Home page
Haber Menüsü


ÖTV artırıldı, sanayici tepkili
Otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranları, 3 ile 25 puan arasında artırılırken; silindir hacmi 1600 cc’ye kadar olan otomobillerde oran yüzde 30’a çıkarıldı. Bu arada, içkilerden alınan asgari ÖTV tutarları da yenilendi.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
14 Ekim 2003— Bütçe dengelerini sağlamak için kaynak arayışı içinde olan hükümet, silindir hacmi 1,600 cm3 ile 2,000 cm3 arasındaki motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisini (ÖTV) 3 ile 25 puan arasında değişen oranlarda artırıldı. Anayasa Mahkemesi’nin ek motorlu taşıtlar vergisi düzenlemesini iptal etmesiyle yaklaşık 900 trilyonluk gelir kaybını telafi etmek için yeni kaynak bulmaya çalışan hükümet, motorlu taşıtlardaki ÖTV artışına ilişkin düzenlemeyi hızlandırdı. Düzenlemeden bu yıl 100 trilyon, gelecek yıl 500 trilyon lira gelir bekleniyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakanlar Kurulu’nun bugünkü Resmi Gazete’de yer alan konuya ilişkin kararına göre, Özel Tüketim Vergisi oranları, silindir hacmi 1,600 cm3’ü geçmeyen taşıtlar için yüzde 30, 1,600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyen taşıtlar için yüzde 52, 2,000 cm3’ü geçenler için ise yüzde 75 olarak belirlendi.
        Daha önceki düzenlemede bu oranlar; silindir hacmi 1,600 cm3’ü geçmeyen taşıtlar için yüzde 27, 1,600 cm3’ geçen fakat 2,000 cm3’ü geçmeyen taşıtlar için yüzde 46, 2,000 cm3’ü geçen taşıtlar için ise yüzde 50 olarak uygulanıyordu. ÖTV artışı bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
       
İÇKİ İÇİN ASGARİ TUTARLAR NETLEŞTİ
       Bu arada, içkilerden alınan ÖTV için asgari tutarlar da yenilendi. Halen yüzde 63.3 ile yüzde 275.6 arasında değişen oranlarda alınan ÖTV miktarları içki türlerine göre litre başına 750 bin lira ile 20 milyon lira arasında belirlenen tutarlardan düşük olamayacak.
       Buna göre birada yüzde 63.3 oranı üzerinden hesaplanan ÖTV’nin litre başına miktarı 750 bin liradan az olamayacak. Aynı oranda ÖTV alınan taze üzüm şarabı ile üzüm şırasında da litre başına asgari ÖTV miktarı 1 milyon lira olarak belirlendi.
       Alkol derecesi ne olursa olsun başkalaştırılmış etil alkol ve diğer alkollü içkiler ile alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 80’den az olan başkalaştırılmamış etil alkol, alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içeceklerde litre başına en az 19 milyon lira ÖTV alınacak.
       Söz konusu tutar viski ve romda da 19 milyon, rakıda 10 milyon 200 bin, cin ve ardış rakısında 7 milyon, votkada 5 milyon 500 bin, likörlerde 8 miloyn 500 bin lira olarak uygulanacak.
       Geçerli oranlar üzerinden hesaplanan verginin asgari vergi tutarına göre hesaplanan tutardan az olması durumunda, asgari vergi tutarına göre hesaplanan vergi ödenecek.
       
GELİR HEDEFİ HAYLİ YÜKSEK
       Diğer yandan, ÖTV ayarlamasından yıl sonuna kadar 100 trilyon lira bir ek kaynak elde edileceği belirtiliyor.
       Alkollü içeceklere asgari vergi getiren, otomobillerde ise özel tüketim vergisi oranlarını 3 ile 25 puan arasında artıran düzenlemeden önümüzdeki yıl da yaklaşık 500 trilyon liralık bir ek gelir bekleniyor.
       Maliye Bakanlığı yetkilileri, özel tüketim vergisi oranının silindir hacmi 1600 cm3’e kadar olan otomobillerde 3, 1601-2000 cm3 arasındaki otomobillerde 6, bunun üzerindeki otomobillerde ise 25 puan artırılmasıyla, orta sınıfın korunduğunu belirtiyor.
       Alkollü içeceklere asgari vergi getiren düzenleme ile de, Tekel birası dışındaki bütün ürünlerin özel tüketim vergisi tutarlarında artış olduğu kaydedildi.
       Yetkililer, nispi şekilde belirlenen özel tüketim vergisi tutarlarının, Kararname ile getirilen asgari verginin altında kaldığına işaret ederek, bu şartlarda özellikle özel sektörün ürettiği alkollü içeceklerde yeni fiyat ayarlamasının kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.
       
