Home page
Haber Menüsü


Banka batıranlara takip hızlanacak
Fon kapsamındaki bankaların ortak ve yöneticilerin tüm mal varlıklarına el konmasına imkan sağlayacak Bankalar Kanunu değişikliği, TBMM Başkanlığı’na gönderildi.
Ankara
AA
23 Ekim 2003— Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankaların üst ve alt düzey yöneticileriyle bankada imza sahibi olanların tüm mal varlıklarına el konulmasını mümkün kılacak, Bankalar Kanunu ve buna bağlı bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Adalet Bakanı Cemil Çiçek geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, tasarı ile getirilen değişikliklerin geçmişe yönelik olarak da uygulanacağını söylemiş ve konunun aciliyeti bakımından tasarının bir an önce Bakanlar Kurulu’ndan geçirilerek Meclis’e gönderileceğini belirtmişti.
       Yürürlük ve yürütme dahil toplam 30 maddeden oluşan tasarıyla TMSF’ye devredilen bankaların kaynakları ve banka ortakları ya da üçüncü şahıslara aktarılan kaynaklar hiçbir işleme gerek kalmadan Hazine’ye intikal etmiş sayılacak.
       Tasarıya göre, Bankalar Kanunu’nda yazılı suçlarla irtikap, rüşvet, basit ve nitelikli zimmet, kaçakçılık, resmi ihale alım ve satımlarına fesat karıştırmak, devlet sırlarının açıklanması ve açıklanmasına sebebiyet verme suçları ile bu suçlara iştirak edenler hakkında memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanun hükümleri uygulanmayacak.
        Mal bildiriminde bulunması gerekenlerin bildirimde belirtmedikleri veya gerçeğe aykırı olarak bildirdikleri her türlü taşınmaz mal, hak ve alacak gelir ve harcamalar da haksız mal edinme hükümlerine tabii olmasını düzenleyen tasarıya göre, haksız mal edinmediğini ispat edilene bu hüküm uygulanmayacak.
        Yurtdışında kurulu bulunan bankanın Türkiye’deki şubelerinin bankacılık yapma ve mevduat kabul etme yetkilerinin kaldırıldığı tarih itibariyle hazırlanacak bilançolarına göre, TMSF, yurtdışında kurulu bankanın unvanı altında merkez şubenin doğrudan iflasını istemeye, iflas yoluyla tasfiye etmeye, iflas kararı verilmemesi ve/veya mevcutlarının borç ve taahhütlerinden fazla olduğunun anlaşılması halinde tasfiye etmeye ve/veya bu kanun hükümlerine göre devir ve/veya birleştirmeye yetkili olacak.
        ZİMMET VE CEZALAR
        TMSF’ye intikal eden bir bankanın hukuken veya fiilen yönetimi ve denetimini elinde bulunduran ortakların bankanın kaynaklarını, bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak kendilerinin veya başkalarının menfaatleri için kullandırarak bankayı zarara uğratarak malvarlıklarının artısına neden olması halinde, bunların yönetici olup olmadığına bakılmaksızın zimmet olarak kabul edilecek. Bu failler hakkında 10
       yıldan 20 yıla kadar ağır hapis ve 50 milyar liradan 200 milyar liraya kadar ağır para cezası verilecek. Ayrıca, meydana gelen zararın hazine alacağı olarak müteselsilen ödenmesine karar verilecek. Bankacılık suçlarıyla ilgili davalar ildeki bir numaralı ağır ceza mahkemelerinde ele alınacak.
        Bankacılık suçları ile ilgili suçları soruşturan ve kovuşturan cumhuriyet savcıları bu işlerini ivedilikle yürütecekler ve görevleri suresince disiplin nedenleri hariç meşru mazeretleri ve istemleri olmadıkça üç yıl sureyle başka bir yere veya göreve atanamayacaklar.
        Sistemde köklü değişikler getiren tasarıya göre, bankacılık işlemi yapma ve mevduat izni kaldırılan bankalarda bulunan ve doğruluğu hiç bir şüpheye yer vermeyecek şekilde kanıtlanan tasarruf mevduatı niteliğe sahip hesaplar, Hazine Müsteşarlığı ve TMSF’nin ortak önerisi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek esas ve usullere göre TMSF tarafından ödenecek.
