Home page
Haber Menüsü


Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Paul Krugman
 
Krugman, ABD’de krizden endişe ediyor
 
Dünyanın en önemli ekonomistlerinden Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Paul Krugman, gelişmekte olan ülkelerde krizden çok ABD’deki krizden endişe ettiğini söyledi.
 
Açıl Sezen/İstanbul
CNBC-E
 
23 Ekim 2003—  Princeton Üniversitesi Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü ve New York Times Gazetesi Yazarı Paul Krugman, gelişmekte olan piyasalarda değil, ABD’de siyasi krizden yana endişe ettiğini söyledi. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Krugman, Irak ve ABD yönetimin Türk askeri konusundaki tavrının ABD politikasındaki karışıklığın işareti olduğunu kaydetti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ABD’NİN SENARYOSU YOK


       Krugman, ABD yönetiminin Irak’ta destekleyici bir plan ve senaryosunun olmadığını belirtirken; İslam dünyasında ABD karşıtlığının günden güne arttığına işaret ederek, bunun sorumlusunun Bush yönetimi olduğunu kaydetti.
       Krugman, Irak ve ABD yönetimin Türk askeri konusundaki tavrının ABD politikasındaki kaosu gösterdiğini belirterek; Irak’ta bazı dengelerin ancak beş yıl sonra kurulabileceğini ifade etti. Ünlü ekonomist, Irak’taki istikrarsızlığın teokratik bir rejime kadar uzanabileceğini de kaydederek, “Komşunuz çok istikrarsız. Öyle görülüyor ki 5 yıl sonra Irak’ta teokratik bir rejim ortaya çıkabilir. Bu durum Türkiye’yi rahatsız edecek görünüyor” dedi.
       Krugman, “ABD’de ciddi bir şeyler oluyor. Ciddi bir politik radikalleşme var. ABD daha az eşit toplum oldu. Politika bunu besliyor. Orta sınıf kayboluyor. Daha agresif politikaya yöneldi. ABD’de dine dayalı bir politikaya geri dönüş var. ABD konsensus olarak dünyanın orta yolundan uzaklaşıyor” dedi.
       Dünyada bugüne kadar çarkları güzel döndüren ABD-Avrupa ittifakının da tehlikede olduğunu kaydeden Krugman, sözlerini “Üçüncü dünyada mali krizden değil, kendi ülkemde politik krizden endişe duyuyorum” dedi.
       
‘TÜRKİYE’DE İŞLER YOLUNDA’
       Türkiye’de herşeyin yolunda göründüğünü ifade eden Krugman, AKP Hükümeti’nin bu durumu sürdürmek için şanslı olduğunu kaydetti. Krugman, kötünün iyisi olarak değerlendirdiği dalgalı kur rejiminin Türkiye için uygun bir seçim gibi göründüğünü ifade etti.
       
DOLAR GERİLEYECEK
       Gelecek açısından orta vadede bakınca dünya ekonomisinin üstünde demoklesin kılıcı gibi duran 3 ciddi problem olduğunu dile getiren Krugman, birinci problemin bütçe olduğunu söyledi. ABD’de bu yıl bütçe açığının GSMH’nin yüzde 6’sı olduğunu, Avrupa’da da bütçe açığının yüzde 4 seviyelerinde bulunduğunu ifade eden Krugman, “İleri ülkelerde ciddi bütçe açığı uzun sürerse, o zaman tahvil piyasalarında ciddi güven kaybı olur” dedi.
       ABD’de politik çözümün belirgin olmadığını söyleyen Krugman, “Bu politik kilitlenme 4-5 yıl sürerse o zaman belki ABD, Arjantin denebilir, kriz olabilir” görüşünü dile getirdi. ABD’de cari açıkların 550 milyar dolar olduğunu, bir noktada ABD’nin bu açığı kapatması gerektiğini anlatan Krugman, şunları kaydetti:
        “Dolar, artık inanca bağlı para birimi. (ABD bir şekilde problemi halleder) diyorlar, ama nasıl olacağı konusunda kimsenin fikri yok. Çizgi film veya karikatürlerde karakter uçuruma koşar, bir iki adım atar, bakar altında bir şey yok. Doların da durumu böyle. Bir bakacağız düşecek. Bizim dış borcumuz dolar ile dolayısıyla bilanço problemimiz olmayacak.”
       Avrupa’nın da ABD ile birlikte dünyada büyümenin lokomotifi olması gerektiğini belirten Krugman, “Avrupa’dan gücünü göstermesini bekliyorsunuz. Batı Avrupa’da yüksek işsizlik, yavaş büyüme var. Avrupa’nın önümüzdeki 5 yıl içinde hayal kırıklığına uğratmaya devam edeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
       
“ÇİN SÜPER GÜÇ OLACAK”
       Paul Krugman, krizlerden bahsederken de “Gelişmekte olan bütün piyasalar için sorun yok, kriz bitti” diye konuştu.
       Uzun vadedeki gelişimi değerlendiren Krugman, 2040 yılında ABD’de 65 yaşın üzerindekiler için daha fazla bütçe ayırmak zorunda kalınacağını, bütçede alarm verici bu durumdan çıkmanın yolunun ise göç almak olduğunu kaydetti.
        Küresel ekonominin canlanmasının önemini vurgulayan Krugman, şunları söyledi:
       “Bizce Çin ekonomisi, ABD ekonomisinin yüzde 40 boyutunda ve yüzde 7-8 büyüme hızı var. ABD’de yüzde 3-4 büyüme hızı... Bu oranda giderse 25 senede Çin dünyanın süper gücü olacak. Bölgesel olarak olmaya başladı bile.”
       
KEYNES’TEN BU YANA EN İYİ EKONOMİST
        Dünyanın en iyi ekonomistleri arasında gösterilen ve ‘Keynes’den bu yana gelmiş en iyi yorumcu’ olarak nitelendirilen Paul Krugman, ‘yeni ticaret’ teorisinin kurucularından birisi. Princeton Üniversitesi’nde iktisat dersleri veriyor, New York Times’a makale yazıyor.
       Yirmiye yakın kitabı olan Krugman, Amerikan Ekonomi Birliği’nin ‘John Bates Clark’ madalyasına sahip. Son araştırma konusu ekonomik krizler ve döviz krizleri.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları