Home page
Haber Menüsü


Yönetmen Elia Kazan, İstanbul Film Festivali'nde de jüri üyesi olarak yer almıştı.
Efsane yönetmen Elia Kazan öldü
“Rıhtımlar Üzerinde”, “Arzu Tramvayı”, “Satıcının Ölümü” gibi sinema tarihinin önemli filmlerinin Amerikalı yönetmeni Elia Kazan, 94 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul doğumlu Kazan’ın filmleri, toplam 20 Oscar almıştı.
New York
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    29 Eylül 2003 —  ABD film ve sahne sanatları dünyasının önemli ismi, yönetmen ve yazar Elia Kazan, 94 yaşında öldü. Yönettiği filmleri çeşitli dallarda 20 Oscar ödülüne lâyık görülen Kazan, ‘En İyi Yönetmen’ dalında da iki kez Oscar almıştı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Ünlü oyuncu Marlon Brando’yu film dünyasına kazandıran 1954 yapımı “Rıhtımlar Üzerinde” ile yerini sağlamlaştıran Elia Kazan, 1999’dan bu yana film yapmıyordu.
       Kazan’ın avukatı Floria Lasky, ünlü yönetmen ve yazarın Manhattan’daki evinde öldüğünü belirtti. Sahneye koyduğu “The Skin of Our Teeth”, “A Streetcar Named Desire - Arzu Tramvayı”, “Death of a Salesman - Satıcının Ölümü”, “Cat on a Hot Tin Roof - Kızgın Damdaki Kedi” ve “J.B.”, adlı piyesleriyle, yazarlarına tam 5 Pulitzer Ödülü kazandırmış olan Kazan, “J.B.” adlı oyunuyla bir de Tony Ödülü’ne lâyık görüldü.
1954 yapımı "Rıhtımlar Üzerinde - On the Waterfront" Marlon Brando ve Elia Kazan'a Oscar kazandırması yanında, 'En İyi Film' ödülünü de almıştı.

       Kazan, Hollywood’daki yönetmenlik kariyeri boyunca “Gentleman’s Agreement” ve “On the Waterfront - Rıhtımlar Üzerinde” adlı filmleriyle 2 kez Oscar ödülü kazandı. 50’li yaşlarında tekrar yazarlığa dönen ve 6 roman yazan Kazan’ın eserleri birkaç kez ‘en çok satan’ romanlar listesine girmeyi başardı.
       
İSTANBUL DOĞUMLU YÖNETMEN
       Türkiye’de yaşayan Rum kökenli anne babanın oğlu olarak, 7 Eylül 1909’da İstanbul’da dünyaya gelen Elia Kazancıoğlu (Elia Kazan), 4 yaşındayken ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti.
       William College’dan, onur listesine girerek mezun olan Kazan, tiyatro oyuncusu olma isteğiyle 1930 yılında Yale Üniversitesi Drama Okulu’na yazıldı.
       Üç yıl sonra Lee Strasberg’in ‘Group Theatre’ topluluğuna katıldı.
       1934’te Komünist Parti’ye giren Kazan, tiyatro müdürünü görevden almak isteyen partinin, Müdür Strasberg’e karşı başlattığı ‘oyunlara’ katılmayınca 1936’da partiden atıldı.
       Kazan, daha fazla insana ulaşmak için sinemaya yöneldi. Anatole Litvak’ın yönetimi altında çekilen “City of Conquest” filminde oyuncu olarak rol aldı.
       Çok sayıda belgesel çekti ve Broadway’de çalıştı.
       Kazan, 1945 yılında ilk uzun metrajlı filmi “A Tree Grows in Brooklyn”i çevirdi. İki yıl sonra çevirdiği “Gentleman’s Agreement” üç Oscar’la ödüllendirildi.
       Kazan, 1947 yılında Cheryl Crawford ile birlikte ‘Actors Studio’ adındaki kendi aktörlük okulunu kurdu. Okulun ilk öğrencilerinden biri Marlon Brando idi.
       
ARKADAŞLARINI İHBAR ETTİ
       Kazan 1952’de, geçmişinde komünist harekete katılmış olduğu için, “Amerika’ya Karşı Çalışmaları Araştırma Komisyonu” önünde ifade vermeye çağrıldı ve dönemin birçok sinema çalışanını ihbar etti.
       1954’te yaptığı ve başrolünde Marlon Brando’nun oynadığı “On The Waterfront” filminin ‘alt-metinleri’, birçok eleştirmen tarafından Kazan’ın, ‘muhbirliğini topluma aklatma çabası olarak yorumlandı’. Film tam 8 dalda Oscar aldı.
       
DEAN VE CENNETİN DOĞUSU
       James Dean de Kazan’ın öğrencileri arasındaydı. Dean, Kazan’ın 1955 yapımı “East of Eden - Cennetin Doğusu” adlı filminde oynayarak bir ‘kült figür’ olma payesine erişti.
       Ailesinin kökeni, Kayseri’ye dayanan Kazan, Türkiye’yi birkaç kez ziyaret etmişti. 7. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri’nin ‘Altın Lale Uluslararası Film Yarışması’nda seçici kurul başkanlığı yaptı. Zülfü Livaneli’nin “Sis” filminde küçük bir rol aldı (1989).
       
ÖMÜRBOYU BAŞARI OSCAR’I
       1999 yılının başlarında ‘Amerikan Sinema Akademisi’ yöneticilerinin, Kazan’a tüm yaşamı boyunca elde ettiği başarılardan dolayı özel bir ‘Oscar Ödülü’ verileceğini ilan etmelerinin ardından düzenlenen ödül töreninde, ünlü film yönetmeni ve yazara ödülü, yönetmen Martin Scorsese ve oyuncu Robert de Niro tarafından sunuldu.
       Hayatı boyunca 3 kez evlenen ve ilk eşi Molly Day Thatcher’dan Judy, Chris, Nick ve Katharine adlı 4 çocuğu olan Kazan, eşinin ölümü üzerine Barbara Loden ile evlendi. Bu evlilikten de Leo ve Marco adlı iki erkek çocuk sahibi olan Kazan, 1967’de eşinin vefatının ardından 1982’de Frances Rudge ile evlendi.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları