Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 14:25 TS 16 Ağu., 2000
‘Uyuma Türkiye, Ben Uyumuyorum’
 
40 STK’nın önderliğinde hazırlanan 17 Ağustos depremini anma etkinliklerinde vatandaşlara çağrı: Siyah giyinin, evde ışıklarınızı yakın, saat 03.02’de düdük çalın.   Uyuma Türkiye

 
İstanbul
AA
9 Ağustos—  Yaklaşık 40 sivil toplum kuruluşunun (STK) 17 Ağustos depreminin yıldönümü anma etkinliklerini düzenlemek amacıyla biraraya gelerek oluşturduğu 17 Ağustos Etkinlikleri Çalışma Grubu, “Uyuma Türkiye, ben uyumuyorum” kampanyası başlattı.

   
 
       
    MSNBC News Sakarya'da 17 Ağustos hazırlığı
MSNBC News Kocaeli 17 Ağustos'a hazır
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Topkapı Sarayı’ndaki Darphane-i Amire binasında düzenlenen kampanyanın tanıtım toplantısında, grupta yer alan sivil toplum kuruluşları adına konuşan Tarih Vakfı Genel Sekreteri Orhan Silier, 17 Ağustos depreminin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen, hala depremle ilgili yeterli çalışmaların yapılmadığını savundu.
Deprem sergisi büyük ilgi görüyor.
Sergi açıldı        Silier, deprem felaketinde yaraların sarılması için büyük çabalar sarfeden kuruluşlar olarak, yıldönümü anma etkinliklerini düzenlemek amacıyla biraraya geldiklerini belirterek, “Hiçbir maddi kaynağımız olmaksızın başlattığımız bu kampanyada, sivil toplum kuruluşları büyük bir özveriyle, yasalara, etiğe ve estetiğe uygun her türlü etkinliklerini gerçekleştirmek amacıyla yan yana geldiler” şeklinde konuştu.
       Silier, Darphane-i Amire binalarında deprem görüntülerinin yer alacağı resim ve fotoğraf sergilerinin yanı sıra depremle ilgili çeşitli panel, forum ve slayt gösterilerinin gerçekleştirileceğini kaydetti. 17 Ağustos Etkinlikleri Çalışma Grubu Sözcüsü Ersin Salman da, “Uyuma Türkiye, ben uyumuyorum” sloganıyla sivil topluk kuruluşları tarafından ortaklaşa hazırlanan bildirgeyi okudu.
       
17 AĞUSTOS BİLDİRGESİ
       “Biz! 45 saniyelik bir depremde, on binlerce evladını kefensiz, tabutsuz, törensiz, gecenin karanlığına gömmüş Türkiye halkı!... O 45 saniyede, 45 yılda öğrenemeyeceğimiz kadar çok şey öğrendik. O gece anladık; insanları depremin değil, rant hırsıyla göz yumulan bir vahşi betonlaşmanın öldürdüğünü...” şeklinde başlayan 17 Ağustos Bildirgesi’nde, aynı şiddetteki bir depremin, Japonya’da kayıpsız bir şekilde atlatılırken, Türkiye’de neden onbinlerce can aldığı sorusu soruldu. Bildirgede, cinayeti, “(Daha az malzeme, daha çok kar) diyerek binalar, siteler diken ve buna göz yuman sistemin, arsızca alınan rüşvetin, sorumsuzca atılan imzanın” işlediği ifade edilerek, “son nefesine kadar kurtarıcı bekleyen kurbanların” ölümlerinin doğanın öfkesiyle açıklanamayacağı vurgulandı.
       Bildirgede, üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala yaraların sarılmadığı ve gerekli önlemlerin yeterince alınmadığı savunularak, “17 Ağustos gecesi keşfettiğimiz o yurttaşlık bilincini, o sivil enerjiyi, şimdi hesap sormak, her şeyi yeni baştan kurmak, yaraları sarmak ve yeni depremlerden korunmak için seferber etmek zorundayız. Yurttaşı örgütlenmeye, devleti göreve çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.
       
HERKES KARALAR GİYSİN
       Deprem bilançosunun ve gelen yardımların nerelerde kullanıldığının ayrıntılı bir şekilde açıklanması da istenen bildirgede, 16-17 Ağustos’taki etkinlikler için de şöyle denildi:
       “16 ve 17 Ağustos günlerinde herkesi karalar giymeye, evine, balkonuna, işyerine kara bayraklar asıp, otomobiline, minibüsüne, otobüsüne kara kurdeleler takmaya ve o felaket gecesini sokakta geçirmeye, kaybettiğimiz canlarımızı anmaya çağırıyoruz. Çünkü acımız büyük, hiç unutmuyoruz, sorumluları affetmiyoruz.
       Bu ülkede yaşayan herkesi, 17 Ağustos gecesi evden çıkarken tüm ışıklarını yakmaya çağırıyoruz. Çünkü sorularımızın yanıtları karanlıkta kalmasın istiyoruz. Ve o gece saat 03.02’de herkesi düdük ve benzeri uyarı araçlarını çalmaya çağırıyoruz. Çünkü sesimizi en sağır kulaklar bile duysun, hala gaflet uykusunda uyuyanlar varsa artık uyansınlar istiyoruz ve hep bir ağızdan tekrarlıyoruz: Uyuma Türkiye, ben uyumuyorum!...”
       
DİĞER ETKİNLİKLER
       İzmit Kent Kurultayı Başkanı Mehmet Toker de, anma etkinlikleri kapsamında, 16 Ağustos 2000 tarihinden itibaren, İzmit’teki diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte çeşitli anma törenleri ve mitingler düzenleyeceklerini, toplu mezarlık ziyaretleri ile çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştireceklerini bildirdi.
       Toplantıda konuşan Avcılar Gümüşpala Dayanışma Derneği üyesi Anıl Alcan da, 16 Ağustos Çarşamba günü Barış Manço Kültür Merkezi’nde, anma etkinlikleri kapsamında bir forum, aynı günün gecesinde 23.00-03.30 saatleri arasında deniz otobüsleri iskelesinde bir anma programı düzenleyeceklerini bildirdi.
       Toplantıda ayrıca, 17 Ağustos Etkinlikleri Çalışma Grubu’nca hazırlanan ve bütün televizyonlarda da yayımlanacağı bildirilen, deprem görüntüleri eşliğinde vatandaşları, 17 Ağustos Perşembe günü saat 03.02’de yapılacak anma eylemine çağıran video kasetin tanıtımı yapıldı.
       Basın toplantısının ardından, Darphane-i Amire binalarında düzenlenen ve yarın açılışı yapılacak olan “Deprem ve çocuk”, “Depremden 45 gün sonra”, “Uyku” ve “Türk’ün Türk’ten başka dostları da var” isimli resim ve fotoğraf sergileri ile Sivil toplum kuruluşlarının deprem etkinliklerini tanıtacakları standlar basın mensuplarına gezdirildi.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları