Home page
Haber Menüsü


Enerji Bakanı Hilmi Güler
 
Hükümet santrallara alternatif arıyor
 
Enerji Bakanı Hilmi Güler, yap-işlet-devret modelli santrallare el koymanın şu an için söz konusu olmadığını açıkladı.
 
Ankara
CNBC-E
 
23 Ekim 2003—  Enerji Bakanı Hilmi Güler, 1990’lı yıllarda enerji yatırımlarına özel sektörden finansman çekmek için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan, ancak alım garantili sözleşmeleriyle devlete yüksek maliyetli enerji satan santrallerle ilgili çalışmaların sürdüğünü, bunlara el koyma kararı olmadığını söyledi. Güler, Ankara Sanayi Odası’nda katıldığı bir toplantının ardından gazetecilerin basında son günlerde yer alan, YİD santrallerine el konulacağı yönündeki haberleri sormaları üzerine, “Santrallere el koyma kararı yok, olamaz zaten... Biz bir hukuk devletiyiz” yanıtını verdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hafta başında basında yer alan YİD modeli ile yapılan 4 doğalgaz ve 6 hidroelektrik santraline devlet tarafından elektrik satış fiyatları yüksek olduğu gerekçesiyle el konacağına dair haberlerin ardından bu sözleşmeler yeniden gündeme geldi.
       Özellikle YİD modeliyle yapılan 4 doğalgaz santralıyla ilgili olarak 4 alternatif üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Güler, bu alternatifleri, “Ya bunlarla anlaşacağız, ya buy-out’a ya tahkime gideceğiz, ya da karşılıklı fesh edeceğiz” şeklinde açıkladı.
       Dört büyük doğalgaz santralı işleten şirketlerle uzun süredir görüştüklerini bildiren Güler, “1993’de başlayan bir süreç bu. Ama kimse şimdiye kadar bunlara dokunmadı. Onlardan ilk etapta bir jest bekledik ama görüşmenin sonunda iyi bir noktaya gelindi. Bir kısım karşılıklı görüşmede iyi sonuç alındı” diye konuştu.
       
YİD’DE ANLAŞMA YOLU BULUNACAK
       Güler, kamuya pahalı enerji satan YİD projeleri ile ilgili görüşmelerin uzun süredir devam ettiğini belirterek, “Karşılıklı kartlarımızı açtık, dört yoldan birinde anlaşacağız” dedi.
       Güler, toplantıda yaptığı konuşmasında, sözleşmelerde insaf ölçülerine sığmayan şartlar bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
       “Kapı gibi kontratları olduğu doğru ama bir de insaf ölçüsü var. Ya bunlarla anlaşacağız, ya buy-out’a ya tahkime gideceğiz, ya fesh edeceğiz. Yeni çalışma değil bunlar, uzun süredir yapılıyor. Devlet Denetleme Kurulu’nun çalışmaları da bizimkileri pekiştiriyor. Onlarla görüşüyoruz. Yapmak istediğimiz hakkımızı almak, fazlasını değil. Bazılarında mukavele dışında uygulama var.”
       Sorunların uzlaşma ile çözülmesini istediklerini belirten Güler, “Yeni değil, üç aydır bu noktaya gelmiş durumdayız. Anlaşma noktasına gelenler var. Biz uzlaşma ile, görüşme ile bu sorunların çözülmesini istiyoruz. Kararlılığımızı nasıl ki ÇEAŞ ve KEPEZ de göstermişsek, diğer sorunlarda da göstereceğiz. Biz adaletsizliği gidermeye çalışıyoruz” dedi.
       
UZUN VADELİ ADIMLAR ATILIYOR
       Mevcut enerji yapısı içinde Türkiye’nin politikalarına uzun vadeli bakıldığında önemli adımlar atıldığını belirten Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi ve Şahdenizi projelerinin devam ettiğini kaydetti.
       Rusya ile sürdürülen doğalgaz görüşmelerinin belli bir noktaya yaklaştığını söyleyen Güler, yeni kaynak arayışı içinde olduklarını ve enerji çeşitlemesine gitmek istediklerini kaydetti. Güler, İran’dan alınan doğalgazın ucuz olmadığını belirterek, İran’la yapılan doğalgaz anlaşmasını gözden geçireceklerini söyledi.
       Bulgaristan’dan alımı kesilen elektriğe ilişkin görüşmelere devam edildiğini belirten Güler, Bulgaristan’dan elektrik alımı karşılığında 2 baraj ve bir otoyol yapımının öngörüldüğünü, ancak bunun yapılmadığını belirtti.
       Güler, Bulgaristan ile görüşmelerin sürdürüldüğünü ya anlaşmaya uyarak otoyol ve barajları Türk müteahhitlerinin yapacağını ya muhtemel müteahhit k’rının alınan elektrik fiyatından düşeceklerini, elektrik fiyatlarını aşağı çekeceklerini ya da yeni bir anlaşma yapacaklarını söyledi. Türkiye’nin Irak’a sattığı elektrik miktarının artırılmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirten Güler, Türkiye’de nükleer santral kurulmasını gündemden çıkarmadıklarını ama bu santrallerin kurulmasının acil olmadığını söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları