Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:34 TS 16 Ağu., 2000
2 milyon kişi ve kurumdan yardım
Türkiye’yi sarsan Marmara depreminin ardından geçen bir yılda, yerli ve yabancı, 2 milyon kişi, kuruluş ve kurumun depremzedelere yardım elini uzattığı belirlendi. Yapılan yardımla 152 trilyon lirayı buldu.
Ankara
AA
16 Ağustos— Deprem yardımlarının tek merkezde toplanması ve harcamaların da sağlıklı ve şeffaf bir şekilde yapılabilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı Başmüfettişi Süreyya Turgut, Başbakanlık Başmüfettişi Bülent Tarhan ve Bankalar Yeminli Murakıbı Nuri Bodur’dan oluşan komisyon, geçen yılın Eylül ayında başlattığı çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı.

   
 
       
    MSNBC News Deprem bölgesinde kalitesiz beton
MSNBC News Deprem bölgesinde konut durumu
MSNBC News Afet Koordinatörlüğü'nün çalışması
MSNBC News Deprem konutları hızla yükseliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Denetim komisyonunun faaliyetlerine ilişkin 2 rapor dönem içinde Resmi Gazete’de de yayımlanarak, kamuoyuna duyuruldu.
       
BİLİNMEYEN BİN HESABA ULAŞILDI
       Komisyon, bu süre içinde yaptığı çalışmalarda, bütün yardım hesaplarını tek tek taradı. Ziraat Bankası’nda oluşturulan merkezi hesaba aktarılmayan, hatta bazılarından banka genel müdürlüklerinin dahi haberi bulunmayan 1000 dolayında hesap ortaya çıkarıldı. İncelemelerde ayrıca, yardım hesaplarındaki paraların bir bölümünün amaç dışı çekildiği saptanırken, aralarında Çaykur’un da bulunduğu bazı kamu kuruluşlarından aylar sonra hesaplara aktardığı paralar için ek faiz talebinde bulunuldu. Bu konuda çıkarılan düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında da soruşturmalar açıldı.
       A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, 2383’ü Türkiye’de, 576’sı ise yurtdışında açılan toplam 2958 yardım hesabına, 2 milyonu biraz aşkın kişi ve kuruluş yaklaşık 152 trilyon lira para yatırdı. Nemalarıyla birlikte yardım hesaplarında biriken para miktarı 159 trilyon lira seviyesine yükseldi.
       
BAĞIŞTAN KOMİSYON
       Depremzedeler için toplanan bağışların kullanıldırılması sırasında ise İller Bankası, kontrollük ve danışmanlık işlemleri adı altında bu paraların bir bölümünü komisyon olarak aldı. Deprem bölgesindeki yaraların sarılması için yapılan bağışların İller Bankası’na komisyon olarak giden bölümü 1 trilyon 925 milyar lira olarak belirlendi.
       Bu durum, deprem yardımlarını ve harcamalarını inceleme komisyonunca da tepkiyle karşılandı ve komisyonun son raporunda, sözkonusu gelişme şu şekilde yeraldı: “Ziraat Bankası’ndaki merkezi bağış ve yardım hesabından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afetler Fonu’na aktarılan paralardan İller Bankası’na yaptırılan işler nedeniyle mevcut İller Bankası mevzuatı (Kontrol Hizmetleri Giderleri Karşılığı Hesap Esasları) çerçevesinde katılma payı ödendiği saptanmıştır. İller Bankası kamu kuruluşu olup genel afet durumunda yaptırılan işler nedeniyle katılma payı alması, devletin varolma nedeni açısından uygun görülemez görüşüne ulaşılmaktadır.”
       
GENEL MÜDÜR NE DİYOR?
       İller Bankası Genel Müdürü İrfan Önal ise konuya ilişkin olarak, A.A muhabirine komisyon olayının tamamen mevzuattan kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi: “Banka, kanun gereği özel bütçeli bir kuruluş. Hazineden para almadan, cari giderlerini karşılıyor. Deprem bölgesindeki altyapının tamamını bankamız üstlendi. Bunu kendi bütçemizden yapmamız da mümkün değil. Burada kontrol, müşavirlik ve proje danışmanlık hizmetleri gereği bir pay alıyoruz. Bu yasal bir durum. Almazsak, denetim konusu olur. Şimdi, cami yaptırmak için bağış yapıyoruz. Ama onu ihale ediyoruz. Müteahhide, (Bu cami ihale parası olmaz) diyemezsin. Bankamız, bu büyük felaketin hemen ertesinde kendi insiyatifi ile ekiplerini bölgeye sevketti. Belki aldığımız paydan çok daha fazlasını orada kullandık. Ayrıca bölgedeki belediyelerin yardım paralarını kesinti yapmadan ödedik. Bu olayda da tamamen mevzuat çerçevesinde davrandık. Bu insana gene de ters gelebilir. Bunun için, banka yönetimi olarak, kendi inisiyatifimizle bunu iade edebilir miyiz, onu araştırıyoruz.”
       
YABANCI ÜLKELERDE YARDIM HESABI
       Marmara depreminin ardından 87 ülkede, büyük bölümü Türkiye’nin dış temsilciliklerinin önderliğinde açılan hesaplarla da depremzedelere yardım eli uzatılmaya çalışıldı.
       Bu hesaplardan Ziraat Bankası’ndaki merkezi hesaba 8 trilyon 242 milyar Türk Lirası, 18 milyon 434 bin Amerikan Doları, 3 milyon 947 bin Alman Markı, 16 milyon 752 bin Belçika Frangı, 992 milyon 600 bin Japon Yeni aktarıldı.
       Aynı şekilde diğer ülke para birimlerinden toplanan yardımlar da Dışışleri Bakanlığı kanalıyla merkezi hesaba gönderildi.
       
KATILIMCI ÜLKELER
       Yardım kampanyasında Türkiye’deki depremzedelere el uzatan ülkeler şöyle sıralandı:
       Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Endonezya, Etyopya, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Küba, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malezya, Meksika, Mısır, Moğolistan, Nijerya, Norveç, Oman, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Senegal, Singapur, Slovakya, Slovenya, Suda, Suriye, Suudi Arabistan, Şili, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Vatikan, Venezuela, Vietnam, Yemen, Yeni Zelenda, Yugoslavya, Yunanistan.
       
JAPON AFET FONU YARDIMI
       Japonya’da Hyogo Hanshin Awaji depremzedeleri Türkiye’deki depremzedeler için 200 milyon yen bağışta bulundu.
       Türk Japon Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hyogo Hanshin Awaji Depremi’nde zarar görmüş kişiler 200 milyon Yen yardım toplayarak Türkiye’de 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminde zarara görenler için gönderdi. Japoya’daki Hyogo Eyaleti Afet Fonuna Yardım Temini Komitesi ile Türk Japon Vakfı arasında imzalanan “Hyogo Türkiye Dostluk Fonu” ile ilgili anlaşma gereğince, 200 milyon Yen, depremde anne veya babalarını ya da ikisini birden kaybetmiş olan, yeni doğmuş ve ilköğretim çağındaki çocuklara 2000-2004 yılları arasında zorunlu eğitim için burs olarak verilecek. Burs verme işleminin 21 Eylül’de İzmit’te fiilen başlatılacağı bildirildi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları