Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:05 TS 5 Eyl., 2000
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 17 Ağustos'un yıldönümünde kullanılmak üzere afişler hazırladı.
Deprem afişi
17 Ağustos’un İstanbul bilançosu
İzmit, Gölcük ve Adapazarı’ndan sonra, depremin en fazla yıkıma neden olduğu yerleşim birimlerinden biri de İstanbul oldu. İstanbul’da 454 kişi öldü, 1880 kişi yaralandı. 41 bin konut ve işyerinde hasar meydana geldi.
Şule Yılmaz - İstanbul
AA
    12 Ağustos —  Tüm yurdu derin acıya boğan 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden bir yıl geçti. Bilanço çok ağırdı. İnsanların saat 03.02’de uykularında ölüme yakalandığı felakette binlerce kişi öldü. Milyarlarca dolarlık hasar meydana geldi. İzmit, Gölcük ve Adapazarı’ndan sonra, depremin en fazla tahribat yaptığı yerleşim birimlerinden biri de İstanbul oldu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi verilerine göre, depremde İstanbul’da 454 kişi öldü. Yalova, Düzce ve Gölcük’ten getirilen yaralılardan hayatını kaybedenlerle bu sayı 981’e çıktı. 1880 kişi yaralandı. Toplam 41 bine yakın konut ve işyerinde hasar meydana geldi. 18 bin 162 konut, orta ve ağır şiddetteki hasardan oturulamaz hale geldi. İldeki toplam 3 bin 171 okuldan 820’si hasar gördü. Bunlardan 689’unda hafif, 118’inde orta, 13’ünde ağır hasar belirlendi.
       
İstanbul’da binalar güçlendirilmeli

       Bu kapsamda, afetzede 57 bin 267 öğrencinin “taşımalı sistem” ile eğitimlerine aralıksız devam etmeleri sağlanırken, 4 bin 616 öğrenci burs, barınma ve dershane olanağına kavuştu. Deprem, sağlık kurumlarını da vurdu. 4 sağlık kurumunda ağır, 8’inde orta, 44’ünde hafif hasar meydana geldi. Ağır hasarlı olan bir hastane ile 3 sağlık ocağının yıkılmasına karar verildi. İstanbul’daki 10 bine yakın kamu binasının 1137’sinde az, 387’sinde orta, 37’sinde ise ağır hasar oluştu.
       Depremin yol açtığı büyük hasardan 18.162 aile doğrudan etkilenirken, kamu binaları ve sosyal tesislerde İstanbul depremzedesi olarak 317 aile, civar illerden de 100 aile misafir edildi. Valiliğin olanaklarıyla barındırılan afetzede aile sayısı 900’e ulaştı. Evleri enkaz haline gelen 364 aileye Valilik olanaklarıyla toplam 109 milyar 200 milyon lira acil destek yardımı yapıldı. İstanbul Valiliği’nce açılan yardım hesaplarında toplanan yaklaşık 1,5 trilyon lira tutarındaki bağışlar Başbakanlık yardım hesabına aktarıldı. Ayrıca, afetzedelere Sosyal Dayanışma Vakfı tarafından onarım, kira, işyeri ve benzeri başlıklar altında yardımlar yapılmaya başlandı.
       
AVCILAR
       17 Ağustos’taki depremden İstanbul’da en çok Avcılar ilçesi zarar görürken, ilçede toplam 270 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Avcılar’da 1823 konut ve 326 işyeri yıkılıp ya da ağır hasar görürken, 5 bin 106 konut ve 872 işyeri orta hasara, 3 bin 685 konut ve 461 işyeri de hafif hasara uğradı. Marmara ve Düzce depremlerinin ardından, 70 ülkeden 382 kargo uçağıyla toplam 2 bin 300 TIR ve kamyon dolusu malzeme, toplam 3 bin 622 kişilik de arama-kurtarma ekibi İstanbul’a geldi.
       
ALINAN TEDBİRLER
       Marmara depreminin ardından, İstanbul Valiliği, Afet Yönetim Merkezi kurdu. Merkezin başına İstanbul Vali Yardımcısı Ali Cafer Akyüz geçti. Ayrıca, 32 ilçede kaymakamlar başkanlığında afet yönetim merkezleri oluşturuldu. Deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgi vermek amacıyla, merkez bünyesinde Afet FM radyosu etkin hale getirildi. Her türlü alet, ekipman ve personeli sağlamak amacıyla da İstanbul Afet Derneği kuruldu.
       98 karavan, 20 konteyner ve 5 bin 265’in üzerinde çadır bulunan kentte, altyapısı tamamlanan 1 milyon 196 bin 757 çadır kurulabilecek 498 adet alan hazırlandı.
       Bu arada, teknik altyapı çalışmaları kapsamında, “beton inceleme laboratuvarı” kurulurken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün 9’uncu kanalı “Afet Koordinasyon Kanalı” olarak tahsis edilerek telsiz altyapısı hazırlandı.
       Valilik ve Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün çalışması sonucu, her türlü kesintide dahi haberleşmeyi kesintisiz sağlayan Taşınabilir Uydu Yer Terminali, Afet Yönetim Merkezi bünyesinde faaliyete geçirildi.
       
İstanbul’da kaçak yapılaşma sürüyor

       
ARAMA-KURTARMA BİRLİKLERİ ARTIRILDI
       17 Ağustos öncesi 300 olan arama-kurtarma birlik sayısı da, resmi, özel ve gönüllü kuruluşların katılımıyla 5 bin 316’ya çıkarıldı. Yine, ildeki fırınların ekmek çıkarma kapasitesi, gıda stoku bulunan depolar, yemek fabrikaları, soğuk hava ve lojistik depolar ve personeli ile sosyal tesis ve kamu misafirhanelerinin yatak kapasiteleri yeniden belirlendi. Sağlık kurumlarının envanteri de çıkarılarak, “acil durum planları” hazırlandı. Ayrıca, İstanbul Valiliği olanaklarıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tam donanımlı bir sahra hastanesi kurulabilmesi için çalışmalar hızlandırıldı.
       Bunların yanı sıra arama-kurtarma amaçlı araçların envanteri çıkarılarak, 1.5 milyondan fazla bu amaçlı araç, 237 jeneratör, 4 bin 452 greyder ve dozerin yerleri, olası afette hareket tarzları ile helikopterler, şirketler, taşıyacakları yolcu sayısı ve inecekleri pist alanları belirlendi. Ayrıca, Afet Yönetim Merkezi, kente ait bilgilerin yüklendiği “Coğrafi Bilgi Sistemi” ile donatıldı.
       
ÖTEKİ ÇALIŞMALAR
       İstanbul Valiliği tarafından öğrenci ve vatandaşlara “Deprem ve İstanbul” kitabı, “Depremle Yaşamak” adlı video CD ile deprem eğitim kasetleri dağıtıldı. Bir de deprem eğitim filmi hazırlandı. Tüm okulların deprem tahliye planları hazırlanarak, bu planlara uygun tahliye tatbikatları öğrencilerin katılımıyla yapılmaya başlandı. Bu tatbikatlar ile tüm öğrencilerin temel ilkyardım eğitimi konusunda bilinçlendirilmesi için çalışmaların devam edeceği bildirildi.
       Bu arada, her türlü afete karşı hazırlıkları kontrol etmek ve gözden geçirmek için zaman zaman tatbikatlar yapıldı. Afet Yönetim Merkezi’nin çalışmaları, 3. Kolordu Komutanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile koordineli olarak devam ediyor.
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları