Home page
Haber Menüsü


BDDK Başkanı Engin Akçakoca
Akçakoca istifa etti, yerine Bilgin atanıyor
Engin Akçakoca, Başbakan Yardımcısı Şener ile düzenledikleri ortak basın toplantısında BDDK Başkanlığından istifa ettiğini açıkladı. Şener, BDDK Başkanlığı için Halkbank Genel Müdürü Tevfik Bilgin’i önerdi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    5 Kasım 2003—  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca, iki yılı aşkın süredir sürdürdüğü BDDK Başkanlığı görevinden istifa etti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’le Başbakanlık’taki görüşmelerinin ardından düzenledikleri toplantıda konuşan Akçakoca, görevden ayrıldığını açıkladı. Bu arada, Abdüllatif Şener, istifayla boşalan göreve Halkbank Genel Müdürü Tevfik Bilgin’in getirilmesinin teklif edildiğini söyledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
‘UYUMLU ŞEKİLDE ÇALIŞTIK’
       Şener Akçakoca ile yaptığı açıklamada, uyumlu bir şekilde çalıştıklarını belirterek, kendisinin görev ve sorumlulukları yerine getirdiğini ifade etti. Yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Akçakoca’ya teşekkür eden Şener, ileriki dönemde de beraber olacaklarını söyledi. Akçakoca ise 15 Mart 2001’den beri sürdürdüğü görevi yapmaktan dolayı gurur duyduğunu belirterek, kendisine duyulan güvenden dolayı memnun olduğunu söyledi.
       
İSTİFA KARARI ÖNCEDEN VERİLMİŞTİ
       Akçakoca, istifa konusunda çok öncelerden beri düşündüğünü belirterek, bu aşamada başka biri ile devam etmesinin BDDK’ya katkı sağlayacağını ifade etti. Akçakoca, bundan sonrası içinse bir planının olmadığını dile getirdi.
       Şener de, hükümetin işbaşı yapmasının ardından Akçakoca’nın görevi bırakmak istediğini belirterek, dönem içerisinde bunun gerçekleşmediğini, bu sürecin sonunda istifanın gerçekleştiğini belirtti.
        Engin Akçakoca da Bakan Şener’e güveni için teşekkür ederken, 15 Mart 2001’den beri bu görevi sürdürdüğünü hatırlattı.
       Çok onurlu bir görev yaptığını vurgulayan Akçakoca, “Kısa sürede çok iş yaptık, dünyaya örnek olduk. Hem BDDK hem TMSF olarak, gurur duyuyorum. Bu bağımsız ve özerk kurumun bundan sonra da aynı şekilde devamına olan inancımı ve başarının sürdüreceğine inanıyorum. Bana olan inancınıza teşekkür ediyorum” dedi.
       İstifasının daha önce de gündeme geldiğini, işin tabiatı gereği istifa etmeyi düşündüğünü anlatan Akçakoca, şöyle devam etti.
       “Bugüne kısmetmiş. Birtakım işleri bitirmeyi hedefliyorduk. O işleri de yaptıktan sonra istifa gündeme geldi. Bu aşamada başka bir kan ile kurumun gitmesinin, bu kurumun gelecekteki durumuna daha olumlu katkıları olacağını düşünüyorum.”
       Akçakoca, bundan sonraki görevi, herhangi bir gruba geçip geçmeyeceği yönündeki sorular üzerine de bundan sonrası için henüz bir şey düşünmediğini ifade etti.
       
’ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI’
       Öte yandan, Akçakoca yaptığı yazılı açıklamada, 17 Mart 2001’den bugüne kadar sürdürdüğü BDDK başkanlığı görevinden ayrıldığını belirterek, “Henüz üçüncü yılının içinde bulunan Kurum’da iki yılı aşkın bir sürede alınan kararlar, yapılan işlemler Türkiye’nin aydınlık geleceği için çok önemli adımlardı” dedi.
       Akçakoca, “Dileğim, kuruluşunda büyük emek harcanmış olan ve bankacılık sisteminin güvenilirliği için yaşamsal önemi bulunan BDDK’nın varlığına ve bağımsızlığına sahip çıkmaya devam edilmesidir” dedi.
       Engin Akçakoca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’ndan önce Bank Kapital ve Demirbank’ta Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı, Ulusal Bank’ta ise Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştı. Akçakoca, daha öncesinde Koçbank Genel Müdürlüğü görevinde de bulunmuştu.
       
TEVFİK BİLGİN ÖNERİLDİ
       Bu arada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Engin Akçakoca’nın istifasıyla boşalan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığına, Halkbank Genel Müdürü Tevfik Bilgin’in getirilmesinin teklif edildiğini açıkladı.
       Başbakan Yardımcısı Şener, Başbakanlık Merkez Bina’da yaptığı açıklamada, istifa nedeniyle BDDK’ya başkan atama zarureti ortaya çıktığına işaret etti. Şener, bu çerçeve içerisinde atamanın 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 3. maddesi hükümlerine göre prosedürünün tamamlanması gerektiğini belirtti.
       Şener, bu maddeye göre “ilgili bakanın teklifi ve bakanlar kurulu’nun ataması” ile yeni başkanın göreve başlayacağı vurgularken, şöyle konuştu:
       “Bu çerçevede bugün itibarıyla Başbakanlığa yeni ismi teklif ettim. Başbakanlığa yazdığım yazıyı okuyacağım; ‘Engin Akçakoca’nın istifasıyla boşalan BDDK Başkanlığı’na Tevfik Bilgin’in atanması için, 4389 sayılı kanunun 3. maddesine göre Bakanlar Kurulu kararı istihsalini tensiplerinize arz ederim”. Dolayısıyla önerilen isim, Bakanlar kurulu kararı istihsal edildiği takdirde BDDK Başkanı olarak göreve başlayacaktır.”
       Şener, Bilgin’in halen Halkbank Genel Müdürü olduğunu, 9.5 yıl Bankalar Yeminli Murakıbı olarak görev yaptığını, ABD’de işletme mastırı olduğunu ve Anadolu Endüstri Holding’te mali işler koordinatörü olarak 2.5 yıl çalıştığını, deneyimli bir isim olduğunu kaydetti.
       Şener, atamaya ilişkin kararnamenin elden mi imzalatılacağı yönündeki soru üzerine, muhtemelen Bakanlar Kurulu toplantısının bekleneceğini belirtti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları