| | | Türkiyenin 2000 yılından sonra büyük bir atılım sergilediğini belirten Krestchmer, temel haklar konusunda ilerleme sağlandığını ancak siyasi kriterlerin tam olarak yerine getirilmediğini ifade etti. Kıbrıs sorununun çözümünün siyasi kriterlerin bir parçası olmadığını söyleyen Kretschmer, bunun, Türkiyenin reform çabalarını olumsuz etkilememesi gerektiğini de belirterek, AB, Kıbrıs sorununa önem veriyor. Kıbrıs sorununun Güney Kıbrısın üyeliğinden önce çözülmesi, Türkiyenin üyeliğini kolaylaştıracaktır dedi. Kretschmer, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Annan planının en iyi çözüm olarak gözüktüğünü de belirtti. Kıbrıs sorununun çözümü için Türk yetkililere bir baskı uygulanmasının söz konusu olamayacağını ifade eden Kretschmer, Kıbrıs sorununun çözümünden en büyük faydayı hiç şüphesiz Kıbrıs Türklerinin göreceğini de söyledi.
ÇAĞRI SADECE TÜRKİYEYE DEĞİL
2003ün hükümet için siyasi ve ekonomik açıdan zor bir yıl olmasına rağmen önemli reformlar gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kretschmer, işkence, Türkçe dışında dilerde yayın yapılması, dini azınlıkların hakları ve uygulama konusundaki eksikliklerin ise sürdüğünü dile getirdi.
Kıbrısla ilgili bölümün sadece Türkiyeye değil sorunun tüm taraflarına çağrı yaptığını belirten Kretschmer, bunun siyasi ve gerçekçi bir öneri olduğunu savundu ve metnin tersten okunduğunda sorunun çözümünde Türkiyeye büyük fayda sağlayacağının görüldüğünü söyledi. ABnin tutumunun Kıbrıs Rum Yönetiminin elini güçlendireceği ve KKTCdeki seçimleri yönlendireceği yorumlarına katılmayan Kretschmer, Çözüm herşeyden önce Kıbrıslı Türklerin ihtiyacı olan bir şey dedi ve Annan planının çözüm için bugüne ortaya konan en iyi öneri olduğunun altını çizdi.
| |