        Batık bankalara ait paraların tahsili konusunda yetkili mercilere beyan edilen sigortaya tabi tasarruf mevduatı tutarı ile fon tarafından tespit edilen tutar arasında bir fark bulunması halinde, bu fark nispetinde, bankanın yönetim kurulu, kredi komitesi başkan ve üyeleri ile genel müdür ve yardımcıları, imzaları bankayı ilzam eden memurları, şube müdürleri ile yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklarının kendilerine, eşlerine ve çocuklarına ait bankalar ve banka dışı mali kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki kiralık kasa, mevcutlar da dahil olmak üzere hak ve alacakları, döviz tevdiat hesapları, limitli, limitsiz kredi kartı, ATM kartları hesapları dahil tüm banka hesaplarının dondurulmasına, kara, hava ve deniz taşıtları dahil her turlu taşınır ve taşınmaz mal, kıymetli evrak, yurtiçi ve yurtdışı hazine bonosu, bütün ticari işletmeler, imtiyaz sözleşmelerinden doğan televizyon kanalları, elektrik santralı gibi bir tesisin kurulması ve işletme yetkisini veren lisans, her turlu mal, hak ve alacaklarla ilgili tedbirlerin alınmasına fonun veya kanunen hazineye intikal eden alacaklara ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’nı temsilen hazine avukatının talebi üzerine ilgili bankanın merkezinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimi yargılama sırasında ise mahkeme tarafından karar verilecek.
        Sulh ceza hakimi tarafından verilen tedbirler; bankanın, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde suç duyurusunda bulunulmaması halinde sona erecek. suç duyurusunda bulunulması halinde tedbirler takipsizlik kararının veya açılacak dava sonucunda verilecek hükmün kesinleşmesine kadar devam edecek.
        Mahkeme, bu kanun hükümlerine göre fon tarafından ödenen veya ödenecek miktarın sorumlular tarafından doğrudan hazineye ödenmesine karar verecek. bu durumda tedbirler, hükmolunan meblağın tahsilen kadar devam edecek ve hükmolunan meblağ sorumluların tedbirlere konu edilen para, mal, hak ve alacakları ile diğer mal varlığından tahsil olunacak.
       
        SAHTE BELGE VE ZAMANAŞIMI
        Tasarıya göre, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan bir banka nezdinde, tasarruf
       mevduatı hesabı bulunmamasına rağmen sahte olarak düzenlediği belgeler veya sahte olduğunu bildiği belgeleri ibraz
       ederek veya ettirerek kendisine veya bir başkasına ödeme yapılmasını talep eden kişilere, fiilleri daha ağır bir cezayı
       gerektirmediği takdirde 4 yıldan 8 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek.
        Kendilerine veya gösterdikleri yahut hak sahibi kıldıkları kişilere ödeme yapıldıktan sonra bu fiilleri işledikleri ortaya
       çıkan kişilere, bu cezanın yanı sıra ödenen tutarın 10 katı kadar ağır para cezası uygulanacak.
        Fon’a devredilen bankaların hakım ortakları, bankanın yöneticilerinin ve yakınlarının sözleşmeleri, kredileri, özel
       sigortaları gibi bir çok kazanılmış hukuki hakları geçirsiz sayılacak.
        Bu kanundan kaynaklanan banka, fon ve hazine alacaklarına ilişkin dava ve takiplerde zamanaşımı suresi, 20 yıl
       olacak.
        Tasarı’daki geçici bir düzenleme uyarınca, kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte TMSF’nin taraf olduğu yeniden
       yapılandırma anlaşmalarında fon yerine Maliye Bakanlığı ve hazine müsteşarlığı taraf sıfatını kazanacak. bu yeniden
       yapılandırma anlaşmaları ile Fon’a ait yetkiler, BDDK’nın ilişkili olduğu devlet bakanı, Hazine’den Sorumlu Devlet
       Bakanı ve Maliye Bakanı’nın müştereken belirleyeceği 5 kişiden oluşan geçici komisyon tarafından kullanılacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları