Buna tevessül edenleri kınıyor, kahrediyoruz. Bu şekilde hiçbir yere varamayacaklarını, elde etmek istediklerini daha da kaybedeceklerini bilmeleri gerekir. Terör kimseyi başarıya ulaştırmamıştır. Ölenlere Tanrı’dan rahmet diliyoruz. Ailelerine ve milletimize, güzel İstanbul’un güzel insanlarına başsağlığı diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.
       
İRAN VE FAS’TAN KINAMA
       İran da, bombalı saldırıları kınadı. İRNA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, yaptığı açıklamada, İstanbul’da masum insanların ölümüne ve yaralanmasına yol açan, iki sinagoga yönelik bombalı saldırıları kınadıklarını belirtti.
       Fas Kralı Muhammed saldırıların ardından Cumhurbaşkanı Sezer’e gönderdiği başsağlığı mesajında, saldırıları kınadı. Kral Muhammed, mesajında, “Bu iğrenç suç eyleminin ardından Fas’ın yanınızda olduğunu ve terörün her şeklini kınadığımızı bildiririm” ifadesine yer verdi.
       Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, bombalı saldırıları kınadı. Bernama ajansının haberine göre, Bedevi, “bu tür saldırıların İslam değerlerinin ihlali” olduğunu söyledi. “Müslüman militanlar bu patlamaların sorumlusuysa İslam dini zarar görür” diyen Bedevi, İslam’ın, bu dini benimseyenlere diğer dinlere saygı göstermeleri gerektiğini öğrettiğini belirterek, “Başka dinlerin ibadet yerlerine zarar vermeyiz” diye konuştu. İsrail’e karşılık vermeye çalışan Müslüman grupların, masum insanlara zarar vermemesi gerektiğini belirten Bedevi, bu grupların, yalnızca terör yapanlara saldırmaları gerektiğini söyledi.
       Filipinler hükümeti de İstanbul’daki bombalı saldırıları kınadı. Devlet başkanlığı sözcüsü Ricardo Saludo, saldırı dolayısıyla Türkiye’ye üzüntülerini ilettiklerini belirtti. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada da saldırılardan duyulan üzüntü ifade edilirken, silahsız ve masum sivillere karşı, herhangi bir siyasi amaca yönelik şiddet kullanımının kınandığı belirtildi.
       Türk hükümetine ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, olayda yaralananlara şifa dilenen açıklamada, saldırıların sorumlularının bulunması konusunda Türk hükümetine duyulan güven dile getirildi.
       
ÇİN JÜKÜMETİ ‘ŞAŞKIN’
       Çin Başbakanı Wen Jiabao, Erdoğan’a başsağlığı ve geçmiş olsun mesajı gönderdi. Çin’in Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Wen, çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan saldırılar dolayısıyla Çin hükümetinin “büyük şaşkınlık” duyduğunu ifade ederek, saldırıları kınadıklarını bildirdi.
       Wen, Erdoğan’a, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, yaralananlara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Çin Başbakanı Wen, terörizmin her çeşidine karşı olduğunu ifade ettiği açıklamasında, uluslararası toplumla dünya barışı ve istikrarı sağlamak için gayret göstermeye hazır olduklarını bildirdi.
       
LÜBNAN VE KANADA DA KINADI
       Lübnan ve Kanada, İstanbul’da düzenlenen bombalı saldırıları kınadı. Lübnan televizyonunun haberine göre, Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e gönderdiği mesajda “masum sivilleri hedef alan ve mümkün olduğunca çok insanın ölümünü hedefleyen bu terörist eylemleri” kınadı.
       Lübnan Başbakanı Refik Hariri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mesajda, “bu saldırıların devletler, halklar ve dinler arasına nifak sokma amacını taşıdığını, bununla mücadele etmek amacıyla herkesin olağanüstü önlemler alması gerektiğini” belirtti. Bu arada, Kanada Dışişleri Bakanı Bill Graham da mesajında, bu saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, “Türkiye, Kanada gibi değişik inançlara sahip insanların birlikte, barış ve karşılıklı saygı içinde yaşayabildiği bir ülkedir” dedi.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları