Home page
Haber Menüsü


Babacan: Hedeflerimize ulaşacağız
 
Devlet Bakanı Ali Babacan, ekonomiyle ilgili son verilerin yıl sonu yüzde 5’lik büyüme hedefinin kolaylıkla gerçekleştirilebileceğini gösterdiğini söyledi.  

 
Ankara
AA
20 Temmuz 2003—  Babacan, enflasyonla mücadele konusunda da önemli ilerleme kaydedildiğini hatırlatarak, şu ana kadar alınan sonuçların yıl sonunda enflasyonun yüzde 20’ye düşürülmesi hedefinin de tutturulacağını gösterdiğini belirtti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Ali Babacan, bazı teknik ayrıntıların da tamamlanmasıyla 5. gözden geçirme çalışmalarının Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörler Kurulu’nun 4-15 Ağustos’taki yıllık tatilinden hemen önce veya sonra bitmiş olacağını bildirdi.
       Bakan Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Reza Mughadam, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye-IMF 5. gözden geçirme çalışmalarını değerlendirdi. Ekonomik programın uygulanmasındaki hassasiyet ve kararlılıktan taviz verilmesinin mümkün olmadığını belirten Babacan, bu tavizsiz tutum neticesinde ekonomide bazı iyileşmelerin görüldüğü ve program hedeflerinin tek tek gerçekleştirilmeye başlandığını bildirdi.
       
BÜYÜME HEDEFİ VE ENFLASYON
       Babacan, ekonomiyle ilgili son verilerin yıl sonu yüzde 5’lik büyüme hedefinin kolaylıkla gerçekleştirilebileceğini gösterdiğini söyledi. Devlet Bakanı Babacan, enflasyonla mücadele konusunda da önemli ilerleme kaydedildiğini hatırlatarak, şu ana kadar alınan sonuçların yıl sonunda enflasyonunun yüzde 20’ye düşürülmesi hedefinin de tutturulacağını gösterdiğini belirtti.
       
FAİZ YÜKÜNÜN AZALTILMASI İÇİN ÖNLEM
       Bakan Babacan, programın en büyük unsurlarından faiz yükünün azaltılması için tüm kamu bütçesi faiz dışı fazlasının yüzde 6.5 seviyesine çıkarılması hedefinde ise Mayıs ayına dek hedefin tutturulduğunu, ancak yılsonu itibariyle 2.3 katrilyonluk bir sapma olabileceğinin görüldüğünü ifade etti.
       Babacan, kamu sektörü faiz dışı fazlasına yıl sonunda ortaya çıkabilecek 2.3 katrilyon liralık sapmanın konsolide bütçe dengelerinden kaynaklandığını, bütçede hedeften sapmaya neden olabilecek etkenlerin de başta ihracatçı iadeleri olmak üzere vergi iadeleri ve sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan transferlerdeki artış ile özel gelirlerden bütçeye aktarılması gereken tutarların beklenenin altında kalması olduğunu söyledi.
       Ali Babacan, olası sapmayı telafi edici önlemlerin esas olarak harcamalarda israfı önlenmesini kapsadığını, ancak, eğitim ve sağlık gibi sosyal harcamalarda hiçbir kesinti yapılmayacağını vurguladı.
       Babacan, teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından söz konusu önlemler hakkında önümüzdeki günlerde ayrıntılı açıklamanın yapılacağını ifade etti. Devlet Bakanı Babacan, telafi edici önlemlerle faiz dışı fazla hedefindeki sapmanın giderilmesinin Hazine’nin yılın ikinci dönemindeki finansman programını başarıyla yürütmesini sağlayacağını bildirdi.
       Babacan, bu çerçevede yılın ilkyarısında yüzde 96 olarak gerçekleşen iç borç çevrime oranının yılın ikinci yarısında yaklaşık ortalama yüzde 80’e düşmesinin öngörüldüğünü söyledi. Devlet Bakanı Babacan, kamu maliyesi açısından önemli bir gelişme olarak da geçen yıl sonunda yüzde 80 olan net kamu borcunun GSMH’ye oranının bu yıl sonunda yüzde 70’in altına düşecek olmasını gösterdi.
       
YAPISAL DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TAKVİM
       Hükümetin ve Meclis’in yoğun gündemine rağmen, yapısal reformlardaönemli mesafeler kaydedildiğinin altını çizen Bakan Babacan, bu bağlamda, İş-Kur, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve İcra-İflas kanunlarının Meclis’ten geçtiğini ve özelleştirme çalışmalarına hız verildiğini söyledi. Babacan, 5. Gözden Geçirme’nin tamamlanması için ön koşul olan SSK ve Bağ-Kur yasalarının da bu ay içinde Meclis’te kabul edilmesini beklediklerini vurguladı.
       Son iki haftada yapılan çalışmalarda birikmiş SSK ve Bağ-Kur prim alacaklarının tahsilatı konularının da ele alındığını anlatan Babacan,yapmış oldukları çalışmalarda, hem Meclis’in yoğun gündemi sebebiyle, hem de yasal düzenlemelerin daha sağlıklı olmasını temin etmek amacıyla, bazı yapısal düzenlemelere ilişkin takvimin yeniden belirlendiğini bildirdi.
       
“EKONOMİK PROGRAM KONUSUNDA KARARLIYIZ”
       Ekonomik program konusunda kararlı olduklarını ve bu konudaki kararlılıklarının hem bugüne kadarki uygulamalarının, hem de 5. Gözden Geçirmeye ilişkin çalışmaların tamamlanması ile perçinlendiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
       “Önümüzdeki aylarda başlayacağımız 2004 bütçesine yönelik çalışmalar ve yapısal reformlar, kararlılığımızı ve orta vadeli perspektifimizi net bir şekilde ortaya koyacak ve ekonominin önündeki tüm belirsizlikleri ortadan kaldırarak istikrarlı büyümeyi kalıcı halegetirecektir. Ekonomik programımızın uygulanmasında ya da öngördüğümüzhedeflerde bir sapma asla söz konusu olmayacaktır.”
       
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları