| | | Partinin başkanı Ali Erel, düzenlediği basın toplantısında, partisinin Kıbrısta iki taraf arasında çözüm ve sonrasında da AB üyeliği için çalışacağını söyledi. Erel, çözüm isteyen Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Barış ve Demokrasi Hareketi ile seçim sonrası bir ortaklık kurma konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Erel ayrıca, seçimleri kazanarak koalisyon kurmaları durumunda Rum tarafıyla görüşme görevini yürüten kişinin ve heyetin değiştirileceğini de belirtti.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası başkanlığı görevini yürüten ve Annan Planının ortaya çıktığı dönemde ortak vizyon adı altında mitingler düzenleyerek Kıbrısta bir çözüm ve AB üyeliği için çaba sarfetmiş olan Ali Erel başkanlığında kurulan yeni parti, Çözüm ve AB Partisi adını taşıyor. Çoğunluğu Ticaret Odası üyelerinden oluşan Kurucular Kurulu, KKTC İçişleri Bakanlığına başvuru yaparak parti kuruluş dilekçesini verdi ve böylece resmen faaliyete geçmiş oldu.
Partinin kuruluş amaçlarını anlatmak amacıyla bugün başkent Lefkoşadaki Saray Otelde bir basın toplantısı düzenleyen Erel, partinin Kıbrısta iki taraf arasında bir çözüm ve sonrasında da AB üyeliği için çalışacağını söyledi. Annan Planının görüşüldüğü dönemde referandum hakkının Kıbrıs Türk halkının elinden, parlamentoda bulunan plan karşıtı partiler tarafından alındığını ifade eden Erel, meclis aritmetiğinin değişmesi gerektiğini ve Annan Planı temelinde varılacak olan bir çözümün, 1 Mayıs 2004 öncesinde gerçekleşerek, bu tarih itibarıyle kurulacak Yeni Kıbrıs Birleşik Devletinin ABye üye olacağını vurguladı. Erel, cumhurbaşkanının görevine devam edebileceğini, ancak görüşmecinin değiştirileceğini ifade etti. Konuyla ilgil bir Rum gazetecinin sorusu üzerine de Erel, Başkan, sarayında kalabilir ve torunlarıyla vakit geçirebilir şeklinde karşılık verdi.
Partinin kuruluş gerekçeleri arasında, Kıbrısta çözüm ve AB üyeliği ön plana konulurken, Türkiyenin etkin ve fiili garantisinin altı çizildi. Ayrıca, Kıbrısta çözüm istemeyenlerin, Türkiyenin AB üyeliği önünde bir engel teşkil ettiği de belirtildi.
Parti kuruluş bildirgesinde, Kıbrısa 1974 Türk Barış Harekatı sonrası Anadoludan gelerek yerleşen Türkiye kökenlilerin durumuna da yer veriliyor. Bu vatandaşların durumunun belirsizliğini koruduğu ancak, 45 bin kişinin olası bir çözümde adada kalacağı belirtildi.
| |