Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:14 TS 15 Ağu., 2000
Enerji raporu: Alternatif enerji şart
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Enerji 2000” taslak raporda, elektrik ihtiyacının giderilmesi için hidrolik kaynaklar haricinde alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiği ifade edildi.
Ankara
AA
13 Ağustos— Türkiye’nin elektrik enerjisi talebinin zamanında ve herhangi bir darboğaz yaratmadan, devamlı güvenilir ve ucuz olarak karşılanması gerektiği belirtilerek, her yıl mevcut sisteme ortalama 2500-3000 megavat (MW) güç ilavesi konması zorunluluğunun ortaya çıktığı bildirildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Enerji 2000” taslak raporda, elektrik ihtiyacının giderilmesi için hidrolik kaynaklar haricinde alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiği ifade edildi.
       Taslak rapora göre, Türkiye’nin elektrik enerjisi talebi tahmini yıllar itibariyle; 2000 yılında 134 milyar kilovatsaat (kwh), 2005 yılında 199.6 milyar kwh, 2010 yılında 290 milyar kwh, 2020 yılı için de 547 milyar kwh olarak hesaplandı.
       
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI
       Dünya toplam enerji tüketiminin yüzde 90’ının fosil kaynaklı yakıtlarla karşılandığı belirtilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
       “Uluslararası Enerji Ajansı’nca yapılan tahminlere göre, Dünya 2020 yılında toplam enerji tüketiminin yüzde 95’i fosil yakıtlarla sağlanacaktır. Ülkemizde halen yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında güneş, rüzgar ve biokütle değerlendirme oranları dünyadaki değerlendirmelere paralel olarak düşüktür. 1999 yılı verilerine göre genellikle ısınma amaçlı olmak üzere 112 bin ton petrol eşdeğer güneş enerjisi, 62 bin ton petrol eşdeğeri jeotermal enerjinin yanı sıra 9 mw’lık rüzgar santralından 21 milyon kwh elektrik enerjisi üretilmiştir.”
       
GÜNEŞ ENERJİSİ
       Güneş enerjisinin elektrik amaçlı kullanımının dünyada hala ekonomik hale getirilmediğine dikkat çekilen raporda, güneşten elektrik enerjisi üretim maliyetinin 23.30 cent/kwh civarında olduğu ve ticari elektrikten 4-5 kat daha pahalı olduğu ifade edildi.
       Raporda, Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşleme süresinin 2 bin 640 saat (günlük 7,2 saat), toplam güneş ışını 1311 kwh/m (günlük 3.6 kwh/m) olduğunun tespit edildiği belirtilerek, Türkiye’ye bir yılda gelen güneş enerjisi potansiyelinin Türkiye’nin 1997 yılında toplam elektrik tüketiminin 12 bin katı olduğu vurgulandı.
       Türkiye’de güneş enerjisi konusunda bir yasal düzenlenmenin bulunmadığı vurgulanarak, güneş enerjili üreteçlerin kullanımlarının yaygınlaştırılması, gerekli standartların oluşturulması ve bu alanda üreticiyi teşvik edici önlemlerin alınması çerçevesinde yasal düzenlemenin yapılması gerektiği ifade edildi.
       
TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ BAKIMINDAN ZENGİN
       ABD’nin uzay çalışmaları ile belirlediği meteorolojik verilere göre Türkiye’nin rüzgar enerjisi bakımından zengin olduğunun da belirlendiği raporda, bugünkü teknik koşullarla 10 metre yükseklikteki ortalama 6 m/s hızda yılda 2 bin 500 saat kullanma süresi ile kurulabilecek teknik kapasite 10 bin mw düzeyinde olduğu kaydediliyor.
       Rüzgar enerjisi bakımından zengin bölgeler ise Ege, Marmara ve Doğu Karadeniz kıyıları gösteriliyor. Bu bölgelere ilaveten Güneydoğu Anadolu bölgesinin de rüzgar enerjisi bakımından ümit verici olduğu vurgulanıyor.
       Halen oto prodüktör ve Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında toplam 18.9 mw kurulu gücünde 3 rüzgar santralinin işletmede bulunduğu ifade edilen raporda, bu modelle bakanlık tarafından değerlendirilen santral başvurularının 70 tane olduğu ve bunların toplam kurulu gücünün 2357-2367 mw civarında olduğu belirtildi.
       
TÜRKİYE’DE BİN DOLAYINDA SICAK SU KAYNAĞI VAR
       Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyeli açısından dünyadaki zengin ülkeler arasında yer aldığı hatırlatılan raporda, bin dolayında sıcak ve mineralli su kaynağı bulunduğu, Türkiye’de bilinen jeotermik alanların yüzde 95’nin de ısınmaya uygun olduğu ifade edildi.
       Raporda, hidrojen enerjisine ilişkin olarak da hidrojen çağına ekonomik koşullara göre 10-15 yılda gidilmesinin beklendiği ifade edildi.
       Biyokütle enerjisi için ise yılda 18 milyon ton odun üretilip tüketildiği anlatılan raporda, tezek üretim ve tüketiminin son 10 yılda 11 milyon tondan 6.6 milyon tona düştüğü kaydedildi.
       
NÜKLEER ENERJİ
       Raporda, nükleer enerjiye de değinilerek, “21. yüzyılda büyük atılımları hedefleyen bölgesinin lider ülke konumuna aday olan doğunun enerji kaynaklarını batıya ileterek enerji köprüsü oluşturacak Türkiye’de nükleer santraller, elektrik üretimine sağlayacağı katkının yanı sıra Türkiye’nin nükleer teknolojiye geçişi içinde gerekli görülmektedir” denildi.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları