Home page
Haber Menüsü


Aliyev’in oğlu başbakan oldu
Azerbaycan Milli Meclisi, sağlık durumuyla ilgili spekülasyonların gündemde olduğu Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in önerisi doğrultusunda, oğlu İlham Aliyev’in başbakanlığını onayladı.
Bakü
NTV-MSNBC
    4 Ağustos 2003—  İlham Aliyev’in başbakanlığa atanması Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından da onaylandı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Aliyev’in 4 Ağustos 2003 tarihinde imzaladığı belirtilen kararnamede şöyle denildi:
       “Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’nın 109-4 maddesine göre kararlaştırıyorum ki;
       1-Haydar oğlu İlham Aliyev Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak atansın,
       2- Bu Ferman, imzalandığı günden itibaren yürürlüğe girer.”
       Milli Meclis tarafından Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen söz konusu önerinin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasıyla, İlham Aliyev’in başbakanlığa atanmasına ilişkin resmi işlem tamamlandı.
       
RASİZADE, BAŞBAKAN BİRİNCİ YARDIMCISI
       Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Aliyev, Anayasa’nın 109-4 maddesine göre bugün imzaladığı kararname ile Başbakan Artur Rasizade’yi de görevden aldı.
       Aliyev, daha sonra Anayasa’nın 109-5 maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak, Rasizade’yi Başbakan Birinci Yardımcılığı’na atadı.
       
MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
       Azerbaycan Milli Meclisi, Cumhurbaşkanı Aliyev’in 2 Ağustos’ta yaptığı, İlham Aliyev’in başbakanlığa atanması yönündeki önerisini görüşmek üzere sabah saatlerinde olağanüstü toplandı. Cumhurbaşkanı Aliyev’in önerisi 10 üyeli Milli Meclis Hukuk ve Siyaset Komisyonu’nda oy birliğiyle kabul edildikten sonra Genel Kurul’a gönderildi.
İlham Aliyev: ‘Babamın 7 kamurga kemiği kırık

       Azerbaycan Milli Meclisi, İlham Aliyev’in başbakanlığa atanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından gönderilen öneriyi 101 oyla kabul etti. Milli Meclis’in bugün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında, söz konusu öneriyle ilgili konuşmaların tamamlanmasından sonra oylamaya geçildi. Oylamaya 102 milletvekili katılırken, 101 milletvekili evet oyu verdi, 1 milletvekili oy kullanmadı.
       Milli Meclis’te 124 milletvekili bulunuyor. Muhalefet milletvekilleri, “cumhurbaşkanının sağlık durumundaki belirsizlik ve cumhurbaşkanı adayı bir kişinin başbakanlığa atanmasının yasalara aykırı olduğu” gerekçesiyle görüşmelere ve oylamalara katılmadı.
       
‘TEK TAKIM HAYDAR ALİYEV’İN TAKIMIDIR’
       İlham Aliyev başbakanlık görevine getirilmesinin ardından yaptığı konuşmada, yeni görevinde başarılı olmak için çalışmalarını sürdüreceğini ve kabinede bir değişiklik yapmayı planlamadığını söyledi.
       Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir şekilde görevden ayrılması durumunda görev ve yetkileri, meclis başkanı yerine başbakan tarafından üstleniliyor. İlham Aliyev, “hükümet çalışmasında kendisinin ayrı bir takımı olmadığını ve olmayacağını” söyledi. Başbakan Aliyev, atanma sürecinin tamamlanmasından sonra biraraya geldiği Bakanlar Kurulu üyelerine “Haydar Aliyev’in ekonomi siyasetini sürdüreceğini, muhalefetin dedikodularına aldırmadan, aynı kadro ile çalışacağını” kaydetti.
       
İLHAM ALİYEV’İN ÖZGEÇMİŞİ
       Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in önerisi üzerine Başbakanlığa atanan İlham Aliyev, 24 Aralık 1961’de Bakü’de doğdu. Azerbaycan’da iktidarda olan Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) kaynaklarına göre, orta öğretimini 1967-1977 yılları arasında Bakü’de tamamlayan İlham Aliyev, 1977’de Moskova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi’ne girdi.
       Üniversite eğitimini 1982’de tamamlayan Aliyev, aynı üniversitede asistan olarak kalmaya hak kazanırken, 1985 yılında Tarih ve Uluslararası İlişkiler konulu master tezini tamamladı ve üniversitede 1990 yılına kadar öğretim görevlisi olarak çalıştı.
       İlham Aliyev, 1991 ve 1994 yılları arasında Moskova ve İstanbul’da çeşitli ticari faaliyetlerde bulundu. Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın başkan yardımcılığını Mayıs 1994’ten itibaren üstlenen İlham Aliyev, 1995 ve 2000 yılı genelseçimleri sonucunda milletvekili olarak Milli Meclis’e girdi.


       
       İlham Aliyev, 1997’den beri Milli Olimpiyat Komitesi’nin başkanlığını da yapıyor. Babası Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Genel Başkanlığını yürüttüğü YAP’ın Genel Başkan Yardımcılığına 1999 yılında seçilen İlham Aliyev, özellikle bu tarihten sonra, babası Haydar Aliyev’in en yakınındaki isim olarak boy gösterdi.
       Sağlık sorunları yaşayan 80 yaşındaki Haydar Aliyev’in, oğlu İlham’ı Cumhurbaşkanlığı için hazırladığı ve son yıllarda bu yönde adımlar attığı biliniyordu.
       Haydar Aliyev’in Ekimde yapılacak seçimlerden kısa bir süre önce adaylıktan çekileceği ve Nahcıvanlılar tarafından aday gösterilen oğlu İlham Aliyev’e destek vermelerini isteyeceği söyleniyordu.
       Azeri Türkçesinin yanı sıra Rusça, İngilizce ve Fransızca’yı çok iyi bildiği ifade edilen İlham Aliyev evli. Aliyev’in 2 kızı ve 1 oğlu bulunuyor.
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları