Home page
Haber Menüsü


Ağustos virüsleri ve öğrettikleri
Geçtiğimiz Ağustos ayı virüs saldırıları açısından son yılların en kritik aylarından biri olarak kayda geçti.
İstanbul
NTV-MSNBC
    5 Eylül 2003 —  Ağustos ayı, tıpta, hasta olmadan kişinin vücuduna dikkat etmesine “koruyucu hekimlik” dendiği gibi, artık bilgisayar kullanımında da, “korumalı kullanıcı” olmamız yönünde bir uyarı verdi.  

   
 
       
    MSNBC News MSBlaster.F'in yazılımcısı tutuklandı
MSNBC News Siber terör: Gerçek tehdit
MSNBC News Kimlik hırsızlığında kırmızı alarm
MSNBC News Blaster'ın yazılımcısı yakalandı
MSNBC News İnternet korsanları zor durumda
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzmanların yorumlarına göre mail yoluyla bulaşan ve networklere özel ortaya çıkan, Nimda ve SQL Slammer gibi, virüslerde ciddi bir artış gözlemdiğini belirtiyorlar. Ağustos ayı virüsleri milyonlarce dolar maddi zarara, networklerin yavaşlamasına ve bilgi silinmeleri gibi birçok etki bıraktılar.
       İngiliz Sophos PLC anti virüs kuruluşundan Chris Belthoff ay içinde ortaya virüslerin herbirinin olağan koşullarda rekor sayılabilecek düzeyde etkili olduklarını belirtiyor. Bunların arasında, en dişlisi emaillerde çeşitli şekillerde ortaya çıkan ve yarattığı email trafiği ile internetin yavaşlamasına nedene olan SoBig.F virüsü olarak niteleniyor. SoBig.F’in günümüzde artık birçok sistemin bloke ettiği ‘.pif’ ya da ‘.scr’ dosyalarıyla saldırmasına karşın bu dernece yayılması, anti virüs uzmanlarını şaşırtıyor.


       
SOBİG YAYILMA REKORU KIRDI
       Helsinki merkezli F-Secure firması uzmanı Mikko Hypponen ise SoBig.F’in, selefi SoBig.E’ye göre daha karmaşık ve “gelişmiş” olduğu savına katılmıyor, ancak görece etkin emailleme yeteneği sayesinde email postalarına bulaşmayı, sonra da SMTP sayesinde adres defterleri üzerinden diğer postalara kendini göndermeyi başardığını kabul ediyor.
Yeni virüs yolda

       Kurumlar SoBig.F’ten direk etkilenmemiş de olsalar, virüsün yarattığı email trafiğinin networkleri yavaşlatması şeklinde endirekt olarak etkilendiler. Birçok kereler, ‘pif’ dosyasının sonundaki ‘F’ ile aynı harfi taşıyan SoBig.F, kendini göstermek için ‘F’ harfini saklayarak, birçok zaman email dosyalarında, ‘movie0045.pif.’ yerine ‘movie0045.pi.’ olarak göründü.


       
       
SOBİG ORGANİZE OLABİLİR
       Uzmanlar Ağustos ayının diğer virüslerinden farklı olarak SoBig.F’in organize bir grup hacker tarafından, spam maillerin tüm dünya networklerine yayılmasını sağlamak amacıyla yazıldığını düşünüyorlar. Hypponen “SoBig’in yeni çıkan versiyonlarının, birbirlerinin revizyonları olduğunun kanıtlandığını ve bunun da SoBig’lerin organize bir grup tarafından hazırlanmış olabileceği ihtimalini güçlendirdiğini” belirtiyor.
Bilgisayarınızı virüsten koruyun

       Ağustos ayı virüs saldırısı, başındaki ‘admin’ adıyla kurumsal networkten yollanmış bir email attachment görüntüsü veren Mimail-A ile başladı. Ay ortasında, herkesin artık çok iyi bildiği, Windows Remote Procedure Call (RPC)’daki açıkları kullanan Lovsan ve Blaster virüsleri kendilerini gösterdiler. Lovsan öylesine bir sarsıntı yarattı ki, antivirüs yazılımcıları Nachi ya da diğer adıyla Welchia olarak bilinen RPC hatalarını tamir ettiğini iddia eden bir antivirüsü piyasaya çıkardılar. Ancak, iyi niyetli olduğu sanılan bu virüs de, Internet Control Message Protokolü trafiğinde ani voltaj yükseltmesi yarattı.


       
       
VİRÜSLER WİNDOWS’A YÜKLENDİ
       Microsoft’un açıklarından yararlanan MSBlaster virüsü de bunlardan biri. Virüs tüm dünyaya yayılarak, Windows kullanıcılarını etkiledi. “Love you son” deyiminin kısaltılmasından oluşan ve Lovsan olarak da tanınan virüsün gizli kodlarında Microsoft başkanı Bill Gates’e bir de mesaj içeriyordu. MSBlaster’ın yazılımcısının Gates’i “delikli” yazılımları piyasaya sürmekle suçlaması, Windows’un virüslere karşı zaaflarını ortaya koydu; bunun üzerine açık kaynakçılar kendi işletim sistemlerinin virüslere karşı daha korumalı olduğunu iddia ettiler, ancak onların da gözden kaçırdıkları bir gerçek vardı: amaç etki yaratmak ise, virüsler geniş kullanımı olan işletim sistemleri için yazılırlar.
Windows virüslere karşı zaaflı

       Linux kullanımı arttıkça, Linux için yazılacak virüsler de gelecekte baş gösterebilirler. MSBlaster ünlenince, virüsün değişik versiyonları ortaya çıktı. Bunlardan MSBlaster.B’nin ve MSBlaster.F’in yazılımcıları yakalandılar, ancak orjinal virüsün yazılımcısı halen yakalanamadı.
       
‘KORUMALI KULLANICI’
       Virüslerin Ağustos ayında ya da herhangi bir ayda yayılmasının bir de avantajı var; bilgisayar kullanımının, emaillere bakmaktan, internette ‘ntvmsnbc’ okumaktan, chat yapmaktan ayrı, bir başka boyutu olduğu görüldü. “Kullanıcı bilinci” diyebileceğimiz bu olgu, virüslere ve koruma duvarlarına, anti virüs programlarını güncellemeye ve çerezleri temizlemeye kadar birçok önlemi içeriyor. Ağustos ayı, tıpta, hasta olmadan kişinin vücuduna dikkat etmesine “koruyucu hekimlik” dendiği gibi, artık bilgisayar kullanımında da, virüslerin bulaşmasından önce, “korumalı kullanıcı” olmamız yönünde bir uyarı verdi.
       Eylül ayına girmemize rağmen, yine de attachmentli dosyaları açmamakta yarar var.


       
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları