|
Krugman, ABD yönetiminin Irakta destekleyici bir plan ve senaryosunun olmadığını belirtirken; İslam dünyasında ABD karşıtlığının günden güne arttığına işaret ederek, bunun sorumlusunun Bush yönetimi olduğunu kaydetti.
Krugman, Irak ve ABD yönetimin Türk askeri konusundaki tavrının ABD politikasındaki kaosu gösterdiğini belirterek; Irakta bazı dengelerin ancak beş yıl sonra kurulabileceğini ifade etti. Ünlü ekonomist, Iraktaki istikrarsızlığın teokratik bir rejime kadar uzanabileceğini de kaydederek, Komşunuz çok istikrarsız. Öyle görülüyor ki 5 yıl sonra Irakta teokratik bir rejim ortaya çıkabilir. Bu durum Türkiyeyi rahatsız edecek görünüyor dedi.
Krugman, ABDde ciddi bir şeyler oluyor. Ciddi bir politik radikalleşme var. ABD daha az eşit toplum oldu. Politika bunu besliyor. Orta sınıf kayboluyor. Daha agresif politikaya yöneldi. ABDde dine dayalı bir politikaya geri dönüş var. ABD konsensus olarak dünyanın orta yolundan uzaklaşıyor dedi.
Dünyada bugüne kadar çarkları güzel döndüren ABD-Avrupa ittifakının da tehlikede olduğunu kaydeden Krugman, sözlerini Üçüncü dünyada mali krizden değil, kendi ülkemde politik krizden endişe duyuyorum dedi.
TÜRKİYEDE İŞLER YOLUNDA
Türkiyede herşeyin yolunda göründüğünü ifade eden Krugman, AKP Hükümetinin bu durumu sürdürmek için şanslı olduğunu kaydetti. Krugman, kötünün iyisi olarak değerlendirdiği dalgalı kur rejiminin Türkiye için uygun bir seçim gibi göründüğünü ifade etti.
DOLAR GERİLEYECEK
Gelecek açısından orta vadede bakınca dünya ekonomisinin üstünde demoklesin kılıcı gibi duran 3 ciddi problem olduğunu dile getiren Krugman, birinci problemin bütçe olduğunu söyledi. ABDde bu yıl bütçe açığının GSMHnin yüzde 6sı olduğunu, Avrupada da bütçe açığının yüzde 4 seviyelerinde bulunduğunu ifade eden Krugman, İleri ülkelerde ciddi bütçe açığı uzun sürerse, o zaman tahvil piyasalarında ciddi güven kaybı olur dedi.
ABDde politik çözümün belirgin olmadığını söyleyen Krugman, Bu politik kilitlenme 4-5 yıl sürerse o zaman belki ABD, Arjantin denebilir, kriz olabilir görüşünü dile getirdi. ABDde cari açıkların 550 milyar dolar olduğunu, bir noktada ABDnin bu açığı kapatması gerektiğini anlatan Krugman, şunları kaydetti:
Dolar, artık inanca bağlı para birimi. (ABD bir şekilde problemi halleder) diyorlar, ama nasıl olacağı konusunda kimsenin fikri yok. Çizgi film veya karikatürlerde karakter uçuruma koşar, bir iki adım atar, bakar altında bir şey yok. Doların da durumu böyle. Bir bakacağız düşecek. Bizim dış borcumuz dolar ile dolayısıyla bilanço problemimiz olmayacak.
Avrupanın da ABD ile birlikte dünyada büyümenin lokomotifi olması gerektiğini belirten Krugman, Avrupadan gücünü göstermesini bekliyorsunuz. Batı Avrupada yüksek işsizlik, yavaş büyüme var. Avrupanın önümüzdeki 5 yıl içinde hayal kırıklığına uğratmaya devam edeceğini düşünüyorum şeklinde konuştu.
ÇİN SÜPER GÜÇ OLACAK
Paul Krugman, krizlerden bahsederken de Gelişmekte olan bütün piyasalar için sorun yok, kriz bitti diye konuştu.
Uzun vadedeki gelişimi değerlendiren Krugman, 2040 yılında ABDde 65 yaşın üzerindekiler için daha fazla bütçe ayırmak zorunda kalınacağını, bütçede alarm verici bu durumdan çıkmanın yolunun ise göç almak olduğunu kaydetti.
Küresel ekonominin canlanmasının önemini vurgulayan Krugman, şunları söyledi:
Bizce Çin ekonomisi, ABD ekonomisinin yüzde 40 boyutunda ve yüzde 7-8 büyüme hızı var. ABDde yüzde 3-4 büyüme hızı... Bu oranda giderse 25 senede Çin dünyanın süper gücü olacak. Bölgesel olarak olmaya başladı bile.
KEYNESTEN BU YANA EN İYİ EKONOMİST
Dünyanın en iyi ekonomistleri arasında gösterilen ve Keynesden bu yana gelmiş en iyi yorumcu olarak nitelendirilen Paul Krugman, yeni ticaret teorisinin kurucularından birisi. Princeton Üniversitesinde iktisat dersleri veriyor, New York Timesa makale yazıyor.
Yirmiye yakın kitabı olan Krugman, Amerikan Ekonomi Birliğinin John Bates Clark madalyasına sahip. Son araştırma konusu ekonomik krizler ve döviz krizleri. | |