TÜSİAD: BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ
       Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ÖTV artışı konusunda görüşlerini açıklarken, Perşembe’nin gelişinin Çarşamba’dan belli olduğunu ifade ederek, “Beklentim böyle bir ilave yük geleceğiydi” dedi.
       Özilhan konu hakkında şunları söyledi, “Zira hesapta olmayan İmar Bankası’nın getirdiği yükler, yine bütçede birtakım açıklar ve tutturulması gereken faiz dışı fazladaki rakamın açılması, ilave birtakım kaynakları araştırmaya sebep oldu. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği otomobildeki vergi de bu açığı daha büyüttü. Dolayısıyla beklentim, böyle bir ilave yük geleceğiydi. Temennimiz bu tip yüklerin, bundan sonra gelmemesi ve gelir ayağından ziyade, gider ayağının yani devletin, kamu yönetiminin daha fazla tasarruf yapması ve vatandaşın üzerine bu yüklerin binmemesi.”
       
AYBAR: PAZARIN İYİLEŞMESİNE ENGEL
       Bu arada, Renault marka otomobillerin Türkiye distribütörü Renault Mais’in Genel Müdürü İbrahim Aybar, bugün yürürlüğe giren motorlu taşıtlarda özel tüketim vergisi artışının satışların halen 2001 krizi öncesi dönemin gerisinde olan pazarın yükselişi için bir engel olduğunu söyledi.
        Aybar yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye ekonomisi, 2001 yılı başında yaşanan krizin etkilerinden yavaş yavaş kurtulmaya başlarken ve 2003 yılı başından itibaren Türkiye otomotiv sektöründe gelişme yaşanmaya başlamışken hükümetimiz tarafından hazırlanan ve bugün Resmi Gazeteâde yayınlanarak yürürlüğe giren kararnamenin sektörümüzü olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.
       
İLKBAHAR: LÜKS OTO SATIŞI ETKİLENİR
       Bu arada, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, hükümetin paraya ihtiyacı olduğunda ilk olarak otomobile vergi koyduğunu söyledi. İlkbahar, yaptığı yazılı açıklamada, otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki artışı eleştirerek, “Hükümetlerin ne zaman paraya ihtiyacı olsa akıllarına tasarruf yapmak yerine otomobile vergi koymak geliyor” dedi.
       İlkbahar, ÖTV artışına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, otomobildeki vergi artışlarının, otomobil alanların servet sahibi olarak görülmelerinden kaynaklandığını dile getirdi.
       Ali İhsan İlkbahar, vergi artışının yıl sonu hedeflerini de etkileyeceğini vurgulayarak, “Özellikle lüks otomobiller daha fazla etkilenir. Bu uygulamayla getirilen ÖTV indiriminin de yarısı alınmış oluyor. Geçtiğimiz ay pazar 24 bin adet seviyesine çıkmıştı. Bu iyi bir işaretti, şimdi yüzde 5-10 arasında bir yavaşlama olur” diye konuştu.
       
ENSARİ: ÖTV, FİYAT FARKINI AZALTACAK
       Diğer yandan, TEKEL Genel Müdürü Sezai Ensari, bira ve alkollü içeceklerden alınan verginin yürürlüğe girmesiyle, bu alandaki vergi kaybının önleneceği ve Tekel’in içinde bulunduğu dezavantajın ortadan kalkacağını kaydetti.
       Ensari, yaptığı açıklamada, önceki uygulamada alkollü içki ithaline kendilerinin izin verdiğini, ancak bir-kaç aydır, Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu’nun bu uygulamayı iptal etmesi nedeniyle fiyatların ucuzladığını anlattı. İthal edilen içkilerin ucuz gösterilmesi sonucu, ciddi miktarda vergi kaybı yaşandığı ve haksız rekabete neden olunduğu gerekçesiyle ÖTV’nin maktu (belli tutar) hale getirildiğini belirten Ensari, şunları kaydetti:
       “Bizim 56 milyon liraya ithal ettiğimiz bir ürünü, özel sektör 25-29 milyon liraya satıyorlardı. Şimdi vergi maktuya dönüşünce, aramızdaki fiyat farkı azalacak. Böylece hem özelleştirme aşamasındaki kuruluşumuzun içinde bulunduğu dezavantaj ortadan kalkacak hem de vergi kaybı önlenecek.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları