Home page
Haber Menüsü


Cancun’da ana gündem tarım
Dünya ticaretinin sorunlarının ele alınacağı Dünya Ticaret Örgütü’nün(WTO) Meksika’daki toplantıları başladı.
Cancun
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
11 Eylül 2003— Türkiye’yi Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in temsil ettiği, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) Cancun’daki toplantısı Meksika Devlet Başkanı Lui Ernesto’nun konuşmasıyla başlayacak. Konferansta tarımın, gündemin tepesine oturması beklenirken sanayi ürünlerinin pazara girişi konularının da tartışılması öngörülüyor. Toplantı öncesinde global tarım ürünleri ticaretinin serbestleştirilmesinde ortak pozisyon belirleyen ABD ile AB, dünyanın geri kalanını henüz ikna edemedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bugün başlayan Konferanslarda Türkiye’nin temel görüşleri şöyle sıralanıyor:
       
TARIM
       Türkiye, stratejik ürün kavramını destekliyor. Bu ürünleri her ülke kendisi belirlemelidir. Gelişmiş ülkeler, en kısa sürede ihracat sübvansiyonlarını kaldırmalıdır. Gelişme yolundaki ülkeler için ise gümrük vergilerinde indirim süresi daha uzun, indirim oranı daha düşük tutulmalıdır. Pazara giriş ‘gümrük vergileri ve koruma önlemleri’ konusunda Uruguay Formülü desteklenmelidir. Ayrıca, stratejik ürün tespiti, ülkelere bırakılmalıdır. Gelişme yolundaki ülkelerin tarım sektörünü korumaları için ithalat artışı veya düşük fiyatlı ithalat halinde sektörün zarar görmemesi için bir mekanizma kurulmalıdır.
       
SANAYİ
       Sanayi ürünlerinde pazara giriş müzakerelerinin önemli bir boyutunu tarife dışı engellerin kaldırılması oluşturmaktadır. Bu konu doğrudan “Singapur Konuları” içinde yer alan ticaretin kolaylaştırılması ile ilgili olduğundan, iki konu arasında bağlantılı yaklaşım izlenmelidir. Sanayi ürünlerinde özellikle gelişmiş ülkeler gümrük duvarlarını indirmelidir.
       WTO görüşmelerinde Hindistan, Brezilya liderliğindeki kalkınmakta olan ülkeler ile Avustralya gibi zengin ülkelerdeki büyük üreticiler tarım sübvansiyonlarında daha büyük indirimler istiyor.
       Japonya ve diğerleri ise pirinç gibi gıda güvenliği, tarımda kendi kendine yeterlilikte hassas ürünlerde birçok tarım sübvansiyonu ve ithalatta yüksek gümrük tarifelerinin aynen korunmasından yana. Beş günlük toplantılarda sorun yaratabilecek diğer hususları “sanayi mallarında gümrük tariflerinin nasıl indirileceği ve tartışmalı alan olan yatırımlarda yeni müzakerelere başlanıp başlanmaması” konuları oluşturuyor.
       
BREZİLYA’NIN İTİRAZI
       WTO’nun Meksika’nın Cancun kentindeki toplantısına az bir süre kala, kalkınmakta olan ülkelerin temsilcisi Brezilya’dan itiraz geldi.
       WTO’nun karar verici kurulu Genel Konsey’in, Japonya, ABD ve Avrupa Birliği’nce (AB) de desteklenen taslağının Cancun’daki görüşmelerde baz alınmasına Brezilya şiddetle karşı çıktı. ABD ve AB, esasında bu taslaktan tam olarak memnun kalmamakla birlikte, bu taslağın WTO üyesi ülkelerin önerileriyle eşit tutulmamasını, görüşmelere bu taslakla başlanmasını istedi.
       Japonya da, görüşmelere WTO’nun taslağıyla başlanmasından yana.
       Brezilya’nın tutumunda ısrarı halinde, WTO’nun Cancun müzakereleri daha başlangıcından itibaren tıkanacak, tarım ve bunun dışındaki sektörlere dair anlaşmalar riske girecek. WTO’nun üyelerinin yüzde 75’i kalkınmakta olan ülkelerden oluşuyor.
       
KAMBOÇYA’NIN İHRACI
       Afrika kıtası dışında AIDS belasından en çok çeken ülkelerden biri olan Kamboçya, Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) üye olabilmesi için ucuza, taklit marka, patentsiz AIDS ilaçları elde etme hakkından mahrum edildi.
       Uluslararası yardım ve kalkınma kuruluşu Oxfam ile Fransa merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün (MSF) ortak açıklamasına göre, Kamboçya WTO üyeliği için bu konuda önemli tavizlere zorlandı.
       Bilhassa, ilaç kartelleri çok güçlü olan ABD başta olmak üzere, zengin, gelişmiş ülkelerce aceleye getirilen Kamboçya’nın WTO üyeliği karşılığında verdiği bu tavizler, çok ciddi halk sağlığı sonuçlarına sebebiyet verebilecek.
       Bu tavizlerden ötürü, ilaç patentlerini düzenleyici TRIPS fikri mülkiyet kanunlarını, diğer “en az gelişmiş ülkeler grubundakiler” gibi 2016 yılı yerine daha erken, 2007’de uygulayacak.
       WTO’ya katılım müzakerelerinde kendi paylarına düşenden daha fazla tavize zorlandıklarını kabul eden Kamboçyalı yetkililer ise bunun WTO’ya üyelikle telafi edileceğini, dünya ticaret sistemine katılımın faydalarını göreceklerini belirtti.
       
YASAKLI ÇİFTÇİ CANCON’DA KALDI
       Uluslararası ekonomik ve ticaret konulu toplantılarda küreselleşme aleyhtarı gösterilerde birçok olaya karışan Fransız militan çiftçi, Meksika’nın Cancun kentindeki global ticaret toplantısındaki protesto gösterilerine katılımı yasaklanınca, Fransa’nın Cancon köyünde kaldı.
       Cancun’a gidemeyen radikal çiftçi Bove’ye destek amaçıyla Fransa’nın güneybatısındaki Cancon köyünde binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, Fransız mutfağının özgün lezzetlerinden etli kuru fasulye, kaz ciğeri ve şarap satılarak ülkenin mutfak mirası kutlandı.
       Bove, etkinliğe katılanlara hitaben konuşmasında, “Cancon, çok uluslu şirketlerin dünyaya hakim olmasını isteyenlerin sorgulandığı dünyanın herhangi bir köyünü temsil ediyor” dedi.
       Genetik yapısı oynanmış tarım ürünlerini tahrip etmesinden dolayı hapis cezasına çarptırılmış olan Jose Bove’ye, hapisten şartlı erken çıkarılması karşılığında, bundan sonraki protesto gösterilerine katılımı yasaklanmıştı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları