Home page
Haber Menüsü


"M. Butterfly" dan bir kare
‘M. Butterfly’ın Apartmanı’ Belvü, tarihe gömülüyor!
İsmi, “güzel manzara” anlamına gelen ‘Belvü Apartmanı’, tüm anılarıyla birlikte yıkılırken, genç sanatçılar ‘iş’leriyle bu sürece direniyorlar. Bir zamanlar ‘M.Butterfly’ da bu apartmanın sakinlerinden biriydi.
İstanbul
NTV-MSNBC
    15 Eylül 2003 —  Beyoğlu Nuruziya sokaktaki Belvü apartmanı, bir alt sokağında süren metro inşaatı nedeniyle ağır hasar görmüş ve yıkım kararı alınmıştı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Ancak üç genç sanatçı, 60 yıllık ömrünü tamamlamadan, mekanı ölümsüzleştirmek için harekete geçti.
       Geçen yılın Aralık ayından beri, çatı katında birlikte çalışan ve eserlerini binayı oluşturan unsurların üzerine yapan Zeyno Pekünlü, Ceren Oykut ve Ari Alpert’in eserleri, Belvü’yle birlikte yok olacak.
       Özellikle ‘işleri’ de binayı oluşturan unsurların üzerine yaptıkları için, çalışmaları bitip, çıkıp gittiklerinde bütün ‘işler’ binayla aynı kaderi paylaşacak. Binanın başına ne gelecekse ‘işlerin’ başına da o gelecek.
       Binanın yıkılmasıyla, elde birşeyin kalmaması ‘genç sanatçıların hoşuna gitmekte.
       Sergide, gravür, çivi, origami, resim, kumaş ve desenlerden oluşan eserler yer alıyor.
       Sanatçılar, Yasemin Toksoy’un da katılımıyla ilk iki sayısını çıkardıkları ‘Belvü fanzin’i hazırlamaya, bina yok olduktan sonra da devam edecekler. Fanzinin özelliği, 3 boyutlu olması.
       Sergi Saatleri: Sergi, 20 eylül’e kadar, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 14:00 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
       
BELVÜ APARTMANI, BAŞLIBAŞINA TARİH
       Mösyö Mulatier’nin 2 - 4 katlı tahmin edilen Nuruziya Sokağı 30 numaradaki evinde bir dönem oturmuş iki kişi...
       Biri, uzun zaman İstanbul’da kalmış bir İtalyan mimar De Nari.
       Diğeri ise Guilio Mongeri. 1900 - 1930 yılları arasında Türkiye’de eğitim ve uygulama yapan, ‘birinci ulusal mimarlık dönemi’nin etkileri içinde sürekli değişim gösteren, eserlerine daha çok İstanbul, Ankara ve Bursa’da rastladığımız Mongeri’nin özellikle Ankara kurulurken bazı büyük boyutlu yapıları ürettiği biliniyor.
       En önemli yapıtları olarak Beyoğlu Saint Antoine Kilisesi, Karaköy Palas, Maçka Palas, Maçka Eski İtalyan Sefareti, Taksim Anıtı Kaidesi, Haseki Hastanesi Nurettin Bey Pavyonu (komuşusu De Nari ile birlikte) Ulus Türkiye İş Bankası ve Bursa Çelik Palas Oteli’ni sayılabilir.
       ’30 numarayı’ daha sonra saat tüccarı Gramatopoulos satın alıyor. İsviçre’de aldığı saatleri, orada Singer damgası bastırıp burada Singer saati olarak sattığı iddia edilen ve kazandığı paralarla 1941’de Mulatier evini yıktırıp yerine Belvü Apartmanı’nı yaptıran Gramatopoulos, daha sonra burayı satarak İsviçre’ye yerleşiyor. Mulatier evinden arda kalan tek esas, bodrumdaki kalorifer dairesi. Buralar yıkılmamış ve apartman bu temel üzerine inşa edilmiş.
       Belvü Apartmanı betonarme değil, yığma tuğla bir apartman özelliğini taşıyor.
       Binada, 1957’den beri oturan emekli Avukat Tacettin Ünlü’nün bir üst katında İstanbul’un bir vakitler en ünlü kuyumcusu olup, yabancı devlet adamları, kralları, kraliçelerine verilen hediyeleri hazırlayan Leo Saran’ın dul eşi Evlambiya Saran ikamet ediyor.
       Madam, eşinin 1950’lerde Mısır Kralı Faruk’un oğlunun düğünü için yaptığı, devlet tarafından yollanan hediyeleri özellikle hatırlıyor.
       Daha önce Mecidiyeköy’de villa sahibi olan Saranlar, 1940’ların başında ‘varlık vergisi’ni ödeyebilmek için villalarını satıp bu apartmana yerleşmişler.
       Eşi Leo Saran, erken Cumhuriyet döneminde de bu ünlü kuyumcu özelliğini muhafaza etmiş, özellikle de son Menderes zamanında. Madam Evlambiya, Nuruziya Yeniçarşı Sokağı sağ köşede, altında bugün Berrak Eczanesi’nin bulunduğu binada Katolik Kilisesi papazlarının kaldığını hatırlıyor.
       Ayrıca bu apartmanda bir dönemin ünlü kalp cerrahı Dr. Resopulos’un evi ve muayenehanesi varmış.
       
M. BUTTERFLY DA, BELVÜ’DE KALMIŞTI
       Ünlü Anayasa profesörü Bahri Savcı, rahmetli gazeteci Örsan Öymen’in eşi Gisela Öymen, yazar Defne Sandalcı, dergimizin editörü Erdir Zat ve M. Butterfly filminin esas kahramanı, oyuncu Jeremy Irons tarafından canlandırılan Bernard Boursicot hep bu apartmanın renkli kişilikleri.